Ga naar de hoofdinhoud
Home Uitgerust wakker worden
Vrouw ontwaakt ontspannen in bed

Tips om uitgerust wakker te worden

Uitgerust wakker worden? Het kan! Toch is het voor veel mensen ‘normaal’ om moe wakker te worden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit patroon te doorbreken. En die leggen we graag aan je uit. Kom erachter waardoor je moe wakker wordt. En vind de oplossing die bij jou past. Zodat je voortaan fitter en energieker aan je dag begint!

De verschillende slaapfases
Iedere nacht doorloop je verschillende slaapfases. Zo begin je met een overgangsfase tussen slapen en wakker zijn. Hierna val je licht in slaap en kun je nog makkelijk wakker worden. Dan komen de diepe slaapfases. Je bloeddruk, hartslag en ademhaling dalen tot hun laagste punt. En er komen hormonen vrij die je helpen om te herstellen. De laatste fase is de remslaap. In deze diepe slaapfase maak je snelle oogbewegingen en zijn je hersenen in verhoogde activiteit. Ze zijn namelijk druk met het verwerken van alle indrukken en ervaringen van de dag.
#1 Probeer op het juiste moment wakker te worden

Word je halverwege je slaapcyclus (tijdens de diepe slaap en de remslaap) wakker? Dan word je suf, vermoeid en gedesoriënteerd wakker. Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je midden in een droom wakker wordt en geen idee hebt waar je bent. Wakker worden op het verkeerde moment is dan ook de meest voorkomende oorzaak van moe wakker worden. Denk je dat dit ook bij jou het geval is? Gebruik dan een ‘slimme wekker’, zoals de Sleep Cycle app, die jou precies op het juiste moment wakker maakt. 

#2 Zorg voor voldoende diepe slaap en remslaap

Een andere reden voor veel vermoeidheidsklachten is te weinig diepe slaap. Onderzoek laat namelijk zien dat de diepe slaap en de remslaap zorgen voor het beste en snelste herstel. Als je vermoeid en lusteloos wakker wordt, dan is de kwaliteit van je slaap meestal niet optimaal geweest. Waarschijnlijk heb je te weinig diepe slaap en te veel lichte slaap gehad. Gelukkig zijn er dingen die je zelf kunt doen om je slaapkwaliteit te verbeteren.

#3 Ga voor een betere slaapkwaliteit
Een donkere en koele slaapkamer
Zorg ervoor dat je slaapkamer donker en koel (circa 17 graden) is. En probeer zoveel mogelijk frisse lucht binnen te laten. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar dit heeft een grote invloed op je slaapkwaliteit.
Geen cafeïne in de middag en avond
Drink geen cafeïne in de middag of avond. Denk hierbij aan koffie en thee (theïne), maar ook aan cola of energy-drinks. De afbraak van cafeïne door het lichaam duurt namelijk langer dan je denkt.
Geen alcohol
Drink geen alcohol voordat je gaat slapen. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je minder diep slaapt en onderdrukt de remslaap. En dit zijn juist de belangrijkste fases om beter uitgerust wakker te worden.
Voorkom stress

Werk actief aan het verminderen van stress en spanning. Een manier om dit te doen is door meer te bewegen. Je leest er alles over in deze blog!

Pas je voedingspatroon aan
Beperk het aantal koolhydraten in je voedingspatroon. Vooral suikers zorgen voor cortisol (stresshormoon) pieken die je slaapkwaliteit negatief beïnvloeden.
Stop met snoozen!
You snooze you lose. Je wekker vroeg zetten zodat je een paar keer op de snooze-knop kunt drukken? Stop ermee! Je brengt je lichaam ermee in de war. Doordat je iedere keer weer opnieuw indut, krijgt je lichaam het sein om weer in een diepe slaap te belanden. Hierdoor zul je steeds moeilijker wakker worden.
Wat te doen als niks lijkt te helpen
Slaap jij al langere tijd slecht en heb je alles al geprobeerd? Overweeg dan eens om een afspraak te maken bij de huisarts. Een huisarts zal samen met jou op zoek gaan naar de oorzaak en je eventueel doorverwijzen naar een specialist. Overgewicht kan bijvoorbeeld ook een boosdoener zijn. Ga je hier actief mee aan de slag? Dan zorgt het kwijtraken van extra kilo’s er vaak ook voor dat je slaapstoornis verdwijnt. Zo is er vaak wel een oplossing te vinden!