Ga naar de hoofdinhoud
Home vitality spelen Mountainbike accessoires: tips voor mtb fiets, framemaat en kleding!

Mountainbike accessoires: tips voor mtb fiets, framemaat en kleding!

20 juli 2021

Wil jij beginnen met mountainbiken? Of heb je een mountainbiketocht met vrienden of familie gepland? Dan is het wel zo fijn om van tevoren te weten wat je nodig hebt en wat je mee moet nemen. Wat is een goede mtb-fiets? Welke kleding trek je aan? En welke accessoires of attributen zijn belangrijk? We vertellen je hier precies wat je nodig hebt om te gaan mountainbiken. Tips om veilig door de bossen te crossen!

Welke mtb-accessoires heb je nodig?

De belangrijkste mtb-accessoires die je nodig hebt, hebben te maken met veiligheid. Safety first! Denk aan veiligheidsgear, zoals een helm en fietsbril, en eerste hulp bij pech en ongelukken, zoals een reserve band en EHBO-set. Stel je voor dat je diep in het bos bent en daar een lekke band krijgt, dan wil je toch goed voorbereid zijn? Overweeg daarom deze mountainbike accessoires te kopen en mee te nemen:

  • Een helm;
  • Fietsbril;
  • Bandenlichters;
  • Een handpomp;
  • Reserve binnenband;
  • Reparatiesetje;
  • EHBO-set.

Je kunt het uiteraard nog uitbreiden met oneindig veel mogelijkheden als je vaker gaat mountainbiken. Bekijk ook de checklist hieronder!

Checklist mountainbiken: dit neem je mee!

Wil jij zeker weten dat je niks vergeet als je een dag gaat mountainbiken? Ga deze checklist af, dan zit je sowieso goed. Ook op je fiets. 😉

Wat is een goede mtb fiets?

Een goede mountainbike bestaat uit meerdere onderdelen. Denk aan de juiste framemaat, het soort frame, de remmen, de voorvork en de klikpedalen. Welke fiets voor jou het meest geschikt is, hangt van je wensen af. Wel geven we tips waar je op moet letten bij het kopen van een mtb fiets.

Hier moet je op letten bij het kopen van een mountainbike:

  • Framemaat: framematen variëren vaak van S t/m XL. Welke grootte je nodig hebt, hangt af van je lengte, flexibiliteit en rijstijl. Een verkeerde framemaat kan leiden tot fysieke klachten of te weinig controle over de fiets. Laat je dus goed adviseren;
  • Soort frame: je hebt frames van aluminium en van carbon. Aluminiumframes zijn stevig en gaan lang mee. Carbonframes zijn lichter en gaan minder lang mee, maar zijn wel meer comfortabel (omdat ze zo licht zijn);
  • Hardtail of full suspension: oftewel vering. Wil je zowel vering in de voorvork als in de achterbumper (full suspension) of alleen vering in de voorvork (hardtail)? Als je alleen in Nederland fietst kun je beter voor hardtail gaan, daarmee kan je meer vaart maken. Over ruwer terrein of hooggebergte is voor én achter beter;
  • Afmontage: dit gaat over de versnellingen. Als je veel door het bos en de modder rijdt, roesten je versnellingen snel en is het dus belangrijk om voor goede kwaliteit te kiezen;
  • De remmen: erg belangrijk! Je kunt kiezen voor schijfremmen of velgremmen. Nieuwere modellen mountainbikes hebben automatisch schijfremmen. Deze werken ook op een nat wegdek en geven meer consistente kracht. Schijfremmen werken hydraulisch of met een kabel. Hydraulisch heeft meer remkracht doordat de leidingen van de rem met olie gevuld zijn;
  • Voorvork: ook het kiezen van de voorvork is belangrijk. De voorvork vangt namelijk klappen op als je over ruw terrein fietst. Er zijn verschillende soorten die er weer voor zorgen dat de voorvork op andere manieren veert: met lucht of met een veer. Een voorvork met lucht is lichter en gaat langer mee. Aan deze kwaliteit hangt alleen wel een prijskaartje;
  • De wielen: de grootte van de wielen verschilt tussen 26, 27,5 of 29 inch. Met kleinere wielen ben je wendbaarder in bochten, met grotere wielen ga je sneller en comfortabeler over ruw terrein. Ook je eigen lichaamslengte kan de keuze voor de wielgrootte beïnvloeden. Ben je wat kleiner, dan kan 29 inch groot voelen en andersom.
  • Klikpedalen: mountainbiken kan met of zonder klikpedalen. Het is maar net wat je fijn vindt! Wil je met klikpedalen mtb’en? Houd er dan rekening mee dat je die samen met je fiets aanschaft (en met speciale schoenen!). Liever flat pedals? Check dan goed of de pedalen van de mountainbike genoeg grip hebben.

Tip! Als je net begint met mountainbiken kun je het beste een mtb-fiets huren in plaats van kopen. Zo test je wat voor soort fiets bij jou past. Een goede mountainbike is namelijk een investering, dus kies verstandig en probeer eerst een aantal huurfietsen uit!

Mountainbikekleding: wat trek je aan?

Trek met mountainbiken sportieve en comfortabele kleding aan. Kijk goed naar het weer: wordt het koud of juist warm? En hoe is de temperatuur op de plek waar jij gaat mountainbiken? In de bossen kan het bijvoorbeeld juist warmer zijn in de winter of koeler in de zomer. Houd daar rekening mee!

Fietsbroek, shirt, handschoenen en rugzak
Je kunt ervoor kiezen om speciale mountainbikekleding aan te schaffen, zoals een fietsbroekje en fietshandschoenen. Vooral bij lange ritten is een fietsbroek met kussentje geen overbodige luxe. Dat voorkomt namelijk schuren en zadelpijn. Ook fietshandschoenen zijn handig voor het opvangen van schokken tijdens het fietsen en tegen het wegglijden van je handen. Wel zo prettig!

Bovendien kan een speciaal fietsshirt handig zijn om je eten en drinken in mee te nemen, mocht je een rugzak vervelend vinden. In een fietsshirt zitten meestal vakjes om flesjes water of energierepen in te steken. Ook heb je handige rugzakken waar je een waterzak in kunt doen, zodat je tijdens de rit gemakkelijk kunt drinken. Fijn!

Sportschoenen of fietsschoenen en klikpedalen
In het begin kan je prima met gewone sportschoenen fietsen in combinatie met platformpedalen (flat pedals). Toch zijn klikpedalen en fietsschoenen geen verkeerde investering als je vaker gaat mtb’en. Klikpedalen zorgen er namelijk voor dat je voeten niet wegschieten! En bij klikpedalen horen speciale fietsschoenen.

Liever geen geld uitgeven? Vraag dan rond in je omgeving of je van iemand fietskleding kunt lenen of trek gewone sportkleding aan.

Neem genoeg eten en drinken mee

Met mountainbiken verbrand je veel energie. Toch hoef je niet ineens veel krentenbollen of energierepen te nemen. Als je niet meer dan een uur fietst, kun je je energie gewoon halen uit een normaal voedingspatroon op basis van de schijf van vijf. Alleen een bidon (van 750 ml) met water is dan voldoende! 

Ga je langere afstanden fietsen? Dan is het wel verstandig om kleine voedzame snacks mee te nemen met veel koolhydraten, zoals een krentenbol, energiereep of banaan. En drink per uur een bidon aan vocht! Vul desnoods ieder uur je bidon bij een tankstation. Zoveel vocht heb je echt nodig!

Tip! Voeg een halve theelepel zout toe aan je water, dan wordt het sneller opgenomen en gaat het niet direct naar je blaas. 

Meer weten over voeding en sporten? Lees dan:

Trappend naar beloningen met a.s.r. Vitality

Fietsend beloningen verdienen? Het kan! Als je lekker gaat mountainbiken vliegen die calorieën eraf en de Vitality punten binnen! Niet verkeerd toch?

Daag jezelf nog verder uit met a.s.r. Vitality!

Beloond worden voor bewegen? Dat kan met a.s.r. Vitality! Met het beweegprogramma van a.s.r. verdien je Vitality punten door stappen te zetten en je hartslag te verhogen. Met deze punten spaar je voor wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. Denk aan cadeaukaarten van Zalando of Intersport, maar ook cashback op een Apple Watch of Fitbit! Ook kun je punten inwisselen voor een donatie aan een goed doel.

Ook meedoen?

Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality