Duurzaam consumeren is rekening houden met het effect van wat jij eet en koopt. Je let op welke invloed het heeft op milieu, mens en dier. Duurzaam consumeren is bewuster eten en kopen. En alles wat daarbij hoort. De herkomst van producten, milieubelasting, voedselverspilling, verpakkingsafval en dierenwelzijn. Maar de lijst is langer. Begin vandaag al: 10 handige tips om duurzaam te consumeren.
Duurzaam consumeren is makkelijk en leuk. Je blijft gewoon consumeren, maar dan zonder de nadelen van niet-duurzaam consumeren. Goed voor jezelf, anderen, de dieren en de aarde.
Duurzaam consumeren is niet duurder, je bespaart juist geld
Duurzaam consumeren is niet duurder dan gewoon consumeren. Wie duurzaam consumeert, eet bewuster en vaak minder. Je verbruikt minder energie, verspilt minder voedsel en je hebt minder afval. Zo bespaar je geld.
Keurmerken helpen je om duurzaam te winkelen. Een keurmerk laat zien welke invloed producten hebben op mens, dier en milieu. Er zijn al zo'n 300 keurmerken. Met de Keurmerkenwijzer kijk je per productsoort hoe betrouwbaar de keurmerken zijn. Even controleren heeft zin, want helaas beloven niet alle keurmerken dat producenten zich houden aan hun regels.
Biologische boeren gebruiken geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen die niet-natuurlijk zijn. Dat is beter voor het milieu. Toch is kiezen tussen biologische of niet-biologische producten niet zomaar goed of fout. Want de biologische landbouw en veeteelt brengen minder op. Dus hebben ze meer grond nodig, die dan niet meer voor de natuur beschikbaar is.
Een fabrikant van voeding mag niet zomaar ‘biologisch’ op zijn verpakking zetten. Het woord ‘biologisch’ is een wettelijk beschermd begrip. Je herkent biologische producten aan het ‘groene blaadje’, het Europese keurmerk voor biologische landbouw. Producenten die het groene blaadje willen gebruiken, moeten zich aan de EU-regels houden.
Kiezen voor biologische zuivel en vlees gaat ook over gezondheid van dieren. Biologische zuivel komt voor 100% van koeien die minimaal 120 dagen per jaar buiten lopen. De koeien zijn elke dag 6 uur per dag buiten. De koeien krijgen alleen biologisch voer en hebben meer ruimte. Dit geldt voor alle dieren die biologisch worden gehouden. Ze grazen van graslanden met veel kruiden en krijgen bijna geen antibiotica. Als dit je aanspreekt, kijk dan ook eens op gezondeten.nl.
Voor 1 kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig veevoer nodig. Vleesproductie zorgt voor grote uitstoot van broeikasgassen. En voor verzuring van bodem en lucht. Er is dus iets voor te zeggen om minder of helemaal geen vlees meer te eten. Juist ook omdat het leven van dieren die voor de vleesindustrie worden gehouden, niet altijd even diervriendelijk is.
Minder vlees eten is echt niet zo moeilijk. De schappen in de supermarkt liggen vol met vleesvervangers, in alle soorten en maten. Niet elke vleesvervanger is een volwaardig alternatief voor vlees. Let daarom op dat je genoeg eiwitten en vitamine B1 en B12 binnenkrijgt. Op de website van het Voedingscentrum vind je handige tips hoe je vlees vervangt.
Koop je bij een boerderij of streekmarkt in je omgeving, want dat is driedubbele winst. 1. De producten zijn supervers. 2. Je steunt de plaatselijke boeren en winkeliers. 3. De producten hoeven niet van ver te komen. Minder vrachtwagens op de weg, is beter voor het milieu. Eet groenten en fruit van het seizoen. Op natuurenmilieu.nl vind je meer info.
Je kunt bijna alle soorten groenten en fruit het hele jaar door kopen. Het is maar de vraag of je dat ook moet willen. Groenten en fruit uit verre streken zijn vaak niet zo vers als je denkt. Ze zijn vaak enkele dagen tot twee weken oud, voordat jij ze in de supermarkt koopt. Komen de groenten en fruit uit de buurt? Dan kost het veel energie om ze in een verwarmde kas te kweken. Probeer daarom zoveel mogelijk groenten en fruit uit het seizoen te eten.
Fruit en groente van het seizoen zijn verser en er zitten meer voedingsstoffen in. Ze zijn minder slecht voor het milieu en beter voor de lokale boeren. Op Voedingscentrum.nl kun je precies zien welke seizoen groenten en -fruit hoort bij de seizoenen.
Per jaar gooien we per persoon in Nederland 34 kilo (!) voedsel weg. Vooral brood (3,7 kilo), zuivel (5,1 kilo) en groente (3,7 kilo). Dat wil je toch echt niet? Koop slimmer in (niet te veel!) en laat etenswaren niet bederven. Bewaar je kliekjes, doe eens per week aan ‘kliekjesdag’. Goed voor je portemonnee, goed voor het milieu. En nog lekker ook! Dat is pas verantwoord consumeren.
Wie duurzaam consumeert, zorgt voor minder afval en scheidt het afval. Als je afval scheidt kan het afval gerecycled/hergebruikt worden. Van afval kunnen ze nieuwe producten maken. Er zijn dan minder nieuwe grondstoffen, energie en geld nodig om nieuwe producten te maken.
Bij bewust consumeren past ook de reparatie van spullen. Op duurzaamheidskompas.nl hebben ze daar een mooie kreet voor bedacht: “Waardeer het, repareer het”. Geef kapotte apparaten een tweede leven. Laat ze repareren. Bijvoorbeeld bij een Repair Café. Dat scheelt in je portemonnee en is beter voor het milieu.
Ook bij schadeherstel in je woning, bijvoorbeeld na waterschade van een kapotte wasmachine, is duurzaam repareren het ‘nieuwe kopen’. Zo hebben wij duurzame oplossingen voor schadeherstel.
Bij duurzaam consumeren kun je ook je energieverbruik verduurzamen. Je kent het rijtje vast al: de verwarming 1 graad lager, korter douchen, de vaatwasser echt goed vullen. En: overstappen op groene stroom. Meer tips hierover vind je bij duurzaam wonen.
En dan nog deze: bij een schoon geweten past ook een schoon huis. Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen hebben geen schadelijke stoffen en microplastics die via jouw gootsteen in het milieu belanden. Je komt ze steeds vaker tegen in de schappen van de supermarkt, vaak met eco-keurmerk. Op duurzaamthuis.nl vind je handige tips.
Over duurzame uitdagingen gesproken… wie verantwoord consumeert, wil natuurlijk ook duurzaam reizen. Want als je duurzaam reist, zorg je voor minder CO2-uitstoot. Laat de auto wat vaker staan. Pak de fiets, het OV of ga lopen. En kies voor je vakantie de trein in plaats van het vliegtuig. Lees hier meer tips en adviezen over duurzaam reizen en duurzaam vervoer.
Door te ‘consuminderen’ houd je misschien wel geld over om te sparen of te beleggen. Ook als je gaat beleggen, kun je duurzame keuzes maken. Met Doelgericht beleggen van a.s.r. wordt je geld bijvoorbeeld niet belegd in zaken zoals wapens, steenkool en tabak. En bijvoorbeeld wel in bedrijven die actief willen bijdragen aan een beter klimaat.
Als je bij a.s.r. verzekerd bent, dan maak je een duurzame keuze. Op de Eerlijke Verzekeringswijzer scoort a.s.r. met een 8,9 als cijfer het hoogste van alle Nederlandse verzekeraars. Wij maken op allerlei manieren duurzame keuzes: zo doen wij samen met onze klanten 10x duurzaam.
Ook kun je de schade in huis duurzaam herstellen in plaats van vervangen. Zo wordt alleen vervangen wat niet meer kan worden gemaakt. Repareren als het kan, op een milieuvriendelijke manier. Denk aan waterschade aan je houten vloer.