Je denkt er misschien liever niet aan, maar als je overlijdt heeft dit grote financiële gevolgen voor je partner en kinderen. Jouw salaris stopt en zelfs als je partner een eigen inkomen heeft, is het de vraag of dit genoeg is om rond te kunnen komen. Want de meeste kosten blijven gewoon doorlopen, zoals je hypotheek of huur. Gelukkig is er meestal wel iets geregeld als je overlijdt.
Zijn je kinderen onder de 18 jaar? Of is je partner voor meer dan 45% arbeidsongeschikt? Dan heeft je partner mogelijk recht op een nabestaandenuitkering uit de Algemene nabestaandenwet (Anw). Voorwaarde is dat je partner geen inkomen heeft of dat het inkomen niet te hoog is. Lees meer over de Anw-uitkering op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB betaalt de Anw-uitkering uit.
Heeft je werkgever een nabestaandenpensioen opgenomen in zijn pensioenregeling? Dan krijgt je partner een partnerpensioen als jij komt te overlijden. Je kinderen hebben recht op een wezenpensioen. Samen noemen we dit het nabestaandenpensioen.
Kom je te overlijden? En voldoet jullie relatie aan de partnervoorwaarden die in de pensioenregeling van je werkgever staan? Dan krijgt je partner een partnerpensioen uitbetaald. Dit betalen we uit zolang je partner leeft. Ook als je partner later met iemand anders zou zijn. Partnervoorwaarden kunnen bijvoorbeeld zijn:
Wil je weten hoe hoog het partnerpensioen is dat voor je partner verzekerd is? Bekijk dit op mijnpensioenoverzicht.nl of op je laatste Uniform Pensioenoverzicht.
Als je overlijdt, hebben je kinderen jonger dan een bepaalde leeftijd recht op een wezenpensioen. De uitkering van het wezenpensioen stopt als je kind die leeftijd bereikt. In je pensioen1-2-3 staat welke leeftijd dat is.
Wil je weten hoe hoog het wezenpensioen is en tot welke leeftijd je kinderen dit krijgen? Bekijk dit op mijnpensioenoverzicht.nl of op je laatste Uniform Pensioenoverzicht.
De kans dat je partner in aanmerking komt voor een Anw-uitkering van de overheid is beperkt. Daarom hebben sommige werkgevers een anw pensioen meeverzekerd. In sommige gevallen doe je hier verplicht aan mee en soms vrijwillig.
Als je overlijdt, dan betalen wij het Anw-pensioen aan je partner uit. Dat bedrag is gelijk aan het bedrag van de Anw–uitkering van de overheid. Het bedrag staat vast en wordt na ingang niet meer verhoogd. Het anw pensioen komt bovenop de eventuele uitkering van de overheid en bovenop het partnerpensioen. Je partner krijgt dit maximaal tot de AOW-leeftijd. Bekijk in je pensioen 1-2-3 of en hoe dit voor jou is verzekerd.
Er zijn twee soorten nabestaandenpensioen: met waardeopbouw en op risicobasis.
Als je een nabestaandenpensioen met waarde hebt, hou je bij het wisselen van baan recht op het nabestaandenpensioen dat is opgebouwd. Dit kan lager zijn dan het nabestaandenpensioen dat zou worden uitgekeerd bij overlijden tijdens je dienstverband. Let er na je dienstverband dus op of de dekking van het nabestaandenpensioen nog wel voldoende is. Mogelijk dat je bij een nieuwe baan weer volledige dekking van het nabestaandenpensioen krijgt. Je kunt het opgebouwd nabestaandenpensioen overdragen naar de pensioenregeling van je nieuwe werkgever. Dit heet waardeoverdracht.
Als je een nabestaandenpensioen op risicobasis hebt, zijn je nabestaanden verzekerd van nabestaandenpensioen zolang je in dienst van je werkgever blijft. Stop je met werken bij je werkgever en overlijd je vóór de pensioendatum van de regeling? Dan zijn je partner en kinderen niet langer verzekerd. Om dit te voorkomen, kun je een deel van het ouderdomspensioen uitruilen voor partnerpensioen als je stopt met werken. Dit partnerpensioen keren we dan uit aan je partner wanneer je overlijdt voor je pensioendatum. Als je uit dienst gaat, ontvang je van ons meer informatie hierover.
Wil je er zeker van zijn dat je partner en kinderen goed verzorgd achter blijven als jij komt te overlijden? Dan kun je eventueel een aanvullende overlijdensrisicoverzekering afsluiten.
Je kunt een extra overlijdensrisicoverzekering afsluiten die uitkeert op het moment dat je overlijdt. Hierdoor komt er voor je nabestaanden extra geld beschikbaar. Wil je meer weten? Bekijk onze overlijdensrisicoverzekering.
Hebben jij en je partner een eigen woning? Dan is hier vaak al een overlijdensrisicoverzekering aan gekoppeld. Bij overlijden wordt (een deel van) de hypotheek afgelost, waardoor de maandelijkse woonlasten een stuk lager of zelfs bijna nul worden.
Samen met je nabestaanden doorlopen we vier stappen om ervoor te zorgen dat het partnerpensioen, wezenpensioen en/of (voor ex-partners) bijzonder partnerpensioen wordt uitgekeerd:
Ontving je al een ouderdomspensioen? Dan stoppen we deze uitkering.
Zij ontvangen van ons een vragenlijst en een brief met informatie over hun partnerpensioen, wezenpensioen of bijzonder partnerpensioen.
Als de gegevens compleet zijn verwerken wij de gegevens uit de vragenlijst in onze administratie.
Je nabestaanden ontvangen de uitkering van hun partnerpensioen, wezenpensioen of bijzonder partnerpensioen altijd rond de 25ste van de maand.
Het kan zijn dat je partner en eventuele kinderen geen recht hebben op nabestaandenpensioen als jij overlijdt. Bijvoorbeeld omdat je uit dienst bent gegaan en het nabestaandenpensioen op risicobasis niet meer is verzekerd. Als dit zo is, laten we het je partner en eventuele kinderen in een brief weten. Zijn ze het hier niet mee eens? Dan kunnen ze een klacht indienen.
Wil je weten of het partnerpensioen en wezenpensioen voldoende zijn om rond te komen voor je dierbaren? En of een overlijdensrisicoverzekering een goede aanvulling kan zijn? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur. Hij kan jou op maat advies geven. Bespreek wel vooraf met je adviseur wat de kosten voor het advies zijn en wat eventuele bijkomende service precies inhoudt.
Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Bellen kan op werkdagen van 8.30 tot 17.30 uur op (030) 257 42 66. Je kunt ook ons contactformulier invullen. Wij helpen je graag.