Ga naar de hoofdinhoud

MVO Nederland helpt mkb’ers met maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is allang niet meer voorbehouden aan grote bedrijven. Juist ook onder mkb’ers blijft het belang ervan toenemen. MVO Nederland is met zo’n 2000 partners het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Europa. En ongeveer 80% van deze partners behoort tot het mkb. Manager Business Development Pieter van den Herik vertelt hoe MVO Nederland deze mkb’ers helpt.

Hoe denken mkb’ers over het onderwerp duurzaam ondernemen en wat doen ze op dit vlak? Motivaction onderzocht het in opdracht van a.s.r. De inzichten delen we in verschillende artikelen. In totaal zijn 308 mkb-bedrijven ondervraagd in de periode van 16 december 2024 tot en met 2 januari 2025.

De expert

Pieter van den Herik is van oorsprong bedrijfskundige, gespecialiseerd in innovatie. Vanuit de consultancywereld kwam hij bij MVO Nederland terecht. Als Manager Business Development werkt hij met meerdere gelijkgestemde bedrijven aan duurzame innovaties.

Voor mens, milieu en maatschappij

Maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat volgens MVO Nederland vooral om als bedrijf bewust je verantwoordelijkheid dragen. Voor mens, milieu én maatschappij. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan klimaatverandering; arbeidsomstandigheden en vergrijzing; stuk voor stuk thema’s waarbij bedrijven een positief verschil kunnen maken. ‘Bij steeds meer mkb-bedrijven zie je een duurzame aanpak in de breedte,’ vertelt Pieter. ‘En dat gaat een stuk verder dan alleen klimaat, ook duurzaam werkgeverschap hoort hier bijvoorbeeld bij. De meeste duurzame innovaties komen zelfs op heel veel gebieden uit het mkb.’ 

Ondernemers brengen duurzaam ondernemen het sterkst in verband met de energietransitie, verminderen en recyclen van afval en milieubescherming (Motivaction, 2025).

Samen bijdragen aan een duurzamere economie

MVO Nederland ondersteunt bedrijven die willen bijdragen aan een duurzame economie; een economie die is aangepast aan de grenzen van de natuur en de maatschappij. Zo’n economie is alleen mogelijk als duurzaam ondernemen de standaard wordt. Om hiervoor de weg vrij te maken, onderhoudt MVO Nederland nauwe banden met de overheid. Belangrijke drijfveer hierbij is het aantrekkelijker én eenvoudiger maken van duurzaam ondernemen. Zelf het voortouw nemen hoort hier ook bij; met verschillende partners werkt MVO Nederland samen aan duurzame innovaties op verschillende gebieden. Pieter: ‘Dat loopt uiteen van natuurlijke landbouw die de biodiversiteit bevordert tot aan circulair textiel. We denken hierbij graag mee over het hele proces, tot het creëren van afzetmarkten aan toe.’

2 op de 3 ondernemers vindt duurzaam ondernemen belangrijk en 1 op de 3 mkb’ers heeft al een concrete duurzaamheidsstrategie. Een iets grotere groep (37%) is bezig zo’n strategie te ontwikkelen. Grotere mkb-bedrijven (50+ werknemers) vinden duurzaamheid meestal belangrijker. Een klein deel van mkb-bedrijven (16%) heeft weinig tot helemaal geen duurzame maatregelen getroffen (Motivaction, 2025).

Investeren in toekomstbestendigheid

De overtuiging van MVO Nederland is dat duurzaam ondernemen niet alleen goed is voor mens, milieu en maatschappij, maar uiteindelijk ook voor de onderneming zelf. Door rekening te houden met klimaatneutraliteit, circulariteit, inclusiviteit en eerlijke ketens onderneem je toekomstbestendig. Zeker op de langere termijn is maatschappelijke verantwoordelijkheid volgens MVO Nederland goed te combineren met financieel rendement. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de toegenomen vraag naar duurzame producten en diensten. Daarnaast vinden duurzame werkgevers ook gemakkelijker gemotiveerd personeel. Pieter: ‘Duurzaam ondernemen helpt ook om je positief te onderscheiden van je concurrenten. Om nog even bij circulair textiel te blijven, is Spinning Jenny hiervan een mooi voorbeeld. Zij ontwikkelen duurzame garens uit afgedankt textiel. Hiermee onderscheiden ze zich doelbewust van ‘fast fashion’, wat juist voor veel afval zorgt.’

Mkb’ers hebben meerdere redenen om duurzaam te ondernemen. Hun belangrijkste drijfveren zijn naleven van wet- en regelgeving, milieubescherming en verminderen van de ecologische voetafdruk. Verbeteren van hun imago is voor mkb’ers een minder grote reden om duurzaam te ondernemen. Wel denken de meeste mkb’ers dat duurzaam ondernemen bijdraagt aan het succes van bedrijven. Een kleine groep ondernemers (10%) ziet duurzaam ondernemen als een hype of praktisch onhaalbaar (Motivaction, 2025).

Lees meer over de nieuwste trends in duurzaam ondernemen

Ben je op zoek naar inspiratie en inzichten over duurzaam ondernemen? Download dan het trendrapport Duurzaam ondernemen en lees over de nieuwste trends rond transparant en maatschappelijk verantwoord ondernemen, biodiversiteit, duurzaam werkgeverschap en AI.

Snel checken hoe duurzaam je bedrijf is

Elk jaar kent MVO Nederland een cijfer toe aan de duurzaamheid van onze economie; de Nieuwe Economie Index (NEx). Dit cijfer is gebaseerd op de gemiddelde score op 7 thema’s, waaronder inclusiviteit, biodiversiteit en circulariteit. Als je wilt weten hoe duurzaam jouw bedrijf is, kun je zelf eenvoudig een online NEx-check doen. Voor elk van de 7 thema’s krijg je dan 3 vragen. Hierna ontvang je direct jouw score, zowel totaal als per thema. Deze score geeft je praktische handvatten om doelgerichter te werken aan een duurzamer bedrijf.’

Hoe inclusief zijn mkb’ers als het gaat om neurodiverse medewerkers? 45% van de bedrijven wil neurodiverse medewerkers ondersteunen en in hen investeren. Dit maakt duidelijk dat er meer aandacht nodig is voor de voordelen van neurodiverse medewerkers, zoals mensen met ADHD of autisme (Motivaction, 2025).

5 tips voor mkb'ers die met mvo willen starten

In de sectoren agrifood, chemie, gebouwde omgeving, textiel en zorg werkt MVO Nederland aan specifieke sectoruitdagingen. Maar het mkb is natuurlijk breder dan alleen deze sectoren. Er werken verhoudingsgewijs bijvoorbeeld ook heel veel mkb’ers binnen de sectoren handel en zakelijke dienstverlening. Daarom deelt Pieter ook graag 5 mkb-brede tips, voor alle mkb’ers die vandaag nog aan de slag willen gaan met maatschappelijk verantwoord ondernemen:

  • Tip 1: Begin vandaag al. Elke stap is er één! En bijsturen kan later altijd nog.
  • Tip 2: Begin klein, met datgene wat jou echt aan het hart gaat. Mvo begint ermee dat je als bedrijf probeert om maatschappelijke problemen niet groter te maken. Je houdt dus rekening met de maatschappelijke effecten van jouw activiteiten. Dat geldt voor alle bedrijfsprocessen: inkoop, productie, verkoop, onderhoud, personeelszaken, marketing en communicatie.
  • Tip 3: Laat je medewerkers vanaf het begin meepraten over je mvo-activiteiten. Waar kun jullie als bedrijf nog bewustere keuzes maken? Denk bijvoorbeeld aan het gebouw, reclame, verpakkingsmaterialen, afvalverwerking, uitstoot en arbeidsomstandigheden.
  • Tip 4: Geef als directeur het goede voorbeeld. Heb je bijvoorbeeld zelf al gekozen voor duurzaam vervoer? En print je al zo min mogelijk papier?
  • Tip 5: Word partner van MVO Nederland!

Meer weten over duurzaam ondernemen?

Bij a.s.r. willen we maatschappelijke impact maken, samen met onze klanten. Hierbij realiseren we ons heel goed dat duurzamere keuzes voor kleinere bedrijven vaak grote investeringen zijn. Maar ook met veel kleinere duurzame keuzes kunnen we samen een groot verschil maken. Voor onszelf én voor de wereld om ons heen. Wij helpen je duurzamer ondernemen. Met zakelijke producten, kennis van experts en verhalen van bedrijven die vooroplopen in duurzaamheid.