Marktrisico is het risico dat je loopt door prijsveranderingen in de hele beleggingsmarkt. Marktrisico is van heel veel zaken afhankelijk, zoals de algemene economische gebeurtenissen: veranderende renteniveaus of ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Maar ook politieke gebeurtenissen (oorlogen en aanslagen) of natuurrampen kunnen koersen beïnvloeden. Aandelen zijn hier het meest gevoelig voor. De vermogensbeheerder probeert het marktrisico te beperken door beleggingen te spreiden over verschillende landen, sectoren en categorieën.
Als je belegt, wil je een mooi rendement halen. Maar er is geen enkele garantie dat er rendement wordt behaald. Je weet pas wat je rendement is, als je je beleggingen verkoopt. Je kent het wel: “In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst”. Het risico bestaat dat de ASR Vooruit Mixfondsen slechter presteren dan de gekozen representatieve benchmark. Dit ‘relatieve rendementsrisico’ ontstaat door de keuze van de beheerder om niet geheel de samenstelling van de benchmark te volgen. Er kan in de ASR Vooruit Mixfondsen meer of minder worden belegd in bepaalde beleggingen dan in de benchmark. Het kan ook zijn dat in beleggingen wordt belegd, die niet in de benchmark zijn opgenomen. Of dat bepaalde beleggingen wel in de benchmark zijn opgenomen, maar niet zijn opgenomen in de ASR Vooruit Mixfondsen.
Bij de ASR Vooruit Mixfondsen kan worden belegd in andere beleggingsinstellingen en in indextrackers. De mixfondsen zijn daarom ook afhankelijk van (de uitvoering van) het beleggingsbeleid, de beleggingsbenadering en het risicoprofiel binnen deze andere beleggingsinstellingen en indextrackers. De mixfondsen hebben geen invloed op de wijzigingen van dat beleggingsbeleid, die beleggingsbenadering, het risicoprofiel en/of duurzaamheidskenmerken.
Bij de ASR Vooruit Mixfondsen wordt voornamelijk belegd in politiek stabiele landen. Door onvoorziene omstandigheden kunnen zich echter situaties voordoen waardoor de politieke stabiliteit vermindert. Hierdoor ontstaat het risico dat de lokale financiële markten negatief worden beïnvloed en dat regeringen niet in staat of bereid zijn om aan hun verplichtingen te voldoen.
Het koersverloop is een risico, omdat niemand weet wat de koers van een belegging morgen gaat doen. De koersen worden bepaald door vraag en aanbod. De waarde van een belegging kan omhoog en omlaag gaan. De hoogte van de koers van een belegging is afhankelijk van de prestaties en de vooruitzichten van een onderneming of een land. Hier speelt het vertrouwen van beleggers een belangrijke rol.
De 5 risico’s die we hierboven noemen, zijn de belangrijkste risico’s. Er zijn nog meer risico’s, zoals:
Bovenstaande risico’s worden toegelicht in het document
Kenmerken en risico’s van beleggen
Bij Persoonlijk pensioen is het belangrijk dat je weet dat je belegt via een geblokkeerde lijfrentebeleggingsrekening. Je kunt niet zomaar je beleggingen verkopen. Dan betaal je meteen inkomstenbelasting en een boete (revisierente) aan de Belastingdienst. Dit betekent dus dat je bij Persoonlijk pensioen belegt voor een langere tijd, namelijk tot je pensioendatum.
Is beleggen de manier om jouw doelen te bereiken of om zelf pensioen op te bouwen? Ga na hoeveel en hoe vaak je geld opzij kan zetten. En of je het geld dat je belegt voor lange tijd kunt missen. Denk ook na over welk verlies je bereid bent te accepteren. Wil je een kans op een hoger rendement, dan moet je bereid zijn een groter risico op verlies te nemen. Maar ook belangrijk: lig je er wakker van als de beleggingen een tijd slecht presteren of slaap je rustig door?
Om goede beleggingskeuzes te kunnen maken hoef je geen beleggingsexpert te zijn, maar zorg wel dat je genoeg weet over beleggen. Informeer je goed over de risico's en volg niet zomaar anderen. Zoek bijvoorbeeld online informatie op, afkomstig van betrouwbare partijen. Je kunt ook een podcast luisteren of een boek over beleggen lezen. Of volg het beursnieuws eens een tijdje. En praat met mensen die al lange tijd beleggen of met een adviseur.
Wij (de beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit) mogen je geen beleggingsadvies geven. Dat komt omdat onze beleggingsdienstverlening een 'execution only'-dienstverlening is. Je belegt zelfstandig. Jij besluit dus zelf of een belegging bij je past en neemt zelf beleggingsbeslissingen. Jij bepaalt aan de hand van je persoonlijke situatie óf je gaat beleggen en waarin. Liever toch advies? Vraag dan advies aan een onafhankelijk financieel adviseur.
Je kunt bij Persoonlijk pensioen en bij Doelgericht beleggen kiezen uit dezelfde beleggingsfondsen.
Per fonds zijn er 2 belangrijke documenten die belangrijk zijn om door te nemen voordat je een beleggingsbeslissing neemt: het prospectus en het Essentiële-informatiedocument.
In het prospectus staat alle relevante informatie over de 3 ASR Vooruit Mixfondsen. Het prospectus is voor jou een belangrijke en objectieve informatiebron om je beleggingsbeslissing op te baseren. Bekijk het prospectus
In het Essentiële-informatiedocument (Eid) staat de belangrijkste informatie over een beleggingsfonds, inclusief informatie over de samenstelling, de rendementen, de risico’s en de kosten. Je vind de Eid's per fonds op de website van a.s.r. vermogensbeheer, kies hieronder een fonds, klik vervolgens op 'documenten' en daarna op 'Essentiële-informatiedocument'.
Komt je pensioendatum dichterbij, dan wil je waarschijnlijk minder risico op verlies lopen. Het is belangrijk om te weten dat jouw beleggingen bij Persoonlijk pensioen niet automatisch met een lager risico worden samengesteld, naarmate je dichter bij je pensioendatum of beleggingdoel komt. Dit wordt ‘automatische risicoafbouw’ genoemd, of ‘lifecyclebeleggen’. Je kunt bij Persoonlijk pensioen wel zelf het risico van je beleggingen verlagen door te kiezen voor een minder risicovol fonds.
Spreiden van je inleg in verschillende beleggingen zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van de prestaties van één bedrijf, sector of land. Bij Persoonlijk pensioen en bij Doelgericht beleggen beleg je altijd in één van de drie ASR Vooruit Mixfondsen. De beleggingen binnen deze fondsen zijn al wereldwijd gespreid over verschillende beleggingscategorieën, omdat het fondsen zijn die bestaan uit een mix van aandelen- en obligatiefondsen.
Uitgebreide informatie over de risico’s van beleggen kun je lezen in het document ‘Kenmerken en risico’s van beleggen’. Ze staan ook vermeld in het prospectus van de ASR Vooruit Mixfondsen.