Hordelopen is een sport waar veel samenkomt: kracht, snelheid én techniek. Europees Kampioen Gregory Sedoc weet daar alles van af. In 2009 snelde hij in 7 seconden en 52 honderdste naar de europese titel op de 60 meter horden in Stuttgart. Hij vertelt hoe jij een goede hordeloper wordt én welke Nederlanders deze zomer kans maken op een olympische medaille in Tokio!
Sprint snel naar:
Bij hordelopen zijn er een hoop dingen waar je op moet letten. We zetten ze voor je op een rij:
1. Houding vanuit het startblok
Het is belangrijk dat je niet te laag én niet te hoog uit het startblok komt. De regel hierbij is dat je na 8 passen volledig rechtop bent. De juiste houding vanuit het startblok is dus key.
2. Goed uitkomen voor de eerste horde
Die 8 passen helpen je ook om goed uit te komen voor de eerste horde. Daarnaast is het belangrijk dat je zo uitkomt dat je met het juiste been eerst over de horde heen gaat.
3. Opzwaaibeen en bijtrekbeen
Bij hordelopen gaan je benen na elkaar over de horde. Het been waarmee je als eerste over de horde gaat noemen we het opzwaaibeen. Het verschilt per persoon of dit je linker- of rechterbeen is. Dit been zwaai je omhoog, zodat deze gestrekt over de horde heen gaat. Vervolgens trek je je andere been bij, zodat je je lichaam volledig over de horde heen brengt.
4. Het juiste pasritme
De eerste horde is genomen, lekker bezig! Nu is het belangrijk om het goede pasritme te vinden, zodat je soepel over alle hordes heen gaat en doorversnelt. Hordelopers hanteren een 3-pas: dat betekent dat je 3 passen zet tussen iedere horde. Hierbij ben je continu op zoek naar het juiste ritme om in een flow te komen.
5. Laag over de horden gaan
Uiteindelijk draait hordelopen erom dat je alle hordes zo snel mogelijk neemt. Dat doe je door laag over de horden te gaan, hierdoor behoud je je snelheid. Als je springt en te hoog over de horden gaat, verlies je juist snelheid. Dus onthoud: je bent aan het hordelopen, niet hordespringen!
Je bent een goede hordeloper als je snel, sterk en lenig bent. Hordelopers zijn dus hele complete atleten. Daarnaast gaat het erom dat je deze drie kwaliteiten op de juiste manier combineert en inzet. je hebt bijvoorbeeld kracht nodig om explosief uit het startblok te komen en snelheid om zo snel mogelijk bij de eerste horde te zijn.
Vervolgens gebruik je jouw lenigheid om soepel over de hordes te gaan en moet je natuurlijk ook je snelheid vasthouden. Hordelopen is dus een heel veelzijdig onderdeel en daarmee een fantastische olympische sport!
Wat werkt in je voordeel en nadeel als hordeloper?
Bij hordelopen is je lengte een belangrijke factor. Deze kan zowel in je voordeel als in je nadeel werken. Met lange benen kom je vaak makkelijker over de horden, maar meestal juist minder explosief uit het startblok. Als je met lange benen ook snel uit het startblok komt, ben je absoluut in het voordeel.
Wat is het geheim van de perfecte horderace?
Het geheim van de perfecte race is automatisme en ontspanning. Na een supergoede race weet je vaak niet precies wat er gebeurd is of hoe het ging. Je zit dan in een flow en voert iedere beweging tot in perfectie uit. Dat gaat zo vanzelf en smooth dat je het dus bijna niet doorhebt. Pas als je jouw toptijd op de klok ziet staan, weet je: dit was ‘m, dé perfecte race!
Deze zomer zijn er tijdens de spelen in Tokio twee Nederlandse kanshebbers op een medaille op verschillende horde-onderdelen: Nadine Visser en Femke Bol.
Nadine Visser: 100 meter horden
Nadine Visser is een echte alleskunner. Oorspronkelijk deed Nadine namelijk mee aan de meerkamp: een combinatie van 5 of 7 verschillende onderdelen. Uiteindelijk koos ze voor haar grootste liefde: het hordelopen. Dit bleek een succes, want in het eerste jaar waarin ze zich volledig op dit onderdeel focuste, werd ze meteen 3e op de 60 meter horden bij het WK. Daarnaast werd ze dit jaar én in 2019 Europees Kampioen op datzelfde onderdeel! Deze zomer wil ze daar in Tokio succes op de 100 meter horden aan toevoegen.
Femke Bol: 400 meter horden
In de categorie alleskunners is Femke Bol ook te plaatsen. Femke heeft op dit moment de Nederlandse records op de 400 meter, zowel met als zonder horden. Deze records liep ze allebei dit jaar. Femke is dus in topvorm, waardoor ze een serieuze kandidaat is voor een medaille in Tokio. Haar Nederlands record op de 400 meter horden van 52,37 seconden is zelfs de zesde tijd die ooit wereldwijd is gelopen!
Waarom zijn Femke en Nadine zo goed?
Wat maakt Femke en Nadine nu zulke goede hordeloopsters? Ieder hebben zij hun eigen sterke punten waarin ze uitblinken. Voor Nadine geldt dat ze supersterk is én heel licht, daardoor ligt haar topsnelheid ongelooflijk hoog. Femke moet het juist hebben van haar looptechniek. Die is heel mooi en daardoor loopt ze enorm efficiënt. Het kost haar bijna geen moeite om lang op hoge snelheid te lopen.