- Doelen worden bereikt, zowel thuis als op het werk
- Energiek en emotioneel stabiel
- Betrokkenheid bij werk en gezin
- Hogere levenstevredenheid
Een goede werk-privébalans heeft alleen maar voordelen voor werkgevers én werknemers. Wanneer de balans op orde is, zal de werknemer zich namelijk gezonder voelen, beter presteren en meer voldoening uit het werk halen. Als werkgever pluk je dus direct de vruchten van een goede werk-privébalans. Maar hoe kun je als werkgever of HR-manager bijdragen aan het verbeteren van de werk-privébalans bij werknemers? Dat lees je hier!
Ben je geen werkgever? Lees hier meer over een goede werk-privébalans.
Met een goede werk-privébalans wordt bedoeld dat het werk wat je doet, goed samen gaat met je privéleven. Bijvoorbeeld dat werkzaamheden gunstig aansluiten op de vrije tijd. Voor een goede balans is het belangrijk dat de werknemer zowel op het werk als in de privésituatie gelukkig is en hier energie uithaalt.
Hoe weet je of de werk-privébalans op orde is bij jou op de werkvloer? Dat is niet iets wat je even snel berekent. Het gaat namelijk niet om harde feiten, maar vooral om het gevoel bij werknemers. Om te kunnen bepalen of er sprake is van een goede werk-privébalans, is het belangrijk om met werknemers in gesprek te gaan en betrokken te blijven. Hieronder vind je enkele punten waaraan je een goede én een verstoorde werk-privébalans kunt herkennen.
Het verbeteren van een goede werk-privébalans kost tijd, energie en waarschijnlijk ook geld. Toch is dat het absoluut waard! Een goede balans heeft namelijk meerdere waardevolle voordelen voor het bedrijf. We zetten er een aantal op een rij.
De voordelen van een goede werk-privébalans:
Misschien wel het allerbelangrijkste bij het creëren van een goede werk-privébalans, is ervoor zorgen dat het onderwerp bespreekbaar is. Ga in gesprek met werknemers en ontdek wat voor hen belangrijk is. Doe dit niet eenmalig, maar blijf zichtbaar en aanspreekbaar voor iedereen.
Ga daarnaast proactief aan de slag met de input die werknemers jou geven. Leg het gemaakte beleid vast op papier in een vitaliteitsplan zodat het voor iedereen inzichtelijk is. Hierbij is het helemaal niet erg om ook grenzen vast te leggen. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is!
Gemiddeld breng je zo’n 8 uur per dag op je werkplek door. Wanneer een werknemer zich op zijn gemak voelt in deze omgeving, zal dat direct zichtbaar zijn in de resultaten. Zorg daarom voor een comfortabele en gezellige werkplek. Dit begint bij een goede stoel en bureau. Ook heeft een goede werkhouding enorm veel invloed op het welzijn van een persoon.
Denk hier ook aan wanneer werknemers thuiswerken. Beschikken zij thuis over de juiste middelen om er comfortabel bij te zitten? Als werknemers voor een langere tijd thuiswerken, is het bijvoorbeeld een optie om een bureaustoel of scherm van kantoor uit te lenen.
Maar ook de algemene sfeer op de werkvloer is erg bepalend. Een grijs en kaal kantoor zal veel minder energie opwekken dan een vrolijk ingericht pand. Probeer je medewerkers te betrekken in het aankleden van hun werkplek, zo weet je zeker dat zij zich hier op hun gemak voelen.
Natuurlijk moet er gewerkt worden, maar juist door ruimte te maken voor ontspanningen zie je dat doelen sneller bereikt worden. Wanneer het even tegenzit kan het erg fijn zijn een uitlaatklep te hebben onder werktijd. Denk hierbij aan de mogelijkheid tot een potje tafelvoetbal met collega’s of de vrijheid om even een rondje te wandelen buiten.
Laat werknemers zien dat je ze waardeert door samenkomsten buiten werktijd om te organiseren. Initieer bijvoorbeeld een vrijdagmiddagborrel om met elkaar de week gezellig af te sluiten.
Geef werknemers vrijheid en laat zien dat je ze vertrouwt. Dit zal leiden tot meer productiviteit en kwaliteit. Laat werknemers bijvoorbeeld zelf hun werktijden bepalen en hun dag indelen. Hierbij is het belangrijk dat jij je focust op het geleverde werk en niet de weg daarnaar toe. Geef duidelijk aan wat je verwacht en wat de deadline is, maar laat de werknemer vrij om te bepalen hoe hij/zij dit bereikt. Het vertrouwen wat je hiermee uitstraalt zal extra motiverend werken!
Natuurlijk is het nodig om op bepaalde vlakken grenzen te trekken. Dit is helemaal niet erg, zolang je zorgt dat de grenzen duidelijk zijn en iedereen hiervan op de hoogte is.
Onthoud altijd: vergeet jezelf niet! Ook voor jou als werkgever of HR-manager is het natuurlijk belangrijk een goede werk-privébalans in stand te houden. Dit is uiteraard van belang voor je eigen gezondheid maar ook omdat werknemers jouw voorbeeld zullen volgen. Wanneer je als werkgever niet naar je eigen beleid luistert, zullen werknemers zich bezwaard voelen dit wel te doen.
Wat is werkgeluk? En hoe creëer je dat in een bedrijf? HR-directeur Britt Breure is dagelijks bezig met het werkgeluk van 500 werknemers. Zij runt in haar eentje de volledige HR-afdeling van AFAS. Desondanks heeft AFAS een succesvol HR-beleid en zijn de medewerkers stuk voor stuk blij er te werken. Wat is haar geheim? Dat vertelt ze in deze podcast!
Je kunt wel zeggen dat werknemers dagelijks meer moeten bewegen, maar hoe krijg je ze zover om het ook écht te doen? Met de app van a.s.r. Vitality komen werknemers daadwerkelijk in beweging! a.s.r. Vitality is hét gezondheidsprogramma dat gedragsverandering op de korte en lange termijn realiseert. Hoe? Door gezonde keuzes aantrekkelijk te maken. Wij helpen je werknemers voldoende te bewegen door ze wekelijks en maandelijks te belonen. En dat werkt. Meer weten?