Cybercriminaliteit is aan de orde van de dag. Ransomware, phishingmails, hacks, virussen, DDos-aanvallen… bovendien hoef je geen computer te hebben om het slachtoffer te worden van cybercriminaliteit: telefoons en bankpassen kunnen ook worden gemanipuleerd. Graag helpen wij jou om cybercriminaliteit te voorkomen.
Ben jij cybercriminelen te slim af? Test je kennis over cybercriminaliteit!
Cybercriminaliteit is er in veel verschillende vormen, en die veranderen continu. Als er iets gebeurt kan een bedrijf in één klap stil komen te staan. Je kan bijvoorbeeld niet meer bij je e-mail, of je bent niet meer bereikbaar voor klanten omdat de telefoon niet meer werkt. Hoe voorkom je dit?
Wat moet je wel doen
Bescherm je digitale systemen tegen virussen en andere vormen van malware
Beveilig je internetverbinding met een firewall
Beveilig je digitale systemen en software
Beheer de toegang tot je data en digitale systemen
Houd je digitale systemen en software up-to-date
Wat moet je niet doen
Denken "dat overkomt mij niet", omdat je niet interessant bent
Gevoelige informatie in het openbaar achterlaten
Bijlagen of links openen van onbetrouwbare bronnen
Je laptop of computer onvergrendeld achterlaten
Vertrouwelijke informatie delen via mail zonder beveiliging
Hieronder staat een uitgebreide uitleg over wat je kunt doen om cybercriminaliteit te voorkomen.
De meest bekende vorm van malware is ransomware. Hierbij blokkeert de cybercrimineel data of een systeem totdat er een betaling gedaan wordt. Een virus is ook een vorm van malware die jouw systeem ongemerkt infecteert. De meeste besturingssystemen bieden gratis anti-malware beveiliging. Het is belangrijk om dit op alle computers en laptops te installeren.
Een firewall creëert een buffer tussen je IT-netwerk en andere externe netwerken, oftewel tussen je computers en het internet. In deze bufferzone kunnen inkomende signalen getoetst worden of ze veilig zijn om je IT-netwerk binnen te treden.
Vanuit de fabriek worden instellingen van digitale systemen en software vaak zo multifunctioneel mogelijk ingesteld. Deze uitgebreide instellingen kunnen er echter voor zorgen dat het voor cybercriminelen makkelijker wordt om toegang te krijgen tot je data. Controleer dus altijd goed de instellingen van nieuwe systemen en software en verhoog waar mogelijk het beveiligingsniveau, door bijvoorbeeld een wachtwoord toe te voegen.
Heb je een bedrijf? Zorg dat medewerkers alleen de toegang hebben tot accounts die ze nodig hebben om hun functie uit te oefenen en dat ze alleen software kunnen downloaden van betrouwbare bronnen.
Zorg dat je alle apparaten en software regelmatig update. Bedrijven en ontwikkelaars lanceren regelmatig nieuwe updates. Deze updates zijn niet alleen bedoeld voor het toevoegen van nieuwe functies, maar ook om de beveiliging te verbeteren. Het is handig om apparaten en programma’s in te stellen op ‘automatisch updaten’.
Zorg voor een back-up van belangrijke bestanden
Werk altijd met de meest actuele versie van software
Gebruik alleen officiële software van leveranciers uit de App Store of Google Play Store
Zorg ervoor dat iedereen in je bedrijf bewust is van het belang van goede veiligheid
Laat je bedrijf eens hacken om te achterhalen waar je kwetsbaarheden zitten
Gebruik bij voorkeur multi-factor authenticatie, dus een wachtwoord en bijvoorbeeld een controle SMS
Wijzig minimaal 1 keer per maand je wachtwoorden. Zorg dat deze minimaal 8 karakters lang zijn en cijfers, hoofd- en kleine letters en speciale tekens bevat
Versleutel data op informatiedragers en op je harde schijf
Zorg dat je apparaten met belangrijke data op afstand kunt wissen
Wil je meer weten over cyberrisico's in de horeca en zakelijke dienstverlening? Bekijk dan de risico's en bijbehorende tips om dit risico zoveel mogelijk te beperken.
Software en ICT'ers kunnen natuurlijk prima beveiligingssystemen opzetten. Maar onthoud dat dat algemene systemen zijn, terwijl cybercriminaliteit tegengaan pas echt goed werkt als je weet waar je je tegen moet beschermen.
Bovendien heb je voor veel vormen van cybercriminaliteit helemaal geen beveiligingssystemen nodig, maar moet je zelf weten hoe criminelen te werk gaan. Zoals bij phishing, waarbij ze je vertrouwen proberen te winnen om je gegevens te krijgen en je zo geld afhandig te maken met je eigen inloggegevens.