Veerkracht is een belangrijk onderdeel van vitaliteit en draagt bij duurzame inzetbaarheid van werknemers. Veerkracht is het vermogen om te herstellen en om te gaan met veranderingen. In deze tijd van arbeidskrapte en toenemende werkdruk is het extra belangrijk om goed voor je mensen te zorgen.
Veerkracht kun je trainen! Wil je de veerkracht van jouw mensen in 30 dagen vergroten? Doe dan mee met onze Veerkracht Challenge en ga 30 dagen lang aan de slag met deze inspirerende tips van veerkrachtexperts!
Want veerkrachtige medewerkers voelen zich gelukkiger, blijven kalmer onder druk, kunnen beter beslissingen nemen en hebben meer vertrouwen in hun eigen succes.
Download de volledige challenge hieronder
1: Vraag hoe het écht gaat
2: Durf werk uit handen te geven
3: Begin een overleg met een leuke vraag
4: Plan een leuk teamuitje
5: Maak geldzorgen bespreekbaar
6: Wees een echte teamcoach
7: Bied een vitaliteitstraining aan
8: Ruil eens van rol
9: Praat niet over werk tijdens de lunch
10: Betrek werknemers bij je bedrijfsvoering
11: Weet van elkaar wat je nodig hebt
12: Geef ruimte om op te laden
13: Ontwikkel de mindset van werknemers
14: Vraag objectief advies voor nieuwe inzichten
15: Vier successen samen
16: Geef medewerkers een uurtje voor zichzelf
17: Herken verminderde veerkracht tijdig
18: Geef ruimte aan talent
19: Werk samen aan competenties
20: Geef vaker complimenten
21: Stimuleer ontwikkeling
22: Zorg voor zinvol werk
23: Benoem een vertrouwenspersoon
24: Introduceer ademhalingsoefeningen
25: Houd werkstress binnen de perken
26: Plan 1:1 tijd in
27: Stuur werknemers eens eerder naar huis
28: Verminder vergadertijd
29: Pas taken aan als de situatie erom vraagt
30: Introduceer een ’10 minuten echt niks’-moment
Vraag vandaag eens bij de koffie hoe het écht met medewerkers gaat. Met die persoonlijke aandacht versterk je het onderlinge vertrouwen. Begin vandaag met een werknemer die hier volgens jou echt mee geholpen is, je zult zien dat jouw aandacht gewaardeerd wordt!
Autonomie maakt medewerkers blijer, en jij kunt hier als geen ander voor zorgen. Als iemand jou bijvoorbeeld vraagt om een antwoord of een akkoord, zeg dan dat diegene daar zelf over mag beslissen. Op deze manier help jij je werknemers zelfstandig handelen!
Begin een werkoverleg met een leuke vraag die niets te maken heeft met werk: vraag je werknemers bijvoorbeeld om iets over zichzelf te vertellen wat de meesten nog niet wisten. Of vraag ze eens wat zij zouden doen met een miljoen. Zo stimuleer je positieve energie en een positieve start!
Een leuk teamuitje zorgt voor verbinding onder collega's. Elkaar leren kennen buiten werktijden heeft vaak een positieve invloed op de sfeer binnen de bedrijfsmuren. Veerkracht groeit wanneer je goede sociale relaties hebt, die je kunt aanspreken voor hulp. Bedenk bijvoorbeeld eens een leuk spontaan uitje, zoals een escaperoom, karten of jeu de boules. Dit kan al heel laagdrempelig zijn. Nodig iedereen vandaag nog uit!
Je kunt een werknemer helpen met geldzorgen door het bespreekbaar te maken. Bijvoorbeeld door te verwijzen naar een budgetcoach of door een financieel spreekuur aan te bieden bij een externe partij. Zo bied je een veilige omgeving en waarborg je de privacy. Of deel bijvoorbeeld het blog ‘Astrid vertelt hoe je de financiële veerkracht van werknemers vergroot' om het onderwerp laagdrempelig te laten.
Neem eens de rol aan van teamcoach in plaats van leidinggevende. Verleg je focus van het werk dat gedaan moet worden naar de vitaliteit en veerkracht van je team. Zie jezelf daarbij als een sportcoach. Zo’n coach heeft een grote invloed op hoe zijn team omgaat met tegenslag, maar ook of successen worden gevierd. Bespreek eens met medewerkers hoe zij het liefst gecoacht willen worden!
Heb je zelf niet genoeg tijd om actief met vitaliteit aan de slag te gaan? Denk dan eens aan een vitaliteitstraining. Misschien heb je zelfs een medewerker die je hierbij zou kunnen ondersteunen. Onderzoek eens wat er mogelijk is, grote kans dat er meer kan dan je denkt!
Job rotation, ook wel taakroulatie genoemd, is een techniek waarbij werknemers elkaars taken uitvoeren. Hiermee zorg je voor nieuwe inzichten en geef je medewerkers de kans om nieuwe dingen te leren. Begin vandaag dus eens met het inplannen van één dag taakroulatie! Lees meer over de kracht van job rotation.
Praten over werk doe je al de hele werkdag, dus doe dat niet tijdens de lunch. Door meer te praten over wat jou en anderen buiten het werk bezighoudt, versterk je de sociale band tussen collega's. En de lunches worden er ook een stuk leuker van!
Ga met elkaar in gesprek en laat collega's input leveren voor de bedrijfsplannen. Organiseer bijvoorbeeld een workshop. Co-creatie zorgt voor een hoge betrokkenheid en inzet.
Ook werknemers horen eigen verantwoordelijkheid te nemen voor hun inzetbaarheid, maar het is ook belangrijk om daarin te ondersteunen. Vraag werknemers dus concreet wat jij hierin kan betekenen. En onthoud: verantwoordelijkheid nemen vraagt soms ook om bewust loslaten en verantwoordelijkheid geven.
Je vitaliteit en veerkracht zijn niet altijd een 10. Geef ruimte om te ontdekken wat werknemers nodig hebben om weer even helemaal op te laden. Dat kan bijvoorbeeld een lunchwandeling zijn, een meditatiesessie of bewust minder afspraken plannen op een dag. En, heel belangrijk: gun het hen dan ook jezelf dan ook echt. Geef het goede voorbeeld aan je team en collega's en moedig ze aan om hetzelfde te doen.
Met een ‘vaste mindset’ ga je ervan uit dat persoonlijke eigenschappen onveranderlijk zijn. Met een ‘groei-mindset’ geloof je dat mensen zich verder kunnen ontwikkelen door te leren en ervaringen op te doen. Dit kun je samen met je medewerkers trainen door objectief terug op jullie werkdag te kijken. Wat gaat er goed? En wat kan beter? De volgende dag kunnen deze punten direct worden meegenomen.
Soms heb je hulp nodig van buitenaf om de vitaliteit en veerkracht van werknemers in kaart te brengen en te verbeteren. Check of hiervoor al iets is ingericht in jouw organisatie of vraag naar ervaringen in je netwerk. Wij kunnen je ondersteunen met de Vitaliteitscan van a.s.r. Deze scan geeft je praktische handvatten om de vitaliteit van werknemers verder te verhogen. Maak hier vandaag nog werk van!
Een succes kan in kleine dingen zitten. Bijvoorbeeld een succesvolle verkoopdag, het binnenhalen van een nieuwe klant of in positieve publiciteit. Maak hier samen een moment van en vier jullie succes, juist zulke momenten maken je werk leuk!
Verras je medewerkers eens door ze een werkuur cadeau te geven, dat ze echt aan zichzelf mogen besteden. Het maakt niet uit of ze dit uur vullen met hardlopen, mediteren, muziek maken of iets anders, als het maar echt voor henzelf is. Zo draag jij op een verrassende manier bij aan hun werkgeluk!
Niet iedereen die even extra aandacht heeft, vraagt ook echt om die aandacht. Sommige medewerkers delen gemakkelijk tegenslagen met anderen, terwijl anderen van nature meer in zichzelf gekeerd zijn. Door hier bewuster mee om te gaan, leer je verminderde veerkracht bij individuele medewerkers sneller herkennen. En als je deze signalen sneller herkent, kun je ook effectiever helpen.
Iedere medewerker heeft een eigen taakomschrijving én eigen talenten. En hoe beter die twee op elkaar aansluiten, hoe blijer een medewerker meestal zal zijn. Zorg daarom voor een gezonde balans in het takenpakket, zodat talenten tot hun recht komen. Bied bijvoorbeeld een drijfverentest of talententest aan om te ontdekken waar de kracht van jouw medewerkers zit.
Elke medewerker is anders. De een is nauwkeurig, de ander kritisch en weer een ander betrokken. Door mensen een spiegel voor te houden, voorkom je dat ze hier te ver in ‘doorschieten’ en behoed je ze voor valkuilen. Zo draag je bij aan een gezonde mentale balans.
Iedere medewerker vindt het leuk om een blijk van waardering te krijgen. Of het nu gaat om een goede presentatie, een mooie outfit of een slimme opmerking, complimenten laten mensen stralen. Dus deel uit, die complimenten!
Bij ontwikkeling denk je misschien al snel aan een lange, dure cursus onder werktijd. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Wil een medewerker bijvoorbeeld een taal leren, dan hoeft dit helemaal niet veel tijd of geld te kosten. Dit kan ook prima online. Soms zelfs gratis en al vanaf een kwartiertje per dag. Of gebruik de kennis uit je netwerk en vraag eens een specialist om kennis te delen met jouw team.
Heroverweeg regelmatig of bestaande taken nog steeds passend zijn voor iedereen en of de juiste taken echt de prioriteit krijgen. Luister naar de wensen van werknemers die misschien niet altijd even expliciet worden benoemd in een overleg. Soms zijn het ook hints. Let er dus op dat je in zo’n geval gericht doorvraagt!
Zorg voor een open werkomgeving, waarin werknemers om hulp durven te vragen. Een vertrouwenspersoon kan hierin een waardevolle rol spelen. Is er binnen jouw bedrijf nog geen vertrouwenspersoon? Kijk dan eens intern wie hiervoor geschikt is of stel iemand aan van buitenaf.
Stressvolle dag voor de boeg? Start de dag dan met een ademhalingsoefening samen met je medewerkers. Ademhalingsoefeningen zijn gemakkelijk te vinden en kunnen ook heel kort zijn. Hebben jullie er een onder de knie, dan is het gemakkelijk om deze tijdens de werkdag tussendoor te doen. Bijvoorbeeld in de pauze, of zelfs tijdens een toiletbezoek.
Heroverweeg regelmatig projecten als je ziet dat de werkdruk te hoog wordt. Dit geldt niet alleen voor lopende projecten, maar ook voor toekomstige projecten. Roep hiervoor een overleg in het leven en bespreek samen de verdeling. En pas eventueel de tijdsplanning of de verdeling binnen het team aan.
Zorg dat je regelmatig 1:1 tijd met je medewerker hebt. Dit is echt wat anders dan een gesprekje bij de koffie of in de lunchpauze. Plan dit 1:1 moment op vaste tijden in, zodat medewerkers zich hier ook op kunnen voorbereiden. Je zult zien dat medewerkers dan ook eerder met je delen wat ze bezighoudt.
Als je flexibiliteit van je werknemers verwacht, is het prettig als je zelf ook flexibel bent. Stuur je werknemers bijvoorbeeld eens eerder naar huis als het rustig is. Juist met zo’n positieve wisselwerking zorg je dat medewerkers zich gewaardeerd voelen!
Veel mensen die vaak vergaderen vinden zelf ook dat het wel wat minder kan. Niet iedere vergadering is even hard nodig. En vergaderingen die wél nodig zijn, hoeven niet allemaal zo lang te duren als gepland. Neem dit samen eens kritisch onder de loep en vraag mensen om hun eerlijke mening. Vinden de meesten dat het wel wat minder kan? Verminder de vergadertijd dan ook effectief..
Een medewerker die even niet zo lekker in zijn of haar vel zit, is misschien op dat moment even minder geschikt voor het normale takenpakket. Vang je dit soort signalen op? Bekijk dan samen hoe de taakverdeling passend bij de situatie kan worden gemaakt. En je hebt meteen job rotation toegepast!
Onze hersenen krijgen op een gemiddelde werkdag zó veel prikkels, dat het goed is om af en toe echt even niks te doen. En dan bedoelen we ook echt niks, dus ook niet even snel op je telefoon kijken. Introduceer daarom een ’10 minuten echt niks’-moment voor je medewerkers. Dat helpt jou en je werknemers om echt even op te laden.
In deze tijd van arbeidskrapte en toenemende werkdruk is het extra belangrijk om goed voor je mensen te zorgen. Meer weten over hoe veerkrachtige werknemers bijdragen aan een toekomstbestendig bedrijf? Download dan de whitepaper over veerkracht en krijg praktische tips waarmee je verzuim voorkomt.
Werknemers zijn een onmisbare schakel binnen jouw organisatie. Door de arbeidskrapte is het extra belangrijk om goed voor hen te zorgen. Job fit is hierbij cruciaal; past het werk (nog) wel bij je werknemer? Bied ook goede arbeidsvoorwaarden die fysieke, mentale én financiële fitheid stimuleren. Zo houd je je huidige personeel duurzaam inzetbaar en vitaal en ben je een aantrekkelijke werkgever voor nieuw talent. Denk aan een passend salaris en pensioen, tools voor financieel inzicht zoals ‘Ik denk vooruit’ en een gezondheidsprogramma zoals a.s.r. Vitality.
Daarnaast helpen wij je graag bij duurzame inzetbaarheid en verzuimpreventie met onze preventieve diensten. Ga voor al onze zakelijke producten en diensten naar asr.nl/zakelijk.