Ga naar de hoofdinhoud

Beloon werknemers voor hun gezonde inspanningen: dit is waarom

Wat medewerkers precies motiveert verschilt van organisatie tot organisatie, toch zijn de basisregels hetzelfde. Zij willen dat hun inspanningen gewaardeerd en erkend worden. Dat hoeft geen groots gebaar te zijn hoor, een schouderklopje of hen op lunch trakteren, kan dat gevoel al geven. Als je medewerkers beloont, volgen motivatie en betrokkenheid namelijk vanzelf! Waarom is belonen een goede motivator en welke beloningen zijn gepast? Dat zie je hier. 

Wat is het doel van belonen?

Om werknemers gemotiveerd en gezond te houden, helpt het om hen te belonen voor gezond gedrag. Beloningen kunnen ook zorgen voor:

  • Betere prestaties en een hogere arbeidsproductiviteit. Wanneer medewerkers gemotiveerd zijn, presteren ze beter en zijn ze productiever.
  • Persoonlijke ontwikkeling. Je kunt werknemers bijvoorbeeld belonen na het voltooien van een cursus of opleiding óf deze cadeau geven.
  • Medewerkers die langer in dienst blijven. Door bekwame medewerkers slim te belonen, blijven ze vaak langer bij je bedrijf. Dit komt doordat ze zich gewaardeerd en gemotiveerd voelen.
  • Nieuw talent. Een beloning in het vooruitzicht kan ervoor zorgen dat sollicitanten voor jou kiezen in plaats van een ander. Zo haal je dus beter talent binnen!

Waarom draagt belonen bij aan gemotiveerde werknemers?

Door medewerkers te belonen, raken ze gemotiveerd. Dat werkt ook zo op het voetbalveld. Wie op een willekeurige zaterdagochtend ‘kom op’ hoort, gaat sneller lopen. Hoor je ‘je bent lekker bezig’, dan ga je nog sneller lopen. En degene die ‘als je een doelpunt maakt, dan krijg je een ijsje’ hoort, gaat zelfs rennen. Zo werken beloningen ook. Hoe groot of klein ze ook zijn, ze zorgen ervoor dat jij je best blijft doen en je inspant.

Welke soorten beloningen zijn er?

Beloningsvormen zijn onder te verdelen in een functiebeloning en prestatiebeloning. 

  • Functiebeloning: het salaris dat je krijgt voor het uitvoeren van je functie. Bij een functiebeloning gaat het vaak om de zwaarte en waardering van welke functie je uitvoert, de ervaring en hoeveel verantwoordelijkheid je hebt. Hier worden salarisschalen vaak voor gebruikt, zodat iedereen met dezelfde functie dezelfde beloning krijgt.
  • Prestatiebeloning: iets extra’s voor een prestatie die je hebt geleverd. Hierbij kan je denken aan:
    - een bonus of dertiende maand
    - bedrijfsuitje
    - een gratis gezonde lunch
    - een bloemetje
    - een sporttas met bijbehorende attributen
    - een activity tracker
    - draadloze oortjes
    - een schouderklopje of compliment 
Let wel op! Voorkom verwarring en onenigheid op de werkvloer en wees transparant over de beloningen die je geeft. Waarom krijgt de ene werknemer wel een beloning en de ander niet? Een strak en duidelijk beoordelingsbeleid is essentieel. Zo is het voor alle werknemers duidelijk wat zij moeten doen om een beloning te ontvangen.

Hoe stimuleer je medewerkers voor gezond gedrag?

Simpel! Voeg gezonde extraatjes toe aan jouw secundaire arbeidsvoorwaarden, zodat personeel ook echt in actie komt. Organiseer bijvoorbeeld challenges op de werkvloer om gezond gedrag te stimuleren en beloon medewerkers met prestatiebeloningen. Zo komen ze zeker weten achter het bureau vandaan en stijgt de productiviteit.

Dit zijn vijf gezonde secundaire arbeidsvoorwaarden:

  1. Sportabonnement naar keuze
  2. Wekelijks sporten met het team
  3. Gezonde lunchvergoeding
  4. Fietsplan
  5. Beweegprogramma a.s.r. Vitality

Van bewustwording naar gedragsverandering

Je kunt wel zeggen dat werknemers dagelijks meer moeten bewegen, maar hoe krijg je ze zover om het ook écht te doen? Met de app van a.s.r. Vitality komen werknemers daadwerkelijk in beweging! a.s.r. Vitality is hét beweegprogramma dat gedragsverandering op de korte en lange termijn realiseert. Hoe? Door gezonde keuzes aantrekkelijk te maken. Wij helpen je werknemers voldoende te bewegen door ze wekelijks en maandelijks te belonen. En dat werkt. Meer weten?

Ontdek a.s.r. Vitality voor werkgevers