Beginnen met beleggen spannend? Vind met dit stappenplan voor beginners de juiste mix tussen sparen en beleggen. Bepaal je aanpak, risico en bijvoorbeeld waarin je je geld belegt. En gebruik de tips om een goede start te maken.
Niet zoveel ervaring met beleggen? Lees meer over wat beleggen is en hoe beleggen werkt.
Zorg eerst dat je genoeg geld hebt voor je maandelijkse kosten. Denk aan de boodschappen, huur, hypotheek of contributie voor de sportclub van de kinderen. En zet ook wat spaargeld opzij voor bijvoorbeeld het vervangen van een kapotte koelkast. Heb je daarna nog geld over dat je echt kan missen? Dan kan beginnen met beleggen voor jou een mogelijkheid zijn.
Kijk eerst of je nog schulden hebt. Moet je je auto nog afbetalen of heb je een klein bedrag geleend bij een bank? Los die schulden dan eerst af, want daar betaal je vaak veel rente over. Heb je geen schulden meer en heb je genoeg spaargeld? En houd je maandelijks nog steeds geld over? Dan zou je dat kunnen beleggen.
Belangrijk: beleg niet met geleend geld. Je loopt dan het risico dat je achteraf een schuld overhoudt.
Je kunt natuurlijk ook andere dingen doen met geld dat je niet direct nodig hebt. Je kunt je huis verduurzamen of een deel van je hypotheek aflossen. Kies je uiteindelijk voor beleggen? Dan is het belangrijk dat je bedenkt hoeveel risico je wil nemen met je geld. Want hoe meer risico, hoe hoger het rendement, dus hoe harder je geld groeit. Maar de kans is óók groter dat je je geld (voor een deel) kwijtraakt.
Beleg dus alleen met geld dat je echt kan missen. Verlies je dat geld, omdat je beleggingen bijvoorbeeld hard naar beneden gaan? Dan is dat vervelend, maar je komt er niet direct door in de problemen. Dat is nu eenmaal het risico van beleggen.
Sparen is een veilige manier om geld opzij te zetten. Bij beleggen zijn er risico’s, maar heb je ook meer kans op rendement. Heb je genoeg geld over? Dan is het verstandig om een goede mix te kiezen tussen sparen én beleggen.
Het is verstandig om spaargeld achter de hand te hebben voor onverwachte uitgaven. Vooral voor zaken die je binnen 5 jaar nodig hebt, zoals een koelkast of wasmachine. Voor dat soort noodzakelijke dingen kun je beter niet beleggen. Spaar ook voor leukere dingen die je komend jaar wil doen of kopen. Denk aan je jaarlijkse vakantie of een nieuwe bank. Zet daar gewoon elke maand wat voor opzij op een spaarrekening.
Heb je geld over dat je langer dan 5 jaar kan missen? Of wil je een deel van je geld gebruiken voor je pensioen? Dan kan beleggen bij a.s.r. voor jou interessant zijn.
Beleggen is geld investeren met de kans dat het meer oplevert dan wat je inlegt. Maar je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Waarom zou je beleggen in plaats van sparen? Omdat beleggen meer rendement kan opleveren dan sparen. Zeker als je gespreid belegt (in meerdere bedrijven, sectoren en landen) en de tijd neemt. Hoe langer je belegt, hoe groter de kans dat je beleggingen in waarde stijgen. Maar garanties heb je bij beleggen nooit.
Je kunt je geld op verschillende manieren beleggen. Dit zijn de belangrijkste mogelijkheden:
Je kunt beleggen in aandelen. Een aandeel is een stukje eigendom van een bedrijf. Gaat het goed met het bedrijf en zijn de verwachtingen positief? Dan stijgt de onderneming in waarde en meestal ook de waarde van het aandeel. Als je jouw aandeel verkoopt, ontvang je meer geld dan dat je ervoor hebt betaald. Als het bedrijf in waarde daalt, daalt ook de waarde van het aandeel. Als je op dat moment besluit om jouw aandeel te verkopen, dan maak je verlies.
Beleg je alleen in aandelen, dan neem je veel risico. De waarde hangt af van hoe markten of bedrijven het doen, of de verwachtingen. Beleg je in aandelen in verschillende bedrijven en sectoren, wereldwijd? Dan spreid je je risico. Dat is veiliger. Toch loop je met aandelen in het algemeen meer risico dan met obligaties. Aan de andere kant heb je ook meer kans op een hoger rendement.
Als een bedrijf winst maakt, kan het besluiten om dividend te betalen. Dat betekent dat alle aandeelhouders, dus alle eigenaren, een geldbedrag krijgen. Dat gebeurt meestal ieder jaar. Maar het moet dan dus wel goed gaan met het bedrijf. Soms betaalt een bedrijf juist geen dividend. Het geld blijft dan in het bedrijf. De hoop is natuurlijk dat het bedrijf daardoor kan groeien en meer waard wordt. En de aandelen ook.
Je kunt ook beleggen in obligaties. Je leent dan geld uit aan bedrijven of landen. In ruil voor de lening ontvang je op vaste momenten een afgesproken rente. Aan het eind van de leenperiode moet het bedrijf of land de lening terugbetalen.
Het risico bij obligaties is meestal lager dan bij aandelen. Maar je hebt ook minder kans op een hoger rendement. Bedenk wel dat obligaties vaak meer opleveren dan wanneer je geld op een spaarrekening zet. Aan de andere kant loop je ook meer risico dan bij sparen. Want een land of bedrijf kan financiële problemen krijgen. De kans bestaat dat het de lening dan niet meer terug kan betalen. In het algemeen geldt: wil je meer rente dan op een spaarrekening? En wil je niet al te veel risico nemen? Dan kan beleggen in obligaties een verstandige keuze zijn.
Je kunt ook beleggen in een beleggingsfonds. Je belegt dan samen met anderen in een pakket van verschillende soorten beleggingen. Je belegt dus niet in één bedrijf of sluit een obligatie af met één land. In plaats daarvan belegt een professionele fondsbeheerder je geld in verschillende bedrijven of landen. Er zijn beleggingsfondsen met alleen aandelen of alleen obligaties. Of juist met een mix van beide. Andere beleggingsfondsen richten zich op een sector, zoals vastgoed of duurzame energie.
Het voordeel van beleggen in een beleggingsfonds is dat je je risico spreidt. Dat komt omdat je in meerdere beleggingen tegelijk investeert. Ben je zelf geen ervaren belegger? Dan is het prettig dat een professionele belegger het beleggingsfonds voor je inricht. Het nadeel is dat je daarvoor moet betalen. De kosten hiervoor verschillen per beleggingsfonds. Meestal verwerkt de fondsbeheerder deze in de koers van het beleggingsfonds. Je rendement is daardoor iets lager. Verdiep je dus goed in verschillende aanbieders. Beleggingsfondsen zijn verplicht om informatie te geven over kosten, risico's en eerder behaald rendement.
Er zijn ook beleggingsfondsen die weer in verschillende soorten beleggingsfondsen beleggen. Met deze ‘mixfondsen’ heb je een nog bredere spreiding. Zo loop je minder risico dan als je belegt in één of een paar bedrijven. Je kunt vaak al met een klein bedrag beginnen met beleggen.
Als je belegt, dan wil je dat het wat oplevert. Wel geldt: hoe meer kans op rendement je wil, hoe meer risico je moet accepteren.
Er zijn verschillende manieren om te beleggen. Je kunt beleggen in aandelen, obligaties, hypotheken, vastgoed of bijvoorbeeld grondstoffen. Stijgt de waarde van je belegging? Dan willen mensen meer betalen voor jouw aandelen dan dat jij er voor hebt betaald. Daardoor stijgt de koers van die aandelen en 'maak je rendement': winst dus. Andersom kan natuurlijk ook, dat een ander juist minder wil betalen. Dan worden je beleggingen minder waard en maak je verlies. Ook moet je soms betalen voor beleggen, bijvoorbeeld als je via een beleggingsfonds belegt. Daardoor kan je rendement lager zijn.
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.
Misschien wel de belangrijkste tip: neem de tijd om te beleggen. Hoe langer je je beleggingen met rust laat, hoe groter de kans op rendement.
Bedenk als je gaat beleggen hoeveel risico je wil nemen. Hoe erg zou je het vinden als je je geld verliest? En hoeveel winst hoop je te maken? Ga je voorzichtig beleggen, bijvoorbeeld alleen maar in obligaties? Dan duurt het ook veel langer voordat je wat winst maakt. Zorg dat je weet hoe lang je de tijd kunt nemen om te beleggen. Want hoe langer je van je beleggingen afblijft, hoe groter de kans op rendement.
Beleg je op korte termijn, dan loop je meer risico. Natuurlijk zijn er mensen in één klap miljonair geworden door heel veel beleggingsrisico’s te nemen. Maar dat zijn uitzonderingen. Wil je in heel korte tijd een heel hoog rendement halen? Dan wordt het meer gokken dan beleggen. Wil je op een haalbare manier naar je financiële doelen toewerken? Dan moet je er de tijd voor nemen.
Bij a.s.r. beleg je altijd op basis van ‘execution only’. Dat betekent dat je zelfstandig en zonder advies belegt. Daarom moet je voor je een beleggingsrekening opent, eerst een kennis- en ervaringstoets maken. Zo testen we of deze manier van beleggen en de beleggingsfondsen bij jou passen. De toets bestaat uit een aantal stellingen over beleggen. Pas als je bent geslaagd voor de toets, kun je beginnen met beleggen bij a.s.r.
Neem daarom eerst alle informatie over onze beleggingsproducten goed door.