Een duurzamer huis levert je veel op. Je verhoogt je wooncomfort, je verlaagt je energierekening en je draagt bij aan het milieu. Het begint vaak met een tochtstrip. En het kan eindigen met een sedumdak op je schuur of een zonnepark met je buren. En er zijn speciale subsidies en leningen om je woning te verduurzamen.
2 op de 3 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Jammer, want isolatie is dé manier om energie te besparen. En een lager gasverbruik betekent minder CO2-uitstoot. En je verdient je geld terug met een lagere energierekening. Verminder tocht en kou in je huis al met kleine aanpassingen, zoals folie achter de radiatoren. Wil je meer? Dan komt de isolatie van je muren, dak, gevel en ramen in beeld. Dat kost je meer, maar dat verdien je over langere tijd wél terug door je lagere energierekening.
Alles over het isoleren van je woning en andere manieren om energie te besparen hebben we voor je op een rij gezet.
Nummer 1: je hoeft niet alles nieuw te kopen. De markt voor mooie tweedehands spullen groeit. Probeer ook te kiezen voor lokaal geproduceerde producten. En kies voor natuurlijke materialen, die met aandacht voor mens en milieu zijn gemaakt.
Maar ook als iets kapot is, hoef je het niet meteen te vervangen. Want, wat als je vloer op een klein plekje schade heeft? Laat je dan je hele vloer vervangen of informeer je bij je verzekeraar of deze hersteld kan worden? Wij hebben een netwerk van herstelpartners die dit soort schades duurzaam voor je herstellen als dat mogelijk is.
Ga je verbouwen? Dit is dé kans om duurzame keuzes te maken en deze mee te nemen in je verbouwplannen.
Inrichten, repareren of verbouwen? Denk aan verduurzamende mogelijkheden.
Steeds meer mensen wekken zelf hun energie op. Dat kan op verschillende manieren:
De bekendste vorm zie je al op talloze Nederlandse daken: zonnepanelen. Aanbieders vind je overal in het land. Je koopt of huurt ze en de besparing begint direct.
Met een zonneboiler gebruik je zonne-energie voor warm water en verwarming. De installatie bestaat uit een zonnecollector op je dak. Het warme water wordt opgeslagen in een vat in je woning. Op Milieu Centraal vind je meer info over zonneboilers.
Of pluk je energie uit de lucht. Met een kleine windmolen in je achtertuin wek je simpel je eigen electriciteit op. Bedenk wel: de prijs en het onderhoud zijn stevig. Je moet er ook een vergunning voor aanvragen bij je gemeente.
Is mijn dak hiervoor geschikt? Wat kosten zonnepanelen, wat levert het op en hoe onderhoud je ze?
Wat ook bijdraagt aan een betere wereld is kiezen voor een duurzamere energieleverancier. De Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE hebben een ranglijst van groene energieleveranciers gemaakt.
Al eens nagedacht over het verwarmen van je woning met behulp van een warmtepomp? Een warmtepomp verwarmt je woning zonder aardgas. Het maakt je woning duurzamer en je bespaart op je energiekosten.
Bekijk of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp en check de mogelijkheden voor subsidie of financiering.
Bij een stappenplan voor een duurzaam huis hoort ook aandacht voor het verduurzamen van je dak en tuin. Daar kun je met je keuzes bijdragen aan een betere afwatering en hittebestendigheid. Minder tegels, meer groen: dat is de eerste stap. Of overweeg een groen dak op de schuur?
Elke tuin of buitenruimte kun je duurzamer inrichten. Of zelf duurzamer tuinieren? Lees hier al onze tips.
Verduurzamen kost geld, zeker als je ermee begint. Voor het verduurzamen van je woning zijn er subsidies en aantrekkelijke leningen, ook in jouw gemeente.
We helpen je graag met financiële oplossingen om je huis te verduurzamen, zoals onze Verduurzamingshypotheek. Hiermee kun je extra geld lenen om te verduurzamen.
Wij laten je zien hoe je geld kunt lenen om je huis te verduurzamen en van welke subsidies je gebruik kunt maken. En we laten zien hoe je je huis kunt verzekeren, waarbij ook rekening gehouden wordt met verduurzamingsmaatregelen.