Of je nou een grote tuin hebt, een geveltuintje of een klein balkonnetje elke tuin of buitenruimte kun je duurzaam inrichten. Denk ook eens aan een groen dak voor je schuurtje, garage, kippenhok of aanbouw. Met groen creëer je een fijne plek voor jezelf, voorkom je hittestress in de zomer, speel je in op klimaatverandering en draag je bij aan de biodiversiteit in Nederland. Door je tuin en dak te verduurzamen zet je een mooie stap naar een duurzamer leven.
De particuliere tuin speelt een grote rol in het terugdringen van droogte en wateroverlast, insectensterfte en hittestress. We delen graag tips voor het aanleggen van een duurzame tuin. En dat kan zelfs zonder al te veel onderhoud.
Naast het verduurzamen van je tuin kun je ook je dak vergroenen. Steeds vaker worden worden planten ingezet als dakbedekking op daken van huizen, garages of kleine bouwwerken als schuurtjes en kippenhokken. De meest bekende vorm van zo'n groen dak is een sedumdak, dat bestaat uit vetplanten. De planten op een groen dak houden veel vocht vast en dat zorgt in de zomer voor verkoeling. Bijkomend voordeel is dat een groen dak water beter absorbeert. Het vertraagt de afvoer van water naar het riool en zuivert regenwater. Hierdoor blijft het grondwaterpeil stabiel en voorkom je dat je riool overbelast raakt. Ook draagt het bij aan het verbeteren van de biodiversiteit.
Heb je onverhoopt schade aan je groene dak? Lees onze 5 tips.
Ook bedrijven denken steeds vaker na over vergroenen van de leefomgeving. KPN stelde aan KennisNatuurlijk!, een project van Naturalis dat in samenwerking met ASN Bank en a.s.r. tot stand kwam, de vraag hoe ze met hun gebouwen voor netwerkapparatuur een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de biodiversiteit. Dat mondde uit in de eerste natuurinclusieve glasvezelcentrale van Nederland. Het groene bouwwerk staat in Leiden en draagt bij aan de lokale biodiversiteit, wateropslag en verkoeling van de stad. De verschillende elementen zijn ook toe te passen op vergelijkbare constructies, zoals trafohuisjes, bushokjes of tuinschuren. Mooie voorbeelden van natuurinclusieve kleine bouwwerken.
Met biodiversiteit wordt de variatie bedoeld aan dieren en plantensoorten op de planeet. Door klimaatverandering, maar ook het ingrijpen van de mens, krijgen steeds meer dieren- en plantensoorten het moeilijk. Door je tuin aan te leggen met een verscheidenheid aan inheemse planten, kun je een steentje bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit in Nederland. Met bijvoorbeeld een insectenhotel in de tuin doe je de natuur een groot plezier. Want ook al vind je rare insecten of kleine spinnetjes helemaal niet zo leuk, toch zijn deze beestjes onmisbaar voor de natuur. Denk maar eens aan de bestuiving van diverse planten en dat ze dienen als voedsel voor vogels. Lees ook onze tips voor een bijvriendelijke tuin.
Wil je graag een moestuin beginnen? Wij geven je 8 tips om een moestuin aan te leggen waarmee je zelf je eigen eten kunt verbouwen. Of heb je een grote tuin? Dan kun je een voedselbos overwegen, net als Merel en Ruud.
Behalve bij je huis kun je ook bij de inrichting van je tuin duurzame keuzes maken. En dat dit nog steeds onderhoudsvrij kan en een fijne mooie tuin kan opleveren, lees je in ons blog.
Een moestuin beginnen, een kruidenbak maken of een regenton aansluiten? Dit kun je gemakkelijk zelf doen met de Do-It-Yourself video's. Je ziet stap voor stap hoe je dit zelf kunt doen.