Op een warme zomerdag zoek je waarschijnlijk liever verkoeling in een tuin met een gazon, planten en groen dan in een tuin vol met stoeptegels. Logisch! Tegels houden namelijk veel warmte vast en veroorzaken hitte. In deze blog leggen we uit waarom een koele tuin belangrijk is en laten we je alle voordelen van vergroening in je voor- en achtertuin zien.
Versteende gebieden houden een hoop warmte vast. Liggen er veel tegels in je tuin? Dan kan het hier al snel een aantal graden warmer zijn dan in een tuin met veel planten en groen. Daarnaast is het goed voor het milieu om meer aandacht te besteden aan een koele tuin. Een tuin met veel verkoelende planten en groen vermindert namelijk de kans op een hitte-eilandeffect en waterschade.
Een hitte-eilandeffect ontstaat in dichtbebouwde gebieden. Hier is minder groen, waardoor hitte niet kan ontsnappen. Daarom is het in de zomer vaak heter in een stad dan in een dorp. Verdamping via de bladeren zorgt ervoor dat het in een gebied met veel bomen, struiken en planten een stuk koeler is dan in stedelijk gebied. Wanneer er in steden veel bomen, planten en struiken geplaatst worden, blijft dit effect beperkt. In je tuin kun je op kleine schaal ook een hitte-eilandeffect krijgen. Daarom is het belangrijk om je tuin groen én koel te houden.
In een tuin met veel groen, is het al snel 5 tot 10 graden koeler dan in een tuin vol met tegels. Op een hete zomerdag is het dus een stuk warmer in een zonnige tuin die volledig bestraat is met donkere tuintegels.
Nu weet je waarom een koele tuin belangrijk is. Benieuwd naar alle voordelen van het vergroenen van je tuin? Lees snel verder.
Door het plaatsen van veel bomen, planten en struiken in je tuin gebeuren er twee dingen: er ontstaat meer schaduw en er verdampt meer water. Hierdoor wordt je tuin een stuk aangenamer in de zomer.
Tegels eruit, groen erin! Een tuin met voldoende ruimte voor bomen, planten en groen zorgt naast verkoeling ook voor meer biodiversiteit. Insecten en dieren hebben meer leefruimte en voedsel tot hun beschikking.
Door klimaatverandering valt er vaker veel regenwater in een korte tijd. Een tuin vol tegels kan dit niet op tijd opvangen. Dit voorkom je door voldoende groen in je tuin te plaatsen. In een tuin met bomen en planten kan de bodem dit overtollige water namelijk een stuk makkelijker opnemen.
Wil je zelf aan de slag met een groenere tuin, of je wil je jouw energierekening verlagen? Op ons platform Duurzaam Wonen lees je ervaringsverhalen en praktische tips om je huis en tuin te verduurzamen. Waar ga jij mee aan de slag?