Ga naar de hoofdinhoud
Afwassen zoals je oma dat deed
Afbeelding van een man en vrouw die aan het afwassen zijn

Afwassen zoals je oma dat deed

23 augustus 2024

We willen allemaal best duurzamer leven, maar het moet niet te ingewikkeld zijn. Begin daarom eens in de keuken. Je hoeft maar een paar dingen te vervangen en je bent al goed bezig. Zoals overstappen op een biologisch afwasmiddel. Of een duurzame spons en een houten afwasborstel. Eigenlijk een beetje zoals je grootmoeder het deed. 

Houten afwasborstel

In menige keuken ligt of staat de felgekleurde afwasborstel van Zweedse makelij. Natuurlijk heel hip en supergoedkoop, maar uiteindelijk wordt de afwas duur betaald. Want zo’n plastic afwasborstel gaat vaak niet lang mee en verdwijnt in de afvalbak of in het meest gunstige scenario bij het plastic. Weet je nog waar je oma vroeger de afwas mee deed? Juist ja, die houten afwasborstel met ronde kop en dat metalen haakje om ‘m aan op te hangen. Nu zijn daar modernere varianten van. Veel beter voor het milieu dan die plastic variant. En handig omdat je bij sommige varianten de ronde kop eenvoudig kunt vervangen. 

Schuurspons en plastic

De schuurspons is je redder in nood bij een aangekoekte vaat. We hebben het over het exemplaar dat bestaat uit twee lagen, een spons met daarbovenop een schuurgedeelte, vaak groen. Wie kan zonder? En dacht jij ook dat ie best duurzaam was omdat je ‘m meerdere keren kunt gebruiken? Als je een pan ermee schoon maakt, komen er kleine groene stukjes vanaf die je daarna door de gootsteen spoelt. Dat zijn eigenlijk kleine stukjes plastic die zo via het riool in zee terecht komen. Weer een extra balletje in de plastic soep. Je schuursponsje maakt schoon, maar ook weer niet. Geen goed idee dus. Gelukkig zijn er alternatieven. 

Duurzame alternatieven voor de spons

Voor de spons zijn er tegenwoordig genoeg duurzame alternatieven op de markt. Van cellulose tot siliconen. Of wat dacht je van het natuurlijke Loofah? Het materiaal is afkomstig van de sponskomkommer. Wat je gebruikt is het vezelrijke deel van de plant in gedroogde toestand. De stukjes voelen vrij hard aan, maar als je ze nat maakt zijn ze soepel en zacht en dus ook geschikt om dat mooie serviesgoed van je oma mee schoon te maken. En het kan in kleine glazen waar de houten afwasborstel niet in komt. 

Schuren

Oké, we kunnen nu duurzaam afwassen met borstel en spons, maar schuren kunnen we nog niet. Daarvoor kun je een koperen pannenspons of koperlapje kopen. Deze lijken op een staalspons, maar doordat koper een zacht metaal is, krast het niet als je het nat gebruikt. Ideaal voor pannen én het gasfornuis. 

Niet alles hoeft direct vervangen

Ben je helemaal om? Bedenk dan dat je de plastic afwasborstel natuurlijk niet gelijk hoeft weg te gooien. Je hebt hem nu toch in huis. Opmaken is natuurlijk altijd beter dan vroegtijdig vervangen. Gebruik ‘m bijvoorbeeld om de gootsteen schoon te maken. En als ie echt aan z’n eind is mag ie bij het plastic. Van de schuurspons kun je het beste wel direct afscheid nemen. 

Christel van Capelleveen
Duurzame keuzes

Bij a.s.r. doen we er alles aan om een bijdrage te leveren aan uitdagingen die in de maatschappij leven. Want om een verschil te maken moeten we de handen uit de mouwen steken. En daarin staan we niet alleen. Daarom geven we mooie initiatieven een podium en laten we zien hoe je zelf duurzamer kunt leven. Samen maken we het verschil met duurzame keuzes.


Meer verhalen over Duurzaam Leven