Ga naar de hoofdinhoud
Home Welke eetbare planten zijn ideaal voor in een kleine tuin?
hand met frambozen

Welke eetbare planten zijn ideaal voor in een kleine tuin?

05 april 2022

Steeds meer mensen vinden het leuk om uit eigen de tuin te eten. Nu denk je misschien meteen aan moestuinieren en hoeveel werk dat wel niet is, maar je kunt ook uit eigen tuin eten door te werken met vaste planten. Die plant je één keer en daarna is het wachten op de oogst. En terwijl jij aan het wachten bent kun jij dus ook gewoon op vakantie zonder dat iemand op je tuin hoeft te passen.

Verschillende soorten vaste planten

Bij vaste planten kun je denken aan kruiden, klein fruit, fruitboompjes en klimmers. Zolang je ze koopt in een pot kun je ze het hele jaar door planten in je tuin. Het beste is om biologische plantgoed te kopen omdat hier tijdens het kweekproces geen pesticiden voor gebruikt zijn, wel zo fijn als je van de plant gaat eten. Geen idee waar je biologisch plantgoed kunt kopen? Check dan eens de site van Biotuinwijzer.

Kruiden

Hoe klein je tuin ook is, iedereen heeft plaats voor kruiden! Heb je alleen een balkon? Ook daar hebben kruiden het prima naar hun zin. Je hebt grofweg twee soorten kruiden: eenjarige kruiden en meerjarige kruiden. Eenjarige kruiden moet je elk jaar opnieuw zaaien, net zoals groenten in de moestuin. Meerjarige kruiden zijn vaste planten. Die zaai of koop je één keer en vervolgens komen ze elk jaar terug en worden ze zelfs steeds groter. Kruiden die het zowel in de zon als schaduw goed doen: bieslook, munt, peterselie (eenjarig), Roomse kervel, citroenmelisse en maggiplant. Kruiden die het goed doen in de zon zijn: rozemarijn, salie, tijm, basilicum (eenjarig), oregano, lavendel en koriander (eenjarig).

Lees ook: zo maak je zelf een kruidentuin in 5 stappen

Klein fruit

Framboos, braam, aardbei, aalbes, jostabes, honingbes en kruisbes. Het zijn allemaal voorbeelden van kleinfruit-soorten die passen in iedere tuin. De leiplanten zoals framboos en braam zijn ideaal om tegen een schutting aan te zetten. Wat veel mensen niet weten is dat er van braam ook doornloze varianten zijn mét extra grote vruchten. Ideaal voor in een kleine tuin! Aalbessen en kruisbessen zijn kleinfruit-soorten die als struik groeien. Deze kun je ook heel goed uitplanten in een grote pot.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Fruitboompjes

Veel mensen denken bij fruitbomen al snel aan hele grote bomen. Er zijn echter ook bomen die een stuk kleiner blijven, dit noemen we laagstam fruitbomen. Dit zijn bomen die langzaam groeien en een stuk kleiner blijven. Zo’n boom past prima in een wat kleinere tuin. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, geven laagstam bomen veel fruit! Zelfs professionele fruitkwekers gebruiken laagstam bomen omdat ze veel opbrengst geven én er eenvoudig van te plukken is. We hebben wat aanraders voor je op rijtje gezet: appel, peer, pruim en nashipeer. De nashipeer is nog redelijk onbekend, soms vind je ze in de supermarkt, maar die zijn vrij smaakloos vergeleken met nashiperen van je eigen boom! Let er wel op bij het uitkiezen van fruitbomen dat je een zelfbestuivende boom kiest of twee bomen die elkaar bestuiven. Hierover kun je de kweker altijd advies vragen.

Meer tips over duurzaam wonen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

In onze nieuwsbrief vind je elke maand praktische tips en inspiratie over het verduurzamen van je woning en je tuin. Denk aan tips om te isoleren, zonnepanelen te leggen of de biodiversiteit in je duurzame tuin te vergroten. Op naar een duurzaam huis!

duurzaamheid
Klimmers

De laatste groep eetbare planten voor de kleine tuin zijn de klimmers. Klimplanten hebben ondersteuning nodig en kunnen dus perfect groeien tegen een pergola of onder een overkapping. Ze nemen weinig ruimte in maar kunnen veel oogst opleveren. Het meest bekende voorbeeld is de druif. Deze plant heeft flink wat zon nodig maar kan veel lekkere druiventrossen opleveren. Kiwi’s en kiwibessen zijn ook klimmers. Bij deze soorten wordt vaak gedacht aan tropisch fruit maar ze groeien ook erg goed in ons klimaat. Kiwibessen zijn wat onbekender. Het zijn eigenlijk de kleine broertjes van de kiwi en ze hebben geen haartjes op hun schil zoals de kiwi dat wel heeft. Deze kun je dus zo in je mond stoppen. Wanneer de planten een paar jaar hebben kunnen klimmen in je tuin kun je een grote oogst verwachten. Zorg er alleen wel voor dat je een mannetje- en vrouwtjesplant hebt die elkaar bestuiven. Deze kunnen gewoon naast elkaar geplant worden. Zo vlechten ze al klimmend door elkaar en nemen ze weinig ruimte in.


Planten maar!

Inmiddels heb je wel door dat ook in een kleinere tuin je allerlei eetbare soorten kunt planten. Voor al deze soorten geldt dat de oogst groeit met de jaren. Dus wacht niet te lang met planten en de oogst zal vanzelf volgen.

Over Moestuinadvies

Dit blog is geschreven door Merel en Ruud van Moestuinadvies. Zij delen hun kennis over moestuinieren (en over hun eigen voedselbos) met hun Moestuinadvies-community, via hun podcast en natuurlijk ook via Instagram. Merel is zelf ook te volgen via haar eigen account op Instagram waar ze het heeft over bloemen, maar ook uitgebreide chips-testen verricht.

Illustratie: Carmen Groenefelt

getekende afbeelding van Merel en Ruud in hun moestuin

Meer verhalen over Duurzaam wonen