Misschien doe je het al op de camping en denk je er thuis niet zo snel aan. Maar ook op je eigen fornuis kun je heel goed met ‘slow cooking’ energie besparen. Hoe? Zet het gas na een paar minuten koken uit, doe de deksel goed op de pan (niet stiekem even kijken) en laat je eten langzaam doorgaren. Aanbranden of overkoken is verleden tijd!
Je oma wist natuurlijk allang hoe ze energiezuinig moest koken. Brandstof was toen duur en niet zo makkelijk te krijgen. Dus gebruikten ze in veel gezinnen een hooikist. In deze houten kist met isolerend hooi zet je de goed afgesloten pannen en laat je zo het eten langzaam verder garen. Niet veel mensen gebruiken nog zo’n hooikist, maar eerder uitzetten van de warmtebron werkt net zo goed.
Let er bij deze truc wel op dat je pan niet te groot is en dat je niet teveel water gebruikt. Al dat water moet je ook weer opwarmen en dat kost ook energie. Minder water heeft ook andere voordelen, want daardoor houdt je eten meer smaak en voedingsstoffen vast. Deze methode is ook handig als je een pit tekort komt bij een uitgebreide maaltijd. En ook zo fijn: je hoeft minder schoon te maken, omdat je nooit meer last hebt van aanbranden of overkoken!
Bij a.s.r. doen we er alles aan om een bijdrage te leveren aan uitdagingen die in de maatschappij leven. Want om een verschil te maken moeten we de handen uit de mouwen steken. En daarin staan we niet alleen. Daarom geven we mooie initiatieven een podium en laten we zien hoe je zelf duurzamer kunt leven. Samen maken we het verschil met Duurzame keuzes.