Ga naar de hoofdinhoud
Frituurvet inleveren? Zo recycle je het!
Afbeelding van een vrouw die aan het frituren is

Frituurvet inleveren? Zo recycle je het!

27 augustus 2024

Je hebt een cheat dag en wilt nét je kroketten in de frituurpan gooien, maar dan zie je dat het frituurvet verschoond moet worden. Balen. En dan? Waar laat je het? Gooi het oude frituurvet in ieder geval niet weg! Mensen spoelen frituurvet nog te vaak door de wc. En dat is slecht voor het riool. Wat je wél moet doen? Je frituurvet inleveren. Dat geldt trouwens ook voor bakolie. Vet? Recycle het! 

Waarom mag ik frituurvet niet weggooien?

Alles wat jij doorspoelt komt uiteindelijk in het riool. Oud frituurvet dus ook. Maar weggooien van frituurvet en bakolie is schadelijk voor het riool. Het is een belangrijke oorzaak van verstoppingen. En elk jaar kost oplossen van deze verstoppingen de samenleving miljoenen euro’s. Daar wil jij toch niet verantwoordelijk voor zijn?

Ook frituurvet dat in de afvalbak belandt kost geld. Want weggegooid frituurvet komt in vuilverbranders terecht. Dat verbrandingsproces is erg duur. Dus waarom zou je frituurvet doorspoelen of weggooien, als het de samenleving ook wat moois kan opleveren?

Campagnes van Frituurvet recycle het en Oliobox maken mensen bewust over inleveren van frituurvet en wat het onze samenleving oplevert.

Wat levert frituurvet op?

Frituurvet en bakolie zijn recyclebaar. Wanneer je het inlevert, wordt er biobrandstof van gemaakt. Zo draag je bij aan de kringloopeconomie. Van 90% van jouw ingeleverde frituurvet wordt biodiesel gemaakt, voor bijvoorbeeld auto’s en vrachtwagens. Ook mooi: biodiesel vermindert de uitstoot van broeikasgassen tot meer dan 80% in vergelijking tot fossiele brandstof! Dit draagt dus bij aan een schonere lucht.

Hoe lever ik oud frituurvet in?

Simpel! Giet gewoon het oude frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Je kan een trechter gebruiken, maar dat is niet altijd nodig. Laat je frituurvet wel eerst afkoelen. Denk ook aan restjes vet van bijvoorbeeld fetakaas of zongedroogde tomaatjes in glazen potjes. Ook die restjes zijn schadelijk voor het riool!

Neem daarna je plastic fles(sen) mee naar een inzamelpunt. Bekijk wel even of je de fles goed gesloten hebt. Bij het inzamelpunt plaats je de fles in een container of inzamelmeubel. Zo makkelijk is het! 

Niet alleen het frituurvet en bakolie zelf wordt gerecycled. Ook de plastic flessen die hierbij worden ingezameld, worden hergebruikt! Vet goed, toch?

 

 

In 3 stappen: zo lever jij je frituurvet in

We zetten de 3 simpele stappen nog even voor je op een rij:

Stap 1: bewaar de lege verpakking van het frituurvet dat je gebruikt.
Stap 2: giet het afgekoelde frituurvet terug in de verpakking.
Stap 3: breng de fles naar een inzamelpunt en stop het in de container.

Tip! Bij veel inzamelpunten kun je een vouw-trechter krijgen, waarmee je het vet makkelijk terug giet in een plastic fles.

Waar kan ik frituurolie inleveren?

Er zijn nu meer dan 2.500 inzamelpunten in Nederland. Dit zijn onder andere supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten. En het worden er steeds meer! Op de site van Frituurvet recycle het vind je een inzamelpunt bij jou in de buurt. Je herkent de inzamelpunten aan de opvallende gele containers. Lever jij vanaf nu ook je gebruikte frituurvet in?

Annebel Wouters

Meer verhalen over Duurzaam Leven