Over beleggen bestaan een hoop vooroordelen. En zoals vaak met vooroordelen zijn ze lang niet altijd waar. Want is beleggen alleen voor rijke mensen weggelegd? En is het moeilijk en tijdrovend? Of is beleggen gevaarlijk en duur? Tijd om de grootste beleggingsfabels te ontkrachten.
Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doelen of je pensioen?
Veel beleggers beleggen voor de lange termijn. Over een langere periode veel kleine bedragen kunnen op termijn ook een mooi rendement opleveren. Je kunt daarom ook kiezen voor gespreid in de tijd inleggen. Hierbij leg je niet in een keer een smak geld in, maar iedere maand een kleiner bedrag. Heel veel kleine bedragen samen maken op termijn een groot ingelegd bedrag. Let op: ook met kleine bedragen bestaat er de kans dat je inleg minder waard wordt.
Je hoeft als beginnend belegger echt niet het Financieel Dagblad van voor naar achter te lezen en 57 sites bij te houden. Beleggen kun je zo moeilijk maken als je zelf wilt. Stel dat je het leuk vindt om heel diep in de materie te duiken, dan kun je zelf een mandje aandelen en obligaties samenstellen en dit bijhouden.
Maar er zijn ook genoeg alternatieven. Heb je niet die tijd of kennis? Dan kun je bijvoorbeeld beleggen in beleggingsfondsen, waarbij je veel keuzes uitbesteedt aan experts. Dit kost een stuk minder tijd (hoewel het alsnog handig is om je enigszins te verdiepen). En uit het verleden blijkt dat deze manier van beleggen gemiddeld genomen geen slechter rendement oplevert. Al bieden deze resultaten geen garantie voor de toekomst.
Beleggen is niet helemaal zonder risico’s. Je inleg kan altijd minder waard worden als het tegenzit op de markt. Dat maakt beleggen niet meteen gevaarlijk. Beleggen kent risico’s, maar je kunt zelf in grote lijnen bepalen hoeveel risico je wilt lopen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor beleggingsfondsen. Of door niet in één keer een groot bedrag in te leggen. Het is sowieso belangrijk om altijd een verantwoord risico te nemen. Beleg nooit met geld dat je bij wijze van spreken morgen nodig hebt.
Lees meer over de risico’s van beleggen. Of bekijk Wat is beleggen? en Hoe werkt beleggen?
Beleggen brengt kosten met zich mee. Deze kosten zorgen ervoor dat je rendement lager uitvalt. Maar, de kosten hoeven niet altijd hoog te zijn. De hoogte kan namelijk erg verschillen omdat kosten afhangen van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel geld je belegt, de administratiekosten, het aantal transacties dat je verricht, fondskosten, in welke categorieën je belegt en hoe actief fondsen worden beheerd. Maar ook aan in hoeverre je zelf belegt en of je daarbij advies krijgt of beleggen uitbesteedt. Check dus goed wat de kosten zijn voordat jij begint met beleggen. Financiele instellingen zijn wettelijk verplicht om transparant over de kosten te zijn. Deze zijn dus altijd beschikbaar.
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.
Met Doelgericht beleggen kun je toewerken naar jouw doelen op de lange termijn. Op een eenvoudige manier. Je beslist zelf hoeveel en hoe vaak je inlegt. Je kunt al starten met een inleg van €10 en je kiest uit één van de 3 beleggingsfondsen, beheerd door de beleggingsexperts van a.s.r.
Fiscaal voordelig beleggen voor je pensioen? Dan kan ook. Met Persoonlijk pensioen beleg je via een lijfrentebeleggingsrekening. Een mogelijke oplossing als je geen of te weinig pensioen opbouwt, bijvoorbeeld als je zzp’er bent.