Ga naar de hoofdinhoud
Home Herken de signalen van een burn-out
Collega's roddelend over medecollega

Herken de signalen van een burn-out

19 augustus 2022

Twijfel jij wel eens aan je medewerkers? En dan bedoelen we niet of je twijfelt aan de inzet of kwaliteiten van je medewerkers. Dat is een ander verhaal. We bedoelen of je weleens twijfelt of je medewerker wel lekker in zijn vel zit. Of hij wel met plezier naar zijn werk gaat en blij is met wat hij doet. Kort gezegd: twijfel je of je medewerker niet te veel hooi op zijn vork neemt en tegen een burn-out aan zit? 

Sta eens stil bij de mentale fitheid van je medewerkers
Herken jij de signalen van een burn-out?
Doe de gezonde twijfeltest Meer over stress en burn-out
Wat is een burn-out?

Een burn-out treedt op bij langdurige overbelasting door stress. Als je lichaam geen kans krijgt om te herstellen van spanning, ontstaan fysieke en mentale klachten. Veel medewerkers negeren zulke waarschuwingen.  Hun lichaam past zich aan het verhoogde stressniveau aan, maar kan dat niet volhouden. En dan storten mensen plotseling in. Ze zijn helemaal opgebrand en iedere prikkel is te veel. Dát is burn-out.

Een burn-out kan iedereen overkomen

Daar hoeven we niet aan te twijfelen. Door een langere tijd onder spanning te moeten presteren, kan een burn-out op de loer liggen. En dat hoeft niet altijd alleen de spanning of druk op het werk te zijn. Vaak wordt een burn-out veroorzaakt door een combinatie van spanning op het werk en spanning in het privéleven. 

Wat kost een burn-out?

Als een werknemer een burn-out krijgt, kost je dat als werkgever veel geld. Je moet het salaris van je werknemers doorbetalen en daarnaast moet je een oplossing regelen voor het werk dat blijft liggen. Een burn-out duurt gemiddeld 8 maanden. Dat kan minder, maar ook meer zijn. In sommige gevallen duurt een burn-out langer dan een jaar. Dus reken maar uit. Een medewerker met een burn-out kost je als werkgever al gauw € 60.000. 

Herken de signalen: doe de 'gezonde twijfeltest'

Voordat een medewerker uitvalt door een burn-out, geeft hij of zij vaak signalen af. Bewust of onbewust. Als collega of werkgever kun je leren om deze signalen te herkennen. Doe onze ‘gezonde twijfeltest’ om te kijken of je de signalen van een burn-out herkent. Zodat je kunt ingrijpen voordat het te laat is.


Meer verhalen over Werkgeverschap