Je bent 18, en dan? Ineens ben je volwassen en financieel onafhankelijk van je ouders. Yes! Eindelijk shoppen zonder dat je op de vingers wordt gekeken! Klinkt stoer, maar veel jongvolwassenen weten niet hoe ze hun financiën op orde brengen en op eigen benen moeten staan. Daarom werkt a.s.r. samen met organisatie Humanitas Get a Grip om jongeren te helpen met hun financiën.
Een telefoonabonnement, zorgverzekering, studielening, sportschoolabonnement en online aankopen. Geld uitgeven is makkelijk - ook als je het niet hebt! Volgens het NIBUD hebben minimaal 42% van alle jongeren tussen de 18 en 25 jaar schulden, een lening of een betalingsachterstand: 23 procent heeft een studieschuld, 17 procent heeft geld geleend van familie of vrienden,19 procent heeft betalingsachterstanden en 5 procent staat frequent rood.
Veel jongeren hebben moeite met de overgang van thuiswonen naar op zichzelf wonen. Helemaal wanneer ze ook net achttien zijn geworden en zelf een zorgverzekering moeten afsluiten en betalen. Dit komt door een slechte of minimale voorlichting. Veel jongeren weten niet wat er allemaal bij komt kijken en hoe ze een financiële administratie bijhouden. Ga maar na, hoe heb jij dit allemaal geleerd?
Lees ook: Alle zaken die je moet regelen als je 18 jaar wordt
Al sinds 2014 komen a.s.r.-collega’s op vrijwillige basis bij mensen thuis die moeite hebben hun financiële administratie op orde te houden. Hiervoor werkt a.s.r. samen met de Utrechtse welzijnsorganisaties De Tussenvoorziening en U-centraal.
Daphne Visser, adviseur a.s.r. foundation, coördineert de plaatsing van de vrijwilligers bij de verschillende organisaties: ‘a.s.r. helpt door te doen. Soms moeten we daarvoor samenwerkingsvormen bedenken om organisaties écht te kunnen helpen. En die samenwerkingsvormen bedenk ik. Zo is a.s.r. dit jaar ook gestart met de ondersteuning van een nieuw project op het gebied van financiële zelfredzaamheid: Get a Grip van Humanitas, dat zich specifiek richt op jongeren vanaf 16 jaar. Collega’s van a.s.r. melden zich daar aan als vrijwilliger en helpen jongeren met hun administratie, om overzicht te krijgen en inzicht in hun inkomsten en uitgaven.’
Daphne: ‘We richten ons vooral op preventie. Zo staan onze vrijwilligers voor de klas, trainen gastdocenten en begeleiden jongeren één-op-één. Vaak zijn er nog helemaal geen problemen, alleen missen jongeren het overzicht waardoor betaalachterstanden snel ontstaan. Wat snel veel lijkt, waardoor ze het niet meer overzien. Kleine opeenstapelingen worden grote problemen. Dat willen wij voor zijn!’
Vrijwilligers maken de jongeren wekelijks bewust van hun inkomsten en uitgaven, brengen structuur aan in de administratie en helpen ook met zaken als het aanvragen van toeslagen. Dit klinkt simpel, maar veel jongeren weten niet eens dat ze hier recht op hebben.
Op 14 februari komen 150 jongeren van het ROC Midden-Nederland naar de Colour Kitchen in Utrecht Zuilen. Daar vindt het project Utrecht Works plaats. Doelstelling van Utrecht Works is om jongeren op MBO-niveau 1 of 2 aan een baan te helpen. Zo krijgen zij in de ochtend een sollicitatietraining en 1-op-1 loopbaanbegeleiding door onder meer Brand New Job. Dat wordt deels gefinancierd door a.s.r. Ook wordt de dag dit keer aangevuld met een korte financiële training. Naderhand komen bedrijven met de jongeren speeddaten om een baan of stageplek te krijgen.
Van de 20 tot 30 jongeren die deze dag geen ‘match’ hebben, brengen vrijwilligers in kaart bij wie financiële issues spelen. Die jongeren melden zich aan bij Get a Grip van Humanitas en krijgen begeleiding in hun administratie door een van de vrijwilligers van a.s.r.
Ben jij goed met jongeren, heb je financiële kennis en wil je ook vrijwilligerswerk doen? Humanitas Get a Grip is altijd op zoek naar vrijwilligers!