Ga naar de hoofdinhoud
7 lees- en luistertips als voorbereiding op de Week zonder Vlees
Twee handen die een verpakking met plant-based meat vasthouden | vleesvervangers | a.s.r. | Week zonder Vlees

7 lees- en luistertips als voorbereiding op de Week zonder Vlees & Zuivel

24 februari 2023

Meedoen aan de Nationale Week zonder Vlees & Zuivel (6 t/m 12 maart 2023) is een goede stap naar een duurzamer leven. Sterker nog, het laten staan van vlees is de meest effectieve manier om je voetafdruk te verlagen. We geven je 7 lees- en luistertips zodat je niet helemaal onvoorbereid aan de week hoeft te beginnen. Kun je daarna lekker bij je vrienden opscheppen over je keuze.  

Wat staat er op het menu?

 

  1. Magazine Nationale Week zonder Vlees & Zuivel
    Het magazine van de Week  zonder Vlees staat bomvol met weetjes en achtergrondinformatie, aangevuld met lekkere recepten. En neus ook een beetje rond op de site van de Week zonder Vlees & Zuivel voor extra inspiratie.
  2. De verborgen impact
    Babette Porcelijn stelde vast dat er veel verborgen impact op de planeet is. Bijvoorbeeld van spullen. Omdat er bij de productie al veel CO2-uitstoot plaats vindt, ver voordat wij het kopen. Spullen staan op nummer 1 in haar Impact top 10. Vlees staat op de vierde plaats. Lees ook de informatie van Milieu Centraal.
  3. De vleesloze samenleving: hoe vleesvervangers ons dieet steeds plantaardiger maken
    Technologische ontwikkelingen maken het mogelijk dat de replica nog maar moeilijk te onderscheiden is van het origineel. Maar is dat genoeg om de consument te overtuigen? Lees het artikel van Casper Thomas en luister de podcast hierover.
  4. Waarom vleesvervangers op vlees lijken
    Vegetarische kipstukjes in een bepaalde vorm, een vegetarische worst, vegetarische hamburgers. Vraag jij je ook wel eens af waarom vleesvervangers altijd op vlees lijken? Op de site van Dierenwelzijnscheck leggen ze het heel duidelijk uit.
  5. De grote gids voor de beginnende veganist
    Ons dieet heeft een enorme impact op onze CO2-uistoot. Plantaardig eten is verreweg de beste manier om de klimaatvoetafdruk van ons eten te beperken. Jelmer Mommers schrijft in De grote gids voor de beginnende veganist waarom steeds meer mensen voor een plantaardig dieet kiezen, en hoe je zelf mee kunt doen. Zonder sociaal ongemak of ongezelligheid.
  6. Lekkere recepten
    Of je nou flexitariër of vegan bent, het blog De Hippe Vegetariër geeft je veel inspiratie om met gemak de lekkerste vega(n) gerechten op tafel te zetten. En op Zo kan het ook vind je een overzicht van de nieuwe klassiekers. Met een uitgebreide producten- en receptendatabase van plantaardige producten, die je in plaats van dierlijk producten kunt gebruiken.
  7. De Vegan Lekkerbek
    In deze podcast gaat culinair journalist, televisiekok en radiomaker Jigal Krant in gesprek met culinaire hoogvliegers van alle gezindten. Daarbij komen alle facetten van de gastronomie aan bod, mits plantaardig en wetenswaardig. 

 

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaam Leven