Ga naar de hoofdinhoud
Home Zo regelt ondernemer Lotte (33) haar pensioen door geld te spreiden
Lotte, zzp'er, geld opzij zetten, pensioen, Ik denk vooruit vrouw, ondernemer

Zo regelt ondernemer Lotte (33) haar pensioen door geld te spreiden

19 november 2020

Lotte Brunninkhuis is 33, moeder van baby Max en ondernemer. Totdat het coronavirus uitbrak, was haar hospitality bedrijf heel succesvol. De business is nu gedeeltelijk teruggezakt. Grote zorgen over geld heeft ze gelukkig niet, maar ze is er wel mee bezig. “Spreiden is key in het veiligstellen van mijn pensioen en financiële onafhankelijkheid.” Hoe ze dat doet? Lees haar verhaal en tips.  

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doelen of je pensioen?

Ontdek beleggen bij a.s.r.
Geboren ondernemer

Vers uit de collegebanken start Lotte in 2011 met compagnon Marielle MME Hospitality, dat al snel heel goed loopt. Niet in het minst dankzij een omvangrijk netwerk, veel business sense en een enorme werklust. Dat laatste zit er al van jongs af aan in. “Mijn vader heeft altijd heel hard gewerkt. Niet alleen op kantoor; thuis zat hij ook nooit stil. Er was altijd wel een boodschap die gehaald moest worden of een klusje dat gedaan moest worden. Die onrust heb ik van hem geërfd.” 

Hoogzwanger tijdens de Coronacrisis

Dat komt goed uit, want als kersverse moeder is er op dit moment in haar leven sowieso niet veel tijd voor rust. Een half jaar geleden worden Lotte en haar vriend Rogier ouders van dochter Max. MME Hospitality ligt door de Coronacrisis voor een groot deel stil. Van de vijftien medewerkers moesten Lotte en haar compagnon er noodgedwongen tien laten gaan. “Ik was hoogzwanger, en in plaats van genieten van mijn verlof was ik volop berekeningen aan het maken en scenario’s aan het uitdenken. Hoeveel geld hebben we nog, hoe lang kunnen we het nog uitzingen? Een lastige en spannende tijd - en nog steeds.” 

Financieel overzicht is heilig

Dat overzicht heeft Lotte niet alleen graag over de cijfers van het bedrijf, maar ook over haar eigen financiële plaatje. Daar heeft ze een speciale excelsheet voor, dat ze gekscherend haar Bijbel noemt. “Ik snap niet hoe mensen zonder zo’n sheet kunnen,” lacht ze. In het document houdt ze nauwkeurig alle vaste lasten en variabele kosten bij. “Gas, water, licht, boodschappen, de opvang, verzekeringen, Netflix en goede doelen: het staat er allemaal in.” 

 

Maakt geld jou gelukkig?

“Geld is niet zaligmakend en zeker niet de pleister op alle wonden. Maar ik word wél gelukkig van het feit dat geld me in staat stelt een stabiele toekomst voor mijzelf en onze dochter te garanderen. Dat je je financieel kunt veroorloven waar je op dat moment behoefte aan hebt, zie ik als ultieme vrijheid. Daar kan ik geen concreet getal aan koppelen.”

Op welke manier bouw je vermogen op?

“Door mijn geld te spreiden. Ik heb een eigen woning, spaargeld en sinds enkele maanden ben ik aan het beleggen. Ik kocht de woning in Amsterdam drie jaar geleden, voor een flink bedrag. Rogier – die ik toen een paar maanden kende – verklaarde me voor gek. Voor mij was het heel belangrijk om de woning alleen te kopen: financieel onafhankelijk zijn is voor mij een must.  
 
Ik heb de woning flink opgeknapt. Inmiddels is de overwaarde al aardig opgelopen en probeer ik elk jaar tussen de 5 tot 10% af te lossen op mijn hypotheek. Daardoor ben ik nu al per maand 350 euro minder aan vaste lasten kwijt. Het geld dat ik aan het eind van het jaar overhoud – ruim 4000 euro – zet ik op een spaarrekening of beleg ik. Gezien de huidige hypotheekrente is een goede balans tussen aflossen en vermogensopbouw belangrijk. Mijn advies zou zijn om je hierin te verdiepen of je goed te laten adviseren.” 
 
Lees ook: Babette (35): "Extra aflossen op mijn hypotheek voelt zo veel lekkerder dan die nieuwe jeans”

Beleggen, vertel eens?

“Ik ben in april begonnen met beleggen. Toen de Coronacrisis uitbrak, dacht ik: nu staat de markt laag, dit is hét moment om in te stappen. Een adviseur vond ik niet nodig – mijn vader belegt al jaren en ik weet ondertussen wel een beetje hoe het werkt. In april belegde ik 10.000 euro in duurzame fondsen. Natuurlijk is rendement halen de belangrijkste drijfveer, maar ik kan niet beleggen in bedrijven waar ik niet achter sta. Of ik er ‘s nachts wakker van lig als ik rode cijfers zie? Absoluut niet. Ups en downs horen nou eenmaal bij beleggen.” 


Wat zijn jouw dromen voor de toekomst en welke rol speelt geld hierin?

“Blijven ondernemen, naar financiële onafhankelijkheid toe werken en een goede balans vinden tussen werk en privé. De remmende factor ben ik zelf: mijn streberigheid is de grootste oorzaak waardoor de balans niet altijd in evenwicht is. Daarnaast wil ik mijn dochter de wereld laten zien, haar inspireren en vooral meegeven dat ze alles kan bereiken wat ze wil.” 

Wat zijn jouw tips voor andere ondernemers?

“Het zijn geen wereldschokkende dingen die niet al heel vaak gezegd zijn, maar daardoor zijn ze niet minder belangrijk: reserveer altijd je belastingen en kijk waar je rechtmatig voordeel kunt halen. Een goede financieel adviseur is essentieel, zeker als je onderneming groeit. Denk ondertussen altijd na over wat financiële vrijheid voor jou betekent en welke keuzes je daarin nu al kunt maken. Of dat nou is door een woning te kopen, te sparen of door te beleggen: kijk altijd hoe je je geld voor je kunt laten werken. Als je maar op elk moment goed inzicht in je financiën hebt. Et voilá, zo komen we toch weer uit bij dat onmisbare excelsheet.” 

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.

Inge Abraham en Annelies Heinen

Meer verhalen over Ik denk vooruit