Een overrijpe tomaat of een courgette met plekjes. Wat doe jij ermee? Verdwijnen de groenten in de prullenbak of red je ze? Jaarlijks gooien we met zijn allen zo’n 5 miljard euro aan voedsel weg. Zonde! Daarom bedacht Bob Hutten De Verspillingsfabriek. Hij maakt soep van geredde groenten en wil de grootste soepfabriek van Nederland worden. Zo groot, dat voedselverspilling straks niet meer bestaat.
Als grootste soepfabriek heb je natuurlijk mensen nodig die soep maken. Het doel van De Verspillingsfabriek is niet alleen om groenten te redden, maar ook om werk te creëren. Want talent mag ook niet verspild worden. ‘Er zitten teveel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt thuis, terwijl ze dolgraag iets zouden willen doen. Met een baan doe je ertoe en tel je mee’, zo denkt Bob Hutten erover.
We zijn allemaal gewend geraakt aan producten die er piekfijn uitzien. Maar wie heeft ooit bedacht dat de sinaasappel knaloranje moet zijn, een tomaat moet glanzen en een komkommer recht moet zijn? Groenten die niet in aanmerking komen voor de schoonheidsprijs belanden in de kliko. Dat is toch krom? Hoe groenten eruit zien zegt natuurlijk niks over de smaak van het product. Daar is niks mis mee, toch?
Bob Hutten ontdekte dat hij de groenten met gekke plekjes en vreemde vormen kon redden door er verse soepen en sauzen van te maken. Zonder onnodige toevoegingen en bomvol groenten! De Verspillingsfabriek heeft bijvoorbeeld een ketchup ontwikkeld met supermarktketen Jumbo. Leveranciers snijden tomaten in plakjes en laten de buitenste plakjes liggen. Deze restjes zijn bij elkaar, per fles, wel goed voor 314 gram groente. Je komt de soepen en sauzen van De Verspillingsfabriek in de grotere supermarktketens tegen. En ook op Schiphol bij Soup&Bakery.
Het zal mooi zijn als De Verspillingsfabriek straks niet meer hoeft te bestaan. Dat voedselverspilling niet meer is dan een woord uit de jaren ‘10. En voedselverspilling niet meer voorkomt. Bob Hutten weet dat dit niet voor 100% mogelijk is. Maar wel dat een huishouden niet 50 kilo per jaar aan voedsel weggooit, maar de helft. Hopelijk kijken we straks anders naar groenten en beoordelen we ze niet langer op hun looks. Zijn we rijp voor een wereld zonder voedselverspilling?
Wil je meer weten over De Verspillingsfabriek en waar je de producten tegenkomt? Bekijk dan deverspillingsfabriek.nl.
Bij a.s.r. doen we er alles aan om een bijdrage te leveren aan thema’s die in de maatschappij leven. Want om een verschil te maken moeten we de handen uit de mouwen steken. En daarin staan we niet alleen. Om te laten zien dat er in Nederland al veel wordt gedaan geven we mooie initiatieven een podium en laten we zien wat je zelf kunt doen om duurzamer te leven. #ditisdetijdvandoen