Ga naar de hoofdinhoud
Droneregels: waar mag je vliegen met een drone?
Vliegen met een drone met de vlieg veilig app van asr

Droneregels: waar mag je vliegen met een drone?

21 februari 2022

Zomaar opstijgen met je drone? Dat kan niet altijd. In sommige gebieden mag je bijvoorbeeld niet vliegen met je drone. Deze gebieden noem je no-fly zones. Ook zijn er droneregels waar elke dronevlieger zich aan moet houden. Op deze pagina lees je precies hoe jij een veilige vlucht met je drone maakt. Ready for take off?

Droneregels voor een veilige vlucht

Sinds 2021 gelden er nieuwe Europese regels voor het vliegen met een drone. Deze regels zijn in de hele Europese Unie geldig. Voordat je mag vliegen met een drone moet je de regels goed kennen en een vliegbewijs halen. De droneregels zijn opgedeeld in verschillende categorieën: Open, Specifiek, Gecertificeerd. Als hobbyvlieger val je vrijwel altijd in de Open categorie. In de Specifieke of Gecertificeerde categorie vallen de professionele dronevluchten. Zoals drones die over grote mensenmenigten moeten vliegen of goederen en mensen vervoeren.

1. Welke no-fly zones zijn er voor drones?

Voor drones zijn er een aantal no-fly zones waar je standaard niet mag vliegen. Zoals in gebieden rondom vliegvelden. Of boven koninklijke huizen. Ook boven een grote mensenmenigte is het niet toegestaan om als hobbyvlieger te vliegen. Bijvoorbeeld op koningsdag. In deze zones is het vliegen met een drone te gevaarlijk voor het vliegverkeer of kan de veiligheid van anderen te gegarandeerd worden. Je wilt natuurlijk niet dat je drone per ongelukt crasht in een menigte.

Wil je real-time weten of je mag vliegen in een bepaald gebied? Download dan de a.s.r. Vlieg Veilig app in jouw app store. Hierin vind je een interactieve drone kaart met no-fly zones die altijd up-to-date is. Zo weet je precies waar je mag vliegen met je drone.

2. Waar mag je vliegen met een drone: algemene regels Open categorie

Voor hobbyvluchten gelden er een aantal algemene regels waar je wel en niet mag vliegen met je drone. Houd je je niet aan deze droneregels dan kan je van de politie een boete krijgen. 

  • Je mag nooit hoger vliegen dan 120 meter. Zie je op je meter dat je hierboven dreigt te komen? Daal dan een paar meter af, dan weet je zeker dat je goed zit.
  • Je moet altijd je drone kunnen zien. Zie je hem niet meer? Dan ben je te ver gevlogen en moet je terugvliegen.
  • Je mag niet vliegen met een drone in de buurt van hulpdiensten. Hoor of zie je dat de politie, brandweer of ambulance in de buurt is? Ga dan op een andere locatie vliegen.
  • Je mag niet in de buurt van mensen vliegen als dit hun privacy aantast. Soms voelt dit al zo als je met je drone in de buurt vliegt. Praat hier dus vooraf met de ander over of vermijdt zoveel mogelijk dat je over mensen vliegt die niet bij jouw vlucht betrokken zijn.

3. Waar mag je vliegen met een drone: subcategorie A1, A2, A3

De Open categorie is onderverdeeld in drie subcategorieën: A1, A2, A3. Onder welke subcategorie jouw drone valt hangt af van het gewicht van je drone. 

  • Subcategorie A1: drones tot 250 gram.
  • Subcategorie A2: drones tot 4 kilo.
  • Subcategorie A3: drones tot 25 kilo. 

In elke subcategorie gelden er aanvullende regels over waar je wel en niet mag vliegen met je drone. 

Subcategorie A1

  • Je mag kort over mensen vliegen als het niet om een menigte gaat.
  • Je moet proberen om te voorkomen dat je over mensen vliegt die niet bij jouw vlucht betrokken zijn. 

Subcategorie A2

  • Je mag op minimaal 30 meter afstand van mensen vliegen.
  • Bij een drone met een lagesnelheidsmodus (minder van 3 meter per seconden) mag je op minimaal 5 meter afstand van mensen vliegen.
  • Je mag niet boven mensen vliegen.

Subcategorie A3

  • Je moet stoppen met je vlucht als er mensen in het vluchtgebied komen.
  • Je moet minimaal 30 meter afstand houden van voorbijgangers of meer dan de 1:1 regel. Als je bijvoorbeeld 50 meter hoog vliegt, moet je 50 meter afstand houden van mensen.
  • Je moet minimaal 150 meter afstand houden van woon-, handels-, industrie- of recreatiezones.
  • Je mag wel vliegen boven mensen als deze betrokken zijn bij je vlucht en op de hoogte zijn van de instructies en veiligheidsvoorschriften.

4. Vliegen met een drone: overige regels Open categorie

Naast de regels waar je wel of niet mag vliegen met je drone. Zijn er ook nog een paar algemene regels waar elke hobbyvlieger zich aan moet houden. 

  • Het gewicht van je drone mag maximaal 25 kilo zijn (binnenkort verandert dit naar 4 kilo).
  • Je moet minimaal 16 jaar zijn om een drone te vliegen in Nederland. Als je jonger dan 16 jaar bent, mag je alleen onder begeleiding van een piloot vliegen die oud genoeg is.
  • Je moet online een kennistest afleggen en een vliegbewijs aanvragen bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Alleen als je binnen vliegt met je drone of je drone minder dan 250 gram weegt (subcategorie A1) hoef je geen bewijs aan te vragen.

Vlieg Veilig met a.s.r.

Ga je binnenkort vliegen met je drone? Met de gratis Vlieg Veilig app van a.s.r. zie je waar de no-fly zones zijn en in welke gebieden je tijdelijk niet mag vliegen. Ook vind je alle droneregels terug in een handige checklist. Met de Vlieg Veilig app weet je zeker dat je altijd veilig opstijgt!


Meer verhalen over Duurzaam Leven