Ga naar de hoofdinhoud
Ben je in het ziekenhuis geweest? Of ga je binnenkort naar het ziekenhuis? Op deze pagina leggen we uit hoe het ziekenhuis de kosten in één rekening verzamelt: de diagnose-behandelcombinatie (DBC). Ook leggen we uit hoe het kan dat het soms langer duurt voordat je een rekening van het eigen risico ontvangt.
Wat is een DBC?
Ziekenhuizen verzamelen alle kosten die te maken hebben met je ziekenhuisbezoeken en behandelingen in één rekening: de diagnose-behandelcombinatie (DBC).
Hoe werkt een DBC?

Bij het eerste contactmoment met een behandelaar wordt een DBC geopend. Dit contactmoment kan een telefonisch consult, maar ook een afspraak in het ziekenhuis zijn.

De eerste DBC wordt maximaal 120 dagen na het openen gesloten. Duurt de behandeling langer? Of blijf je onder controle? Dan wordt er een vervolg-DBC geopend. De startdatum van de vervolg-DBC sluit altijd direct aan op de sluitdatum van de vorige DBC. Dit zegt dus bijvoorbeeld niets over wanneer je zelf in het ziekenhuis was. Ook een vervolg-DBC wordt na maximaal 120 dagen gesloten.

Wat zit er in een DBC?

In een DBC staan alle stappen die nodig zijn om een aandoening of ziekte te behandelen: 

  • De diagnose van een specialist
  • Behandelingen
  • Nacontrole (als dit nodig is)

In je a.s.r. account vind je onder je declaratieoverzicht welke DBC bij ons gedeclareerd is en welke zorg hier onder valt. Bekijk via onderstaande knop je declaratieoverzicht. 
DBC en het eigen risico

Na het sluiten van de DBC wordt de rekening naar de zorgverzekeraar gestuurd. De zorgverzekeraar verrekent deze rekening met je eventuele openstaande eigen risico van het jaar waarin de DBC geopend is. Is je eigen risico van dat jaar al verbruikt? Dan ontvang je hiervoor geen rekening meer.

Is er een vervolg-DBC? Dan verrekent de zorgverzekeraar de rekening met je eventuele openstaande eigen risico van het jaar waarin de vervolg-DBC geopend is. 

Heb je na langere tijd een rekening van ons ontvangen?
Een DBC kan 120 dagen openstaan. Daarom duurt het soms wat langer tot wij de rekening van het ziekenhuis ontvangen. Is je behandeling eerder klaar? Ook dan wordt de DBC soms pas na 120 dagen gesloten. Pas als wij de rekening ontvangen hebben kunnen we deze verwerken. Hierna verrekenen we de rekening met je eventuele openstaande risico en sturen wij je een rekening van je eigen risico.
Vergoeding zoeken Zorgkosten declareren Zorgverlener zoeken Machtiging aanvragen Wachtlijstbemiddeling Kind meeverzekeren Alles over betalen Betalingsregeling Eigen risico Eigen bijdrage Maximale vergoedingen Fysiotherapie Zwangerschap Mondzorg GGZ Meer zorg a.s.r. Zorg App Zorgpas English information Buitenland Polisvoorwaarden en documenten
vroeger Ditzo