Een transitie is een erg persoonlijk proces. Daarom loopt het bij iedereen anders. Er zijn verschillende behandelingen waar je uit kunt kiezen. Omdat het per persoon verschilt hebben we de mogelijke behandelingen en bijbehorende vergoedingen hieronder uitgeschreven.
Als je begint aan je transitie, maar je verwacht dat je in de toekomst een kind wil dat genetisch verwant is aan jou, dan kun je fertiliteitspreservatie doen.
De kosten hiervan worden vergoed vanuit de basisverzekering. Bekijk de vergoeding.
De hormoonbehandeling en/of puberteitsremmers krijg je aan het begin van je medische transitie. De meeste hormonale medicatie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Het is verstandig om te kijken of de hormonen die jij wil gebruiken vallen onder het voorkeursbeleid. Medicatie die niet wordt vergoed vanuit de basisverzekering kunnen worden vergoed vanuit een aanvullende verzekering.
Tijdens het nemen van hormonen en/of puberteitsremmers overleg je regelmatig met de behandelaar en laat je je bloed testen. De kosten hiervan worden ook vergoed vanuit de basisverzekering. Bekijk de vergoeding.
Als je vrouwelijke hormonen neemt, reageert je stem hier niet op. Daarom kun je naar een logopedist om je stem te trainen. Je hebt hiervoor een verwijzing nodig van het genderteam.
De kosten hiervan worden vergoed vanuit de basisverzekering. Bekijk de vergoeding.
Nadat je bent begonnen met je hormoonbehandeling en voldoet aan een aantal voorwaarden van je behandelaar, kun je beginnen met genderbevestigende operaties.
Voor elke behandeling is het belangrijk dat je een verwijzing hebt van het genderteam. Daarnaast moet je voor sommige ingrepen bij ons een machtiging aanvragen. Onderstaand vind je de voorwaarden en vergoedingen per behandeling.
De voorwaarde voor het plaatsen van een borstprothese is dat er geen tot bijna geen borstgroei is (agenesie). Dit kan worden aangetoond door middel van een echo. Als je niet voldoet aan deze voorwaarden kun je gebruik maken van een subsidieregeling vanuit de overheid. Meer informatie daarover vind je op de website van de overheid over de subsidieregeling borstprothesen.
Het plaatsen van de borstprothese wordt vergoed als je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk de vergoeding.
Onder deze ingreep vallen de volgende behandelingen: kin reductie, wenkbrauwlift, haarlijnwijziging, kaakhoekreductie en een neuscorrectie. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding moet er worden vastgesteld dat er passabiliteitsproblemen zijn.
De kosten hiervoor worden vergoed vanuit de basisverzekering. Bekijk de vergoeding. Voor de ingrepen vraag je toestemming aan ons door een machtiging aan te vragen.
Genitale chirurgie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Bekijk de vergoeding.
De adamsappel wordt verwijderd met plastische chirurgie. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding moet je de adamsappel meer dan vijf millimeter uitsteken en moet er vastgesteld zijn dat het zorgt voor passabiliteitsproblemen.
De kosten hiervoor worden vergoed vanuit de basisverzekering. Bekijk de vergoeding.
Een stemoperatie valt onder plastische chirurgie. Je komt voor een vergoeding in aanmerking als je stemfrequentie na logopedie maximaal 160 Hz is.
De kosten hiervoor worden vergoed vanuit de basisverzekering. Bekijk de vergoeding.
Je hebt recht op ontharing bij zware baard- en haargroei en als dit niet met scheren verholpen kan worden.
De kosten hiervoor worden vergoed vanuit de basisverzekering. Bekijk de vergoeding. De eerste 10 behandelingen mag je zonder aanvraag doen. Als je meer dan 10 behandelingen nodig hebt dan vraag je een machtiging aan.
Als je trans vrouw bent kun je gebruik maken van een pruik. Er is per jaar een limiet en de maximumbedragen hiervan verschillen per verzekering. Bekijk de vergoeding voor de vergoedingen per verzekering.
De kosten hiervoor worden vergoed vanuit de basisverzekering. Bekijk de vergoeding.