Slapen. Iedereen doet het. Maar ook bewust? Iemand die dat in ieder geval wel doet, is neurowetenschapper Els van der Helm. Ze staat in de top vijf van beste slaapexperts ter wereld. Met haar bedrijf ‘Shleep’ helpt ze de productiviteit en gezondheid van werknemers wereldwijd te verbeteren met slaap. Van Spotify tot Nivea en van Deloitte tot Facebook, overal nam ze de slaaproutines van werknemers onder de hand. Maar waarom eigenlijk? Je hoort het in deze podcast van de serie Focus op Vitaliteit.
De vraag die Van der Helm het meest gesteld krijgt: heeft een werkgever wel iets te zeggen over de slaapkwaliteit van werknemers, is dat niet privé? Van der Helm: “Ik snap die zorg, want slaap is natuurlijk iets privés en dat moet het ook blijven. Maar je ziet vaak dat slaaptekort gerelateerd is aan werk. Dat komt omdat onze hersenen niet een hele stressvolle dag kunnen hebben, en vervolgens als een blok in slaap kunnen vallen.”
Je ziet vaak dat slaaptekort gerelateerd is aan werk.
Daarom moet er volgens Van der Helm meer aandacht zijn voor het verlagen van stress gedurende de werkdag. “Dit kan je niet oplossen tussen 18:00 en 23:00 uur ‘s avonds.” Een taak weggelegd voor werkgevers dus: “If you are part of the problem, then you have to be part of the solution.”
Uitgeslapen werknemers zijn veel productiever. Knikkebollend achter het scherm zitten is niet de oplossing. Werkt een middagdutje op werk dan na een slechte nacht? Soms, luidt het antwoord van de slaapexpert. “Dutjes kunnen goed zijn, maar het hangt van jouw profiel af.”
“Als je geen moeite hebt met slapen, dan kan het prima. Maar als je niet snel in slaap valt, moeite hebt met doorslapen of vaak te vroeg wakker wordt, willen we niet dat je dutjes gaat doen. De slaapdruk die je gedurende de dag opbouwt wordt dan namelijk minder hoog, terwijl je die slaapdruk juist hoog wilt hebben om ‘s avonds goed te kunnen slapen.”
Goed slapen start volgens Van der Helm vaak met gedragsverandering. “Een goede nacht slapen begint al ‘s ochtends. Het is heel belangrijk om meerdere ontspanningsmomenten te hebben op een werkdag, zodat je brein kan ontstressen.” Even kletsen met een collega, samen lunchen, reizen van en naar de werkplek: dit zijn allemaal ontspanningsmomenten tijdens werk, dus maak er gebruik van!
Een goede nacht slapen begint al 's ochtends.
Ook met thuiswerken is het belangrijk om nieuwe gewoontes rondom ontspanning aan te leren: “Blok 15 minuten ontspanning in je agenda en ga bijvoorbeeld even naar buiten. Het gaat erom dat je ontspant. Als je ‘s nachts naar het plafond ligt te staren, dan ben je niet goed ontstresst. En dus eigenlijk ook te laat: het wordt niet je allerbeste nacht.”
Slaap is volgens Van der Helm de sleutel tot succes. “Alles gaat beter met goede slaap”, aldus de slaapexpert. In de podcast praat ze over de fundamentele rol van slaap en legt ze uit waarom het loont om als werkgever te investeren in de slaapkwaliteit van je werknemers.
Uitgeslapen en vitale werknemers zijn:
productiever en creatiever
beter geconcentreerd en gefocust
gezonder en minder vaak ziek
gelukkiger!
De podcast met Els van der Helm is onderdeel van de podcastserie Focus op Vitaliteit. Het uitgangspunt van deze serie is het Model van Vitaliteit: een praktisch model waarmee jij alle aspecten van vitaliteit eenvoudig kunt implementeren op de werkvloer. Het model bevat 5 belangrijke pijlers: fysieke gezondheid, mentale gezondheid, gezonde voeding, sociale motivatie en werkomgeving. Met de praktische tips en adviezen maak je vitaliteit tastbaar en leuk!
Wist je dat werknemers die regelmatig bewegen ook beter slapen? Met de app van a.s.r. Vitality bewegen werknemers meer! a.s.r. Vitality is hét gezondheidsprogramma dat gedragsverandering op de korte en lange termijn realiseert door bewustwording. Hoe? Door gezonde keuzes aantrekkelijk te maken. Wij helpen je werknemers voldoende te bewegen door ze wekelijks en maandelijks te belonen. En dat werkt. Meer weten?