Wat houdt een gezondheidscheck in, en wat zijn de voordelen voor werkgever én werknemer? In deze podcast vertelt bedrijfsarts Femke van Leeuwen meer over hoe je werknemers gezond naar hun pensioenleeftijd helpt.
Een uitgangspunt van de podcastserie Focus op Vitaliteit is het Model van Vitaliteit. Een praktisch model waarmee je alle aspecten van vitaliteit op een leuke en eenvoudige manier faciliteert. Het model bevat 5 belangrijke pijlers: fysieke gezondheid, mentale gezondheid, gezonde voeding, sociale motivatie en werkomgeving. Met de praktische tips en adviezen maak je vitaliteit tastbaar en leuk!
Van Leeuwen: “Corona heeft ons laten inzien dat vitaliteit een belangrijke factor is voor je gezondheid en weerstand. Hoe mooi is het om dat gesprek met werknemers en werkgevers te voeren?”
Volgens van Leeuwen vindt dan ook geen enkel verzuimspreekuur plaats zonder dat het onderwerp leefstijl voorbijkomt. “Veel werknemers horen graag wat ze goed doen, en vinden het interessant om te kijken waar verbeterpunten zijn. Een gezondheidscheck maakt dit makkelijk inzichtelijk.”
Als ik één euro krijg voor iedereen die zich ziek meldt met psychische klachten nadat zij gestopt zijn met bewegen, dan kan ik nu naar de Bahama’s.
Volgens van Leeuwen speelt bewegen een cruciale rol bij vitaliteit: “BMI, taille-omtrek of een te hoge bloedsuiker: bij al deze waarden -als die afwijken- is meer bewegen één van de sleutels om je gezondheid te verbeteren.”
Ook als het gaat om psychische klachten, ziet van Leeuwen dat bewegen werknemers vaak ontzettend veel goed doet.“Als ik één euro krijg voor iedereen die zich ziek meldt met psychische klachten nadat zij gestopt zijn met bewegen, dan kan ik nu naar de Bahama’s.”
Van Leeuwen: “Vanaf het moment dat de pensioenleeftijd omhoog ging, vragen werknemers en werkgevers mij hoe ze tot hun pensioen fit kunnen blijven werken. Het is fijn om ziekte voor te zijn. De vroege signalen kun je namelijk heel simpel meten. Als iemand een buikje heeft, of een hoge bloeddruk, dan weet je dat daar een proces gaande is wat waarschijnlijk al heel veel jaren bezig is. Dat effect is terug te draaien.”
Volgens van Leeuwen is preventie een belangrijk hulpmiddel bij het voorkomen van ziekte en verzuim. “Meten is weten. Je voelt het niet wanneer je bloeddruk te hoog is. Als je dit weet kun je er iets aan doen en heb je op de lange termijn minder kans om ziek te worden. Zo vergroot je de kans om gezond oud te worden.”
Werknemers ervaren een gratis gezondheidscheck als een cadeautje van de baas.
Van Leeuwen: “Een leidinggevende wil natuurlijk ook dat zijn werknemers gezond blijven. Als een werkgever dat uitdraagt -en het goede voorbeeld geeft- dan maakt het werknemers makkelijker om die keuzes te maken.”
Volgens van Leeuwen is het altijd positief als werkgever zich bezighouden met de gezondheid van werknemers. “Hoe mooi is het als een werkgever zich daadwerkelijk druk maakt om zijn werknemers. Daarnaast ervaren medewerkers mogelijkheden als een gratis gezondheidscheck als een cadeautje van de baas.”
Doet jouw bedrijf mee met a.s.r. Vitality? Dan mogen werknemers gratis de a.s.r. Vitality Gezondheidscheck uitvoeren.
Bedrijfsarts Femke van Leeuwen legt uit wat de voordelen van een gezondheidscheck voor zowel werkgever als werknemer zijn. “Een leidinggevende wil natuurlijk ook dat zijn werknemers gezond naar werk komen en weer naar huis gaan.”
Een gezondheidscheck maakt makkelijk inzichtelijk of werknemers gezond zijn. Of dat er misschien verbeterpunten zijn.
Je kunt wel zeggen dat werknemers meer moeten bewegen, maar hoe krijg je ze zover om het ook écht te doen? Met de app van a.s.r. Vitality komen werknemers daadwerkelijk in beweging! a.s.r. Vitality is hét gezondheidsprogramma dat gedragsverandering op de korte en lange termijn realiseert. Hoe? Door gezonde keuzes aantrekkelijk te maken. Wij helpen je werknemers voldoende te bewegen door ze wekelijks en maandelijks te belonen. En dat werkt. Meer weten?