Maak een verzuimanalyse
De weg naar meer vitaliteit op de werkvloer begint met het opstellen van een vitaliteitsplan. Hierin leg je jouw visie en strategie vast. Wat wil je bereiken? Waarom? En hoe ga je dat doen? Stel hierbij passende KPI’s op en denk in kleine haalbare stappen. Door dit allemaal op te schrijven in een concreet plan, geef je jezelf en je werknemers houvast. Lees hier hoe je in 5 stappen een vitaliteitsplan schrijft.
Stap 1. Maak een verzuimanalyse
De eerste stap is het maken van een verzuimanalyse. Belangrijk! Want als je weet hoe het ziekteverzuim er in jouw bedrijf uitziet en hoe dit mogelijk ontstaat, kun je hier als werkgever op anticiperen. Zo helpen de inzichten van een verzuimanalyse je om verbanden te leggen tussen ziekteverzuim in jouw bedrijf en de factoren die dit beïnvloeden. Klinkt lastig? Is het niet! Met ons 5-stappenplan maak je eenvoudig een verzuimanalyse.
Stap 2. Bepaal je langetermijnvisie op verzuim en vitaliteit
In een langetermijnvisie leg je jouw toekomstbeeld vast. Wat wil je rondom vitaliteit en verzuim bereiken? Wat betekent een vitaal bedrijf voor jou? En voor je werknemers? Bedenk wat jullie belangrijk vinden op de lange termijn en hang daar haalbare doelen aan vast. Formuleer die visie vervolgens in het plan, zodat iedereen binnen je bedrijf of organisatie weet waar je naartoe wilt. Handvatten nodig voor het formuleren van jouw visie?
Stap 3. Stel passende KPI’s op
Uit je verzuimanalyse zijn waarschijnlijk een aantal duidelijke verbeterpunten gekomen. Met Key Performance Indicators (KPI’s) kun je die goed meten en maak je je plannen concreet. Zowel op organisatieniveau als op individueel niveau. Organisatiebreed moet er natuurlijk actie ondernomen worden, zoals het aanbieden van de juiste informatie, maar uiteindelijk moeten werknemers zelf de regie nemen over hun vitaliteit door bijvoorbeeld meer te bewegen. Hoe vertaal je vitaliteit nou naar passende KPI’s?
Stap 4. Neem werknemers mee in het plan
Maak vitaliteit zichtbaar! Door werknemers mee te nemen in je vitaliteitsbeleid, zien ze dat het een thema is dat hoog op de agenda staat. Bij a.s.r. Vitality weten we dat gezondheid en vitaliteit óók bovenaan hun lijstje staat: denk aan topics als werkstress, meer bewegen en gezonde voeding. Maar zij weten vaak niet dat hier ook vanuit werk aandacht aan wordt besteed. Daarom is het belangrijk om je werknemers mee te nemen in jouw plannen. En dat doe je met een kick-off!
Stap 5. Implementeer vitaliteit met het Model van Vitaliteit
Nu je weet wat je wilt bereiken, kun je ook bepalen hoe je dat gaat doen. Voor veel werkgevers is dat de moeilijkste stap. Bij a.s.r. Vitality begrijpen we dat. Daarom hebben wij daar iets op bedacht: het Model van Vitaliteit! Het Model van Vitaliteit is een praktisch model waarmee jij alle aspecten van vitaliteit kunt implementeren op de werkvloer. Denk aan beweging, ontspanning en de werkomgeving. Voor ieder aspect hebben we tips en concrete acties op een rij gezet. Zo wordt vitaliteit tastbaar, leuk en vooral voor iedereen haalbaar!
In de podcastserie Focus op Vitaliteit hoor je alles over vitaliteit op de werkvloer. Speciaal voor werkgevers en HR-managers gaan we in gesprek met experts over de weg naar vitaliteit. We bespreken mooie tips, voorbeelden en adviezen, die je meteen mee kunt nemen in de praktijk. Van werkgeluk tot vitaal leiderschap en van beweging tot mentale fitheid: dat en meer hoor je in Focus op Vitaliteit!