Ga naar de hoofdinhoud

Dit betekent de eerbiedigende werking voor jouw pensioenregeling

Het Nederlandse pensioenstelsel verandert ingrijpend door de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Een van de gevolgen is dat de premie voor opbouwen van pensioen leeftijdsonafhankelijk (vlak) moet zijn. En dus niet meer mag oplopen als de deelnemer ouder wordt. Voor bestaande werknemers kun je hierop een uitzondering maken met de 'eerbiedigende werking'. Folkert Pama, directeur Pensioenen bij a.s.r., legt uit wat dit inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn.

De eerbiedigende werking in het nieuwe pensioenstelsel

Veel werkgevers hebben in hun huidige pensioenregeling een leeftijdsafhankelijke pensioenpremie (stijgende premie). Dit betekent dat hoe ouder een werknemer is, hoe hoger het premiepercentage en hoe hoger de pensioeninleg. De inleg voor een oudere werknemer kan minder lang renderen, waardoor deze waarschijnlijk toch elk jaar een ongeveer gelijk pensioen opbouwt.

Dit verandert met de komst van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) vanaf 1 januari 2028. De pensioenpremie wordt vanaf dan leeftijdsonafhankelijk: alle werknemers van dezelfde werkgever krijgen hetzelfde premiepercentage. En met dat percentage wordt berekend hoeveel pensioenpremie er wordt ingelegd.

Folkert: ‘Je kunt bij de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel kiezen voor de ‘eerbiedigende werking’ voor bestaande werknemers. Voor hen houd je dan de leeftijdsafhankelijke, stijgende premie in stand. Op die manier ontstaat er een regeling met een vlakke premie voor de toekomstige werknemers én een regeling met een stijgende premie voor de bestaande werknemers.

De eerbiedigende werking is alleen mogelijk als je al vóór 1 juli 2023 een pensioenregeling had met een stijgende premie bij een verzekeraar of premie pensioen instelling (PPI). Als je kiest voor de eerbiedigende werking, moet je voor 1 januari 2028 goed bekijken hoe je omgaat met de veranderingen in het nabestaandenpensioen.’

Het alternatief: géén gebruik maken van de eerbiedigende werking

‘Werkgevers hebben ook de optie om geen gebruik te maken van de eerbiedigende werking’, vertelt Folkert. ‘Dan ga je over naar het nieuwe pensioenstelsel met een vlakke premie voor bestaande én nieuwe werknemers. Dit roept wel een compensatievraagstuk op. Een deel van de deelnemers die eerder in dienst zijn gekomen, gaat in het nieuwe pensioenstelsel minder pensioen opbouwen. Dit komt doordat zij overgaan van een stijgende premie naar een vlakke (leeftijdsonafhankelijke) premie. Voor een evenwichtige overgang naar het nieuwe pensioenstelsel kan het nodig zijn deze werknemers te compenseren.’

Werknemers compenseren

‘Werkgevers kunnen hun werknemers in het nieuwe pensioenstelsel compenseren met extra pensioen. Een nadeel hiervan is dat zij volgens de Wtp nieuwe deelnemers hetzelfde moeten compenseren. Daarom is het aantrekkelijker voor werkgevers om met extra loon te compenseren in plaats van pensioen.

Wil je graag dat werknemers met dit extra loon vermogen opbouwen voor later? Dan is Werknemersbeleggen een oplossing. Hiermee bouwen werknemers zelf vermogen op voor later. En je kunt als werkgever rechtstreeks storten op de beleggingsrekening van de werknemer.’

Lees meer over Werknemersbeleggen van a.s.r.

De expert

Folkert Pama is sinds 2016 directeur Pensioenen bij a.s.r. en heeft ruim 25 jaar ervaring in de pensioenwereld. Folkert was medeoprichter van de eerste premiepensioeninstelling (PPI) van Nederland en heeft een duidelijke visie op pensioen. Volgens hem moet pensioen toegankelijk, begrijpelijk en toekomstbestendig zijn. Niet alleen voor de generatie die nu pensioen opbouwt en bijna met pensioen gaat. Maar juist ook voor starters, zzp’ers en werknemers in sectoren waar pensioen opbouwen niet vanzelfsprekend is.

De voor- en nadelen van de eerbiedigende werking

Bij de eerbiedigende werking behouden huidige werknemers hun stijgende premie en krijgen nieuwe werknemers een vlakke premie. Dit zijn de voor- en nadelen:

Voordelen

  • Geen compensatievraagstuk voor bestaande werknemers.
  • Geen transitie- en communicatieplan nodig.
  • Geen instemmingsverplichting van huidige werknemers.

Nadelen

  • 2 verschillende pensioenregelingen binnen één organisatie en daardoor een ingewikkeldere administratie en communicatie.
  • Ongelijkheid in premieopbouw tussen nieuwe en bestaande werknemers. Dat is lastig uit te leggen op de lange termijn.
  • Mogelijk beperk je de arbeidsmobiliteit van oudere werknemers. Wanneer zij wisselen van werkgever gaan zij van een stijgende premie naar een vlakke premie. Hierdoor is het voor hen minder aantrekkelijk om te wisselen van baan.
  • Op lange termijn hogere kosten voor werkgever, omdat alle nieuwe werknemers een vlakke premie krijgen en de bestaande werknemers een stijgende premie.

De voor- en nadelen van overgaan naar een vlakke premie voor alle werknemers

Als je geen gebruik maakt van de eerbiedigende werking stap je direct over naar het nieuwe pensioenstelsel met een vlakke premie voor alle werknemers. Dit zijn de voor- en nadelen:

Voordelen

  • Eenduidige communicatie is mogelijk door een uniforme pensioenregeling voor alle werknemers.
  • Verschillen tussen jong en oud zijn in één keer weggenomen.
  • De regeling hoeft niet nog een keer in de toekomst aangepast te worden.

Nadelen

  • Een communicatieplan en transitieplanzijn verplicht.
  • Instemming van alle werknemers en medezeggenschap is nodig.
  • Een deel van de werknemers die al in dienst zijn moet gecompenseerd worden.

Hoe en wanneer maak je de keuze?

‘Onderzoek waar jouw werknemers behoefte aan hebben’, tipt Folkert. ‘Bereken daarnaast wat de financiële gevolgen van beide opties zijn op de korte en lange termijn. En wat vind je belangrijk in de arbeidsvoorwaarden die je biedt? Als je daar uniform in wilt zijn, is geen gebruik maken van de eerbiedigende werking een betere optie.’

Folkert: ‘Je moet een keuze hebben gemaakt vóór 1 oktober 2027. Dat is het moment dat je de transitie- en communicatieplannen ingeleverd moet hebben. Houd wel rekening met drukte bij de omzettingen van pensioenregelingen in het laatste kwartaal van 2027.’

Werknemers informeren over de veranderingen

‘Werknemers willen graag weten hoe hun pensioen eruit gaat zien’, vertelt Folkert. ‘Daarom is het belangrijk dat je hen als werkgever informeert over wat er precies verandert. De pensioenadviseur helpt je daarbij en wij helpen op onze beurt de adviseurs met digitale hulpmiddelen voor financieel inzicht. En we geven werknemers een totaaloverzicht van hun pensioen met Uniforme Pensioenoverzichten (UPO’s).’

Pensioen regelen voor je werknemers

Als je je als werkgever nu verdiept in de Wet toekomst pensioenen, kun je later zorgen voor een regeling die past bij je bedrijf en je medewerkers. En draag je altijd bij aan een vitaal en financieel redzaam Nederland. Met een pensioenregeling van a.s.r. draag je niet alleen bij aan de financiële fitheid, maar ook aan de mentale en fysieke fitheid met diensten zoals a.s.r. Vitality.