Je hebt meer invloed op je pensioen dan je wellicht denkt. Je hebt allerlei keuzes over hoe we je pensioen beleggen. Veel risico, weinig risico? Alleen beleggen als je jong bent, of juist later als je pensioen krijgt? Of helemaal niet beleggen? We zetten al je keuzes op een rij.
Wij investeren alleen in bedrijven en landen die toekomstbestendig zijn én bijdragen aan een betere wereld. Lees er meer over in 'jouw pensioenpremie, wat doen wij daar eigenlijk mee'.
Je kunt zelf allerlei keuzes maken voor je pensioen. Maar welke beleggingskeuzes heb je eigenlijk? Dat hebben we voor je op een rij gezet.
Jouw pensioen wordt standaard belegd. Hierbij heb je de keuze om meer of beleggingsrisico te nemen. Als je werkgever je de mogelijkheid biedt, kan je ook een ander beleggingsprofiel kiezen. Je geeft zelf aan welk beleggingsprofiel je kiest en daarmee welk risico je wilt nemen.
Beleggingsrisico is de mate waarin de opbrengst van je beleggingen kan afwijken van wat er verwacht wordt. Wij proberen het beleggingsrisico te verlagen door je beleggingen te verspreiden over aandelen en obligaties
Beleggingsrisico wordt standaard afgebouwd
We bouwen het beleggingsrisico standaard voor je af als je dichter bij de pensioenleeftijd komt. Dit doen we omdat we de kans willen verkleinen dat je pensioenkapitaal vlak voor je pensioen ineens veel minder waard wordt als de beurs instort. Je hebt dan immers niet meer de tijd om je verlies goed te maken.
Er zijn drie beleggingsprofielen: neutraal, defensief en offensief. Soms kan je kiezen voor zelf beleggen uit de fondsen die wij beschikbaar stellen. Maak je geen keuze? Dan beleggen we standaard met een neutraal beleggingsprofiel. Hieronder leggen we de verschillende beleggingsprofielen uit.
Als je werkgever het toestaat, kan je je beleggingsprofiel wijzigen wanneer jouw situatie verandert. Je aanpassingen doe je via 'Mijn Pensioenplein'.
Alle beleggingsprofielen zijn op basis van de pensioenleeftijd van 68 jaar. Dit is zo in de pensioenwet geregeld. Gaat jouw AOW op een andere datum in? Dan kun je je pensioendatum aanpassen zodat je pensioen samenvalt met de voor jou geldende AOW.
Wil je niet veel risico nemen met je pensioen? Kies dan voor een ‘defensief’ beleggingsprofiel. De hoogte van je pensioen kan dan schommelen, maar niet zo veel als bij de andere profielen. De keerzijde is dat je pensioen minder hard groeit als het goed gaat op de beurs.
Vanaf 20 jaar voor je persoonlijke pensioendatum bouwen wij dit beleggingsrisico stapsgewijs af. We verschuiven de beleggingen langzaam van aandelen naar obligaties
Het risico van het neutrale beleggingsprofiel zit tussen het defensieve en offensieve beleggingsprofiel in. Bij dit beleggingsprofiel bouwen we vanaf 13 jaar voor je persoonlijke pensioendatum het beleggingsrisico stapsgewijs af. We verschuiven de beleggingen langzaam van aandelen naar obligaties.
Bij een offensief beleggingsprofiel kies je voor het meeste risico. Dat kan gunstig uitpakken voor de hoogte van je pensioen. Maar natuurlijk ook juist omgekeerd. Wil je tot een wat latere leeftijd blijven beleggen in aandelen? Het offensieve beleggingsprofiel bouwt vanaf 10 jaar voor jouw pensioendatum de hoeveelheid aandelen in je profiel af.
Met ‘vrij beleggen’ heb je zelf meer invloed waar je pensioen in belegd wordt. Je kunt dan kiezen uit de fondsen die wij beschikbaar stellen. In dat geval bouwen we het beleggingsrisico niet af naarmate je pensioen dichterbij komt. Die verantwoordelijkheid ligt bij jou.
Weten welk beleggingsprofiel bij jou past? We hebben een vragenlijst voor je gemaakt om dat te testen. Die ‘profielpeiler’ geeft je, op basis van je antwoorden, het beleggingsprofiel dat het beste bij je past. Deze vind je in Mijn Pensioenplein.
We beleggen vooral in aandelen en obligaties. Met een aandeel kopen we een klein stukje van een bedrijf. Van dat stukje worden we mede-eigenaar. Maakt het bedrijf winst? Dan hebben we soms recht op een deel daarvan. En als het bedrijf meer waard wordt, dan wordt ons aandeel meer waard. Uiteraard kan het bedrijf ook minder waard worden.
Een obligatie kun je vergelijken met een lening. Een lening aan een bedrijf of een land. In ruil ontvangen we op vaste momenten een rente. En aan het eind van de leentermijn betaalt het bedrijf of land het bedrag terug. Tenzij het failliet is of geen geld heeft. Dat is het risico wat je daarbij loopt.
Al onze beleggingsprofielen stemmen we af op een pensioenleeftijd van 68 jaar. Wil je eerder of later met pensioen? Geef dat dan aan ons door! Dan passen we de beleggingen aan op jouw zelfgekozen pensioenleeftijd. Je past jouw pensioenleeftijd aan via 'Persoonlijke Pensioenleeftijd' in het Pensioenplein.
Ook ná de ingangsdatum van je pensioen kun je blijven beleggen. Dat noemen we een ‘variabel pensioen’. Want als je hiervoor kiest blijft je pensioen afhankelijk van het resultaat van de beleggingen. Het kan dus hoger worden, maar ook lager. Ieder jaar stellen we opnieuw je maandelijkse pensioenbedrag vast.
Dan is het verstandig om daar in de jaren vóór je pensioendatum rekening mee te houden. Dan bouwen we je beleggingsrisico zo af dat het aansluit bij jouw keuze. Standaard vanaf je 52e kan je al voorsorteren op het pensioen dat je na pensioneren wil hebben. Wil jij ook na pensionering een pensioen op basis van beleggingen? Kies dan op je 52e voor een ‘variabel pensioen’. Wij zorgen er dan voor dat je beleggingen vóór en ná pensioneren goed op elkaar aansluiten.
Liever je pensioen niet laten beleggen? Dan kies je voor een gegarandeerd pensioen. Jouw maandelijkse pensioeninleg wordt dan direct omgezet in een gegarandeerde pensioenbedrag vanaf je pensioendatum. De keerzijde is dat je pensioen niet meegroeit met de inflatie. Je kunt dus minder kopen voor hetzelfde geld.
Hoe hoog het gegarandeerd pensioen is dat je voor je pensioeninleg krijgt, is afhankelijk van de rente. Die is op dit moment erg laag. Dat maakt het gegarandeerd pensioen op dit moment heel duur.