Het Huis van Werkvermogen
Hoe goed kunnen jouw medewerkers hun werk doen?
Hoe werkt het Huis van Werkvermogen?
Hoe zien die verdiepingen eruit?
- Gezondheid van je medewerkers is de fundering van het Huis van Werkvermogen. Hierbij gaat het over lichamelijke, geestelijke én sociale gezondheid. Hoe voelt een medewerker zich fysiek? Krijgt hij voldoende rust en slaap? Ervaart iemand stress op het werk? Hoe staat het met de leefstijl? Ook de sociale gezondheid is van belang: heeft een medewerker goed contact met anderen?
- De eerste verdieping gaat over vakbekwaamheid. Medewerkers hebben kennis en vaardigheden nodig om hun huidige werk optimaal te kunnen doen. “Kijk naast specifieke competenties die een werknemer voor het werk nodig heeft ook naar persoonlijke hulpbronnen als bijvoorbeeld veerkracht. De ene medewerker beschikt hier meer over dan de andere, maar deze hulpbron kan iemand verder ontwikkelen”, tipt Astrid. Op deze verdieping is ook ruimte voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Welke kwaliteiten heeft een medewerker in huis die nu niet benut worden? Wat zou hij nog willen leren of verder ontwikkelen? Hoe gaat een medewerker om met veranderingen in de organisatie?
- De tweede verdieping beschrijft de persoonlijke drijfveren van een medewerker, zijn normen en waarden. Wat vindt de medewerker nu écht belangrijk in zijn werk? Wat motiveert hem elke dag weer zijn werk goed te doen? Als de normen en waarden van medewerker en werkgever met elkaar overeenkomen, versterken ze elkaar. En is de medewerker gemotiveerd, betrokken en effectief op zijn werkplek.
- De derde verdieping gaat over de werksituatie: taken, verantwoordelijkheden, de samenwerking met collega’s, de werkplek en werkomstandigheden. “Wat heeft een medewerker nodig om met plezier zijn werk te kunnen doen? Ervaart hij voldoende ruimte om zelf invulling te kunnen geven aan het werk? Welke taken geven energie en wat kost juist energie? Vergeet ook zeker niet de rol van de cultuur binnen het bedrijf en de direct leidinggevende,” zegt Astrid.
- Tot slot staat het Huis van Werkvermogen niet op zichzelf, maar in een omgeving. Familie en vrienden, ontwikkelingen in de economie en de samenleving zijn van invloed op het werkvermogen. Denk aan de impact die bijvoorbeeld mantelzorg, het langer moeten doorwerken of financiële stress hebben op hoe goed een medewerker in staat is om zijn werk te doen.
Huis van Werkvermogen in de praktijk
Je kunt het werkvermogen van al je medewerkers meten met een vragenlijst, zoals de Work Ability Index (WAI) of de Vitaliteitsscan. Dan weet je concreet hoe het staat met de verdiepingen van werkvermogen in jouw bedrijf of organisatie. Je kunt het Huis van Werkvermogen ook gebruiken in gesprekken met je medewerkers. Astrid: “Als je met je medewerker de verschillende verdiepingen van zijn huis van werkvermogen langsloopt, gaat het gesprek zo veel verder dan alleen “het gaat goed”. Je hebt het dan écht over hoe het met iemand gaat en wat jij als werkgever samen met je medewerker kan doen om iemand optimaal te laten functioneren."
Net als een echt huis heeft het werkvermogen van jouw bedrijf regelmatig onderhoud nodig. Juist in tijden van krapte en (vaak) al hoog verzuim is investeren in preventie belangrijker dan ooit. Het Huis van Werkvermogen helpt om verzuim te voorkomen en je medewerkers betrokken, gemotiveerd en duurzaam inzetbaar te houden.
Benieuwd hoe het staat met het werkvermogen van jouw medewerkers?
Lees meer over de Vitaliteitsscan of neem contact op met een van onze Consultants Duurzame Inzetbaarheid. Zij denken graag met je mee. Heb je al een collectieve inkomensverzekering bij a.s.r.? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod aan preventieve diensten in onze Dienstenwinkel.