Ga naar de hoofdinhoud

De mentale gezondheid van werknemers verbeteren met 4 belangrijke tips

Vind jij de mentale gezondheid van werknemers belangrijk? Mooi! Je bent niet de enige. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 8 op de 10 Nederlandse werkgevers mentale fitheid ziet als een belangrijke indicator voor het succes van een het bedrijf. Toch zijn er maar weinig werkgevers die zich hier daadwerkelijk voor inzetten, simpelweg omdat ze niet weten hoe. Daarom zetten wij bij a.s.r. Vitality alles voor jou op een rij om de mentale gezondheid van werknemers te verbeteren. Nuttige tips, inzichten en meer!

Banner die linkt naar het Model van Vitaliteit
Wat is mentale gezondheid op werk?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is mentale gezondheid ‘een vorm van welbevinden waarin elk individu zijn of haar eigen potentieel kent, kan omgaan met de normale stress in het leven, productief kan werken, en in staat is om een bijdrage te leveren aan zijn of haar omgeving’. Zijn werknemers mentaal fit, dan zijn ze betrokken bij het bedrijf, werken ze productief en leveren ze winst op voor jouw bedrijf of organisatie. Dat stelt het RIVM. Klinkt goed toch?

Werk is enorm bepalend voor onze mentale gezondheid. We brengen namelijk veel tijd door op de werkvloer! Als leidinggevende speel je dus een belangrijke rol bij de mentale gezondheid van jouw werknemers.

Werkstress Productiviteit Slaap Geluk
Zo worden én blijven werknemers mentaal fitter
1. Houd werkstress in de gaten

Een kwart van al het langdurig verzuim wordt namelijk veroorzaakt door stress. En dat is veel! Vaak is stress een combinatie van mentale belasting op werk en in het privéleven. Een beetje stress is gezond en houdt werknemers scherp, maar teveel belasting kan zorgen tot klachten bij je werknemers. Denk aan concentratieproblemen, piekeren, lagere weerstand en slaapproblemen. 

Hoe langer de stress aanhoudt, hoe langer een lichaam moet herstellen en des te langer het verzuim wordt. Soms leidt stress zelfs tot een burn-out. Dat wil je als werkgever natuurlijk voor zijn! Drie tips om werkstress te beïnvloeden bij jou op de werkvloer, zijn:

  1. Communiceer open en eerlijk over stress op werk.
  2. Leer werknemers wat goed time management is.
  3. Stimuleer beweging.

Meer tips om werkstress tegen te gaan? Lees dan hier verder!

2. Verhoog de arbeidsproductiviteit

Welke werkgever denkt niet aan arbeidsproductiviteit? Productieve werknemers hebben veel voordelen voor jouw bedrijf: ze werken efficiënt, zijn creatiever en hebben minder stress. Om de arbeidsproductiviteit van je werknemers te verhogen, is het slim om aandacht te besteden aan zelfvertrouwen, energie en de focus van het team:

  • Zelfvertrouwen: productiviteit begint met zelfvertrouwen. Wanneer werknemers overtuigd zijn van hun eigen kunnen, bereiken ze meer dan wanneer ze twijfelachtig in hun schoenen staan. En mensen met zelfvertrouwen werken ook weer productiever. Een vicieuze cirkel eigenlijk. Eén manier om dit te stimuleren is met bewegen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bewegen effectief bijdraagt aan het zelfvertrouwen van mensen. Ook kun je door middel van coaching en teambuilding aandacht besteden aan het zelfvertrouwen van werknemers.
  • Energie: om productief te zijn, heb je energie nodig. Het energielevel van je werknemer bepaalt hoe gefocust hij of zij kan werken. Gezonde voeding, en voldoende slaap, rust én beweging zijn hiervoor cruciaal.
  • Focus: een hoge arbeidsproductiviteit vraagt om goede focus. Werknemers die zich goed kunnen concentreren, hun werk met voldoende aandacht uitvoeren en niet snel afgeleid zijn, presteren beter. Een succesvolle werkwijze voor slim tijdmanagement is de zogenoemde Pomodorotechniek. Bespreek deze techniek met elkaar! Ook zijn er handige trainingen voor goed time management en gratis apps die mobiele afleiding tegengaan.
Precies weten hoe je zelfvertrouwen, energie en focus bevordert? Lees dan snel verder!

3. Bevorder slaap en een goede nachtrust

Slaap iets privés? Niet helemaal! Werk en slaap zijn nauw met elkaar verbonden. Werknemers die slecht slapen, functioneren minder goed op werk. Ze kampen met concentratieproblemen, hebben moeite met plannen en maken sneller fouten. Ook op emotioneel vlak heeft het nadelige gevolgen op de werkvloer. Niet alleen heeft de slaapkwaliteit invloed op bedrijfsprestaties, ook is slaapgebrek vaak gerelateerd aan werk. 

Veel werkgevers denken niet na over de nachtrust van hun werknemers, toch is het erg belangrijk! Daarom geven we tips hoe jij als werkgever of HR-manager kunt bijdragen aan een goede nachtrust van werknemers.

4. Maak ze gelukkig!

Geluk is een gevoel dat wordt bepaald door verschillende ‘geluksstofjes’, die bestaan uit hormonen en neurotransmitters. Voorbeelden hiervan zijn dopamine, endorfine en serotonine. Die geluksstofjes ontstaan door bepaalde handelingen, zoals lachen, slapen, intimiteit en bewegen. De aanmaak van die geluksstofjes wil je als werkgever stimuleren, want gelukkige werknemers zijn productiever, werken beter samen en zijn uiteindelijk ook minder vaak ziek. Dat zijn hele grote voordelen voor jouw bedrijf of organisatie!

Er bestaat helaas geen gouden ticket naar gelukkigere werknemers. Maar we kunnen je wel 3 slimme tips meegeven die je als werkgever kunt inzetten om geluk op de werkvloer te verhogen.

Van bewustwording naar gedragsverandering

Je kunt wel zeggen dat werknemers dagelijks meer moeten bewegen, maar hoe krijg je ze zover om het ook écht te doen? Met de app van a.s.r. Vitality komen werknemers daadwerkelijk in beweging! a.s.r. Vitality is hét gezondheidsprogramma dat gedragsverandering op de korte en lange termijn realiseert. Hoe? Door gezonde keuzes aantrekkelijk te maken. Wij helpen je werknemers voldoende te bewegen door ze wekelijks en maandelijks te belonen. En dat werkt. Meer weten?
Luister de podcast met slaapexpert Els van der Helm

In de podcastserie Focus op Vitaliteit gaan we in gesprek met experts over vitaliteit op de werkvloer. In deze aflevering praten we met slaapexpert Els van der Helm over de combinatie werken en slapen. Waarom is slaap een belangrijk uitgangspunt voor werkgevers? En hoe bevordert een goede nachtrust de werkprestatie van werknemers? Hoor het hier!