Ga naar de hoofdinhoud
Laat jouw woningwaarde stijgen door te verduurzamen

Laat jouw woningwaarde stijgen door te verduurzamen

02 maart 2023

Wil je jouw woningwaarde laten stijgen? Dan is het verduurzamen van je woning een heel effectieve manier. Verduurzamen is namelijk niet alleen goed voor het milieu en je energierekening, maar ook voor je woningwaarde. Wij zochten voor je uit welke mogelijkheden je hebt.

Energielabel van G naar A scheelt 16%

Verduurzamen doe je voor het milieu en voor je portemonnee. Je bespaart op energiekosten en  zorgt voor minder CO2-uitstoot. Maar ook de waarde van je huis stijgt door verduurzaming. Onderzoek laat zien dat een stap van energielabel G naar A je huis maximaal 16% meer waard maakt. Maar ook kleinere verbeteringen hebben effect: gemiddeld levert een verbetering van het energielabel iets meer dan 7% meer woningwaarde op. Vooral buiten de Randstad zie je dit effect.

Energielabel-filter op Funda

Het energielabel van je huis is belangrijk voor de waarde. Vroeger was dit label een formaliteit, maar inmiddels is het een zoekcriterium. Op Funda kun je filteren op energielabel en dat filter werd eind 2022 maar liefst 261% meer gebruikt dan het jaar ervoor. Het energielabel beïnvloedt daarom de prijs en populariteit van woningen. Je kunt huizen met een laag label uitsluiten als je niet wilt verbouwen. Of juist een betaalbaarder huis met een lager energielabel zoeken als je wél verduurzamende maatregelen wilt toepassen. Met de Verduurzamingshypotheek van a.s.r. kan dit bijvoorbeeld extra voordelig.

Lees ook: zo koop je een duurzaam huis

Verduurzaming: wat heeft het meeste effect?

Welke verduurzamingen hebben het meeste effect op de waarde van je huis? Het energielabel is hierin bepalend. Hoe hoger je label, hoe meer je huis waard wordt. Daarnaast zijn goedkope ingrepen natuurlijk het meest rendabel. Je maakt je huis dan meer waard met een beperkte investering.  

Isoleren is vooral effectief bij woningen met een laag label. Spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie maken veel verschil. Je verliest minder warmte en verbruikt minder energie. En het is vrij betaalbaar om te doen. Je kunt zelf je dak of je vloer isoleren als je handig bent. Of als grote klus een voorzetwand plaatsen tegen de binnenkant van de buitenmuur. 

Zonnepanelen ook gunstig voor woningwaarde

Zonnepanelen zijn ook gunstig voor de waarde van je huis. En ook populair bij kopers. De invloed op het energielabel hangt af van hoeveel panelen je plaatst ten opzichte van de grootte van je woning de hoeveel energie je verbruikt. 10 panelen hebben meer effect op een tussenwoning dan op een vrijstaand huis.

Lees ook: is mijn huis geschikt voor zonnepanelen? Doe de a.s.r. dakscan!

Verduurzamen met glas, ventilatie en warmtepomp

Als je nog enkel glas hebt, dan kun je dit beter zo snel mogelijk vervangen door HR++-glas. Enkel glas isoleert namelijk helemaal niet, dus dat is niet meer van deze tijd. Vervang dubbel glas uit de jaren ‘70 door modern HR++ glas. Dit levert gelijk meer comfort én energiebesparing in ruimtes die je vaak verwarmd (zoals de woonkamer). Combineer nieuw glas in de ruimtes die je niet vaak verwarmd (zoals de slaapkamer) gelijk met nieuwe kozijnen.

Als je de isolatie van je woning verbetert, is het nóg belangrijker om goed te ventileren. Als je je ventilatiesysteem energiezuiniger wilt maken, dan kun je kijken of je het systeem kunt laten werken met warmteterugwinning of vraagsturing. Zo ventileer je altijd precies genoeg en verwarmt het systeem de binnenkomende lucht een beetje voor met de warmte van de uitgaande lucht.

Is jouw huis niet goed genoeg geïsoleerd voor een volledige warmtepomp? Vervang dan de cv-ketel door een HR-ketel in combinatie met een hybride warmtepomp. Dat is al mogelijk bij veel huizen en je verbruikt gelijk minder aardgas voor verwarmen. Is jouw huis al goed geïsoleerd, dan kun je mogelijk al overstappen op  een volledige warmtepomp. Dan ben je helemaal voorbereid op een toekomst zonder aardgas.

Lees ook: Dubbel glas inruilen voor HR++ glas


Meer verhalen over Duurzaam wonen