Ga naar de hoofdinhoud
diy duurzaam huis kopen
huis dat te koop staat

4 duurzame tips bij het kopen van een huis!

04 februari 2023

Ga jij binnenkort je eigen huis kopen en wil je het milieu en je eigen portemonnee een plezier doen? Dan is het slim om te kiezen voor een duurzame woning. Geen idee waar je op moet letten bij het kopen van een duurzame woning? In deze blog lees je 4 tips om perfect voorbereid naar die bezichtiging te gaan! 

Waarom een duurzaam huis?

Er zijn verschillende redenen om een duurzaam huis te kopen, ten eerste natuurlijk omdat het fijn is voor onze aarde. Een duurzaam huis verspilt minder energie en draagt dus bij aan een beter milieu. Ook voor de mindere idealisten kan het slim zijn om een duurzaam huis te kopen. Een duurzaam huis is beter  geïsoleerd en dat bespaart je een hoop stookkosten! Een duurzaam huis kopen is dus voor iedereen een goed idee. Lees hieronder vier duurzame tips bij het kopen van een nieuw huis. 

4 tips: hier kan je op letten bij het kopen van een duurzaam huis

Een duurzaam huis kopen? Met deze 4 tips ga je goed voorbereid op duurzame huizenjacht! 

Tip 1: check het energielabel

Iemand die zijn huis verkoopt moet een energielabel van het huis aan kunnen tonen. Handig voor jou! Zo ontdek je makkelijk hoe energiezuinig een huis is. Ieder huis in Nederland is ingedeeld in een categorie. Deze categorieën lopen van A++++ (superzuinig) tot G (milieuramp). Heeft je huis een groen label (A++++ tot B)? Dan zit je goed! Een groen label staat namelijk voor weinig energieverbruik. Fijn voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. In tien jaar loopt het verschil in stookkosten met een onzuinig huis op tot in de duizenden euro’s. Tel uit je winst! 

Vanaf 1 januari 2024 telt het energielabel mee voor het bedrag dat je maximaal mag lenen. Lees meer hierover: hoeveel kun je maximaal lenen voor je huis in 2024?

Tip 2: kijk naar het bouwjaar van het huis

Hoe nieuwer het huis, hoe duurzamer! De duurzaamheidsrichtlijnen voor het bouwen van huizen worden continu aangescherpt. Dit zorgt ervoor dat nieuwbouwhuizen tegenwoordig steeds energiezuiniger zijn. Met een nieuwbouwhuis zit je altijd een stuk lager in de stookkosten. Gasaansluitingen worden zelfs steeds vaker achterwege gelaten bij nieuwbouwwoningen. Hoef je je daar ook geen zorgen meer om te maken. Jouw huis is namelijk up-to-date met alle ecologische ontwikkelingen! 

Tip 3: vraag naar de (niet) zichtbare isolatie

Een goede isolatie betekent een duurzame woning. Want hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder energie er kan ontsnappen. Het resultaat: lagere stookkosten en een milieuvriendelijker huis! 

Er zijn verschillende manieren waarop je een woning kan isoleren. Sommige soorten isolatie kan je makkelijk zien, zoals dubbel glas. Andere soorten zijn niet te zien met het blote oog, zoals vloerisolatie. Vraag het daarom altijd even na bij de makelaar, zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Lees ook: zo isoleer je je woning

Tip 4: verdiep je in duurzame mogelijkheden

Een huis kan altijd duurzamer. Heeft jouw potentiële droomhuis geen zonneboiler of zonnepanelen? Dat betekent niet dat die er niet kunnen komen! Ga na op welk gebied je nieuwe huis nog een duurzaam steuntje in de rug kan gebruiken en onderzoek of dit mogelijk is.

Kredietwaarschuwing met de tekst: Let op. Geld lenen kost geld
De Verduurzamingshypotheek van a.s.r.

Met de Verduurzamingshypotheek van a.s.r. leen je een extra bedrag bij je a.s.r. hypotheek om je woning energiezuiniger te maken. Hoeveel je extra kunt lenen, hangt af van het energielabel van de woning die je koopt. Je hoeft nog niet te weten welke energiebesparende maatregelen je wilt of wat dat precies kost. Het bedrag zetten we voor je klaar. Let op: met het geld van de Verduurzamingshypotheek kun je alleen bepaalde energiebesparende maatregelen betalen. Omdat we verduurzaming belangrijk vinden, heeft de Verduurzamingshypotheek de laagste rente van al onze hypotheken.

Birgit Johansson

Meer verhalen over Duurzaam wonen