Als zorgverzekeraar vinden wij het belangrijk om bij te dragen aan het duurzamer maken van de gezondheidszorg. Zo verminderen we de slechte effecten van de gezondheidszorg op het milieu, vergroten we de positieve impact op gezondheid én houden we de zorg toegankelijk en betaalbaar in de toekomst.
Wist je dat de gezondheidszorg in Nederland net zo vervuilend is als de Nederlandse luchtvaart? De gezondheidszorg draagt namelijk bij aan 7% van de CO2-uitstoot, 13% van het gebruik van grondstoffen en 4% van het afval in Nederland.
Dit heeft grote gevolgen voor ons milieu en onze gezondheid. Zo zien veel dokters nu al patiënten met klachten die ontstaan zijn door klimaatverandering en milieuvervuiling. Daarnaast komen bijvoorbeeld medicijnresten in het oppervlaktewater terecht. Dit is een bedreiging voor dieren en het milieu. Ook zorgt het ervoor dat het moeilijker is om schoon drinkwater te krijgen.
Om de gezondheidszorg duurzamer te maken werken we samen met zorgverleners, zorgverzekeraars, de overheid en nog veel meer partijen. We hebben hiervoor afspraken gemaakt en een overeenkomst ondertekend: de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. De vijf afspraken die we samen gemaakt hebben zijn:
Het duurzamer maken van de gezondheidszorg heeft niet alleen een positieve impact op het klimaat en milieu. Het zorgt er ook voor dat zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijft in de toekomst.
Zo kan geld bespaard worden door materialen te hergebruiken en minder materialen weg te gooien. Daarnaast kunnen energiezuinige systemen en hernieuwbare energiebronnen ervoor zorgen dat zorginstellingen en zorgverleners minder geld uit hoeven te geven aan energie. Als we beter omgaan met medicijnen komen er minder medicijnresten in het milieu terecht. Dit vermindert de kosten van het zuiveren van water. En zo zijn er nog veel meer voordelen!
We vinden het belangrijk om te helpen bij het duurzamer maken van de gezondheidszorg. Zo stimuleren we het hergebruik van producten. Dit doen we door ons samen met Stichting CareCycle in te zetten om de verspilling van ongebruikte absorberende incontinentiematerialen tegen te gaan. Ook zijn we een initiatief gestart om recycling én hergebruik van hoortoestellen en batterijen te stimuleren.
Daarnaast vinden we het belangrijk om mensen bewust te maken van de impact van gezonde keuzes op de lange termijn. Zorg die je niet nodig hebt is namelijk het meest duurzaam. Op ons gezondheidsplatform vind je daarom gratis gezondheidsprogramma’s op het gebied van bewegen, eten, slapen en ontspannen. Daarnaast stimuleren we mensen om elke dag gezonde keuzes te maken en in beweging te komen met onze a.s.r. Vitality app.
Al onze duurzame initiatieven en samenwerkingen vind je op onze pagina over duurzame zorg.