Ga naar de hoofdinhoud

Paddenstoelengratin met salade

Proef de herfst op je bord met deze heerlijke paddenstoelengratin. Serveer bij de gratin een heerlijke rettichsalade en aardappelpuree.

  • Hoofdgerecht
  • 2 personen
  • 30+ minuten
Ingrediënten
  • 500 gram aardappelen
  • 400 gram paddenstoelen (bijv. kastanjechampignons, shiitake en oesterzwammen)
  • 1 sjalot
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • Peper, tijm
  • 4 eieren
  • 200 ml halfvolle melk
  • 25 gram geraspte belegen 30+ kaas
  • 250 gram rettich of rammenas
  • 1 winterwortel
  • ½ perssinaasappel
  • Nootmuskaat
Bereiding
  1. Schil de aardappelen. Kook ze in een bodempje water met een deksel op de pan in 20-25 minuten gaar.
  2. Warm de oven voor op 200 °C.
  3. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakken of repen.
  4. Pel de sjalot en snijd hem klein.
  5. Fruit de sjalot in de margarine zacht.
  6. Bak de paddenstoelen kort mee en maak dit op smaak met peper en tijm.
  7. Schep de paddenstoelen in een ovenvaste schaal.
  8. Klop de eieren los met 75 ml melk en wat peper.
  9. Schenk dit over de paddenstoelen. Strooi de geraspte kaas erover.
  10. Laat het gerecht in de hete oven in ca. 20 minuten stevig worden en kleuren.
  11. Maak de rettich en de wortel schoon en rasp de groente grof. Maak op smaak met wat sinaasappelsap.
  12. Breng de rest van de melk aan de kook.
  13. Stamp de gare aardappelen fijn en maak er met de hete melk, peper en nootmuskaat een puree van.
  14. Serveer de rettich-wortelsalade en de aardappelpuree bij de gratin.
Extra informatie

Allergie info
Lees voor het gebruik van margarine het etiket.

Ingrediënten over?

Geraspte kaas
Bewaar een restje geraspte kaas in een goed gesloten verpakking maximaal 7 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries.

Past in dieet
  • Met weinig zout
  • Vrij van gluten
Dit recept wordt je aangeboden in samenwerking met het Voedingscentrum.​​​