Ga naar de hoofdinhoud

Turkse linzensoep (mercimek çorbasi)

Wist je dat linzen onder de groep ‘peulvruchten’ valt? Peulvruchten zijn erg gezond. Ze verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. En ze bevatten eiwit, veel vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen. Deze linzensoep is in een handomdraai gemaakt. De soep is boterzacht en de peper geeft een beetje pit.

  • Hoofdgerecht
  • 2 personen
  • 30+ minuten
Ingrediënten
  • 1 grote ui
  • 1 flinke winterwortel
  • 1 aardappel
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels tomatenpuree zonder zout
  • 125 gram rode linzen
  • 2 theelepels peperpuree (biber salçası) of 1 theelepel sambal
  • Rode pepervlokken (pul biber)
  • Citroensap
  • Stuk (Turks) bruinbrood of 4 bruine boterhammen
Bereiding
  1. Maak de ui en de wortel schoon en snijd dit klein.
  2. Schil de aardappel en snijd hem in stukken.
  3. Fruit de ui zacht in de olijfolie.
  4. Bak de tomatenpuree kort mee.
  5. Was de linzen in een zeef.
  6. Voeg de wortel, de stukken aardappel, de peperpuree, de linzen en 600 ml water toe aan de ui en breng dit aan de kook.
  7. Laat de soep ca. 20 minuten koken tot de linzen gaar zijn.
  8. Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine.
  9. Maak de soep op smaak met wat pepervlokken en citroensap. Geef er brood bij.
Ingrediënten over?

Tomatenpuree
Bewaar een restje tomatenpuree in een schaaltje afgedekt in de koelkast maximaal 3 dagen. Vries de tomatenpuree eventueel in porties in plasticfolie in en bewaar het maximaal 12 maanden.

Past in dieet
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei
Dit recept wordt je aangeboden in samenwerking met het Voedingscentrum.​​​