Ga naar de hoofdinhoud

Het kan een flinke uitdaging zijn om in deze krappe arbeidsmarkt personeel aan te trekken én te behouden. Door te investeren in duurzame inzetbaarheid en vitaliteit vergroot je niet alleen je aantrekkingskracht, maar zorg je ook voor gelukkige, productieve medewerkers. Prof. Dr. Annet de Lange en Manon van der Lely, a.s.r., helpen je op weg met praktische inzichten.

Duurzame inzetbaarheid is een belangrijk onderdeel van duurzaam werkgeverschap. Het draagt niet alleen bij aan veerkracht van je bedrijf, maar het loont ook op de lange termijn. Met aandacht voor de fysieke, mentale en financiële fitheid van je medewerkers, én hun werkplezier en werkplezier, creëer je een werkomgeving waar mensen zich gewaardeerd voelen en gemotiveerd blijven. Zo blijven ze langer bij je werken.

Snel naar:
Fitte medewerkers zijn productiever

Prof. Dr. Annet de Lange omschrijft duurzame inzetbaarheid als ‘een complex geheel, waar veel bij komt kijken’. Annet heeft veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit gaan volgens haar om meer dan alleen uitval of ziekteverzuim. De behoefte om te herstellen en jezelf fit en energiek voelen, is ook belangrijk. Annet: ‘Werkvermogen houdt in: hoe fitter je bent, hoe productiever je wordt. Als werkgever is het goed om daar serieus naar te kijken.’

Vitaliteitsprogramma

Er zijn veel mogelijkheden om aan fysieke en mentale fitheid te werken. Veel werkgevers kiezen voor een vitaliteitsprogramma dat uit veel onderdelen bestaat. Denk aan bewegingsprogramma’s, gezond eten op het werk, workshops voor betere slaap en stressmanagement om burn-out en uitval te voorkomen. Ook sociale activiteiten, zoals een bedrijfsuitje, zijn een belangrijk onderdeel van een vitaliteitsprogramma en versterkt vaak de band tussen collega’s.

Een duidelijk plan

Een goed vitaliteitsprogramma begint met een duidelijke visie en strategie van de werkgever. Bepaal wat je wilt bereiken en waarom, en maak deze doelen meetbaar met key performance indicators (kpi’s). Zo kun je jouw plan in kleine, haalbare stappen uitvoeren. Dit zorgt niet alleen voor overzicht bij jezelf, maar ook voor duidelijkheid bij je medewerkers. Toch ziet Annet in de praktijk dat leidinggevenden soms onvoldoende zijn meegenomen. ‘Ze zeggen bijvoorbeeld tegen medewerkers: sla die workshop maar over, we hebben het al druk genoeg.’ Een ondersteunende werkomgeving is dan ook noodzakelijk. Door medewerkers vroeg te betrekken, speel je hierop in. Haak ze bijvoorbeeld aan als ambassadeurs van het vitaliteitsprogramma.

Motivatie vasthouden

Voor werkgevers is het belangrijk om álle groepen binnen het bedrijf te bereiken. ‘Praktisch opgeleiden hebben vaak een andere aanpak nodig dan theoretisch opgeleiden’, zegt Annet. ‘Uit onderzoek blijkt dat praktisch opgeleiden gemiddeld 6 jaar korter leven en vaker gezondheidsproblemen hebben. Dit hangt vaak samen met kennis, mogelijkheden en financiën. 

Als je die groep helder hebt, moet je bepalen welke maatregelen de meeste kans van slagen hebben. Richt je je op verbeteren van vitaliteit? Betrek deze groep dan bij ontwikkelen van een vitaliteitsprogramma, dan haken ze veel sneller aan.

De uitdaging is om deelnemers daarna gemotiveerd te houden. Veel mensen beginnen enthousiast aan hun goede voornemens na een vakantie, maar na een week zijn ze het alweer vergeten. Vraag daarom bijvoorbeeld de familie van deelnemers om hen te steunen het programma vol te houden.’

Een pensioenregeling

Bij een complete benadering van duurzame inzetbaarheid hoort ook aandacht voor de financiële fitheid van medewerkers. Geldzorgen, schulden en armoede hebben een negatieve invloed op de fysieke én mentale gezondheid. Dit is een uitkomst van het onderzoek (On)zichtbare zorgen op de werkvloer van Deloitte (2022).

Medewerkers met schulden functioneren slechter door een 20% lagere concentratie en arbeidsproductiviteit. Ook zijn zij per jaar 7 dagen extra ziek door hun financiële problemen. Als werkgever kun je hierbij helpen door op signalen van financiële problemen te letten. Bied daarnaast ook financiële zekerheid, bijvoorbeeld met goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook een pensioenregeling is belangrijk; informeer je mensen goed over het pensioen dat jij als werkgever biedt.

Aandacht voor vaardigheden

Naast financiële zekerheid is werkplezier erg belangrijk voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Volgens platform HR Praktijk zijn medewerkers die zich blijven ontwikkelen gelukkiger. In het onderzoek Vrij reizen over de Nederlandse arbeidsmarkt (2022) benadrukt TNO ook het belang van op tijd en regelmatig vaardigheden leren en verbeteren.

‘We denken nog vaak in ouderwetse cv’s’, zegt Annet. ‘Maar vaardigheden krijgen steeds meer aandacht.’ Ze raadt werkgevers aan om medewerkers een loopbaan-APK te bieden. Dit is een momentopname van hun kansen op de arbeidsmarkt. Hierbij worden bijvoorbeeld interesses, ambities, vaardigheden, eigenschappen en persoonlijke waarden bekeken. ‘Op basis daarvan kun je als werkgever gericht bij- of omscholingsadvies geven.’ Voor mkb’ers zijn er subsidies voor zulke loopbaanchecks, bijvoorbeeld van provincies in samenwerking met hogescholen. Het is voor ondernemers de moeite waard om dit te onderzoeken. Het vergroot de effectiviteit van je medewerkers en helpt je zakelijke doelen te halen.


Onze expert Manon van der Lely

Medewerkers die zich blijven ontwikkelen, zijn gelukkiger, loyaler en beter voorbereid op de toekomst. Manon van der Lely, manager HR-development bij a.s.r., geeft tips hoe je dat als werkgever kunt stimuleren en faciliteren.

Manon's 7 tips voor werkgevers
  • Stimuleer ontwikkeling, want de wereld verandert snel. Geef als leidinggevende het goede voorbeeld door zichtbaar aan je eigen ontwikkeling te werken.
  • Bij hoge werkdruk kun je energiegevers aanbieden, zoals workshops of inspirerende trainingen. Ontwikkelingsmogelijkheden staan bij a.s.r. in de top 3 van energiegevers.
  • Je wilt jouw medewerkers mentaal en fysiek gezond houden. Help ze hun veerkracht en weerbaarheid verbeteren door in gesprek te gaan. Vraag waar ze tegenaan lopen en hoe het buiten het werk gaat. Oprechte persoonlijke aandacht is daarbij belangrijk.
  • Geef medewerkers zoveel mogelijk zelfstandigheid en eigen regie, dit versterkt hun veerkracht.
  • Dure opleidingen zijn niet altijd nodig. Mensen leren veel door mee te lopen met collega’s met een andere functie.
  • Investeer je toch in een dure opleiding, dan versterk je daarmee de betrokkenheid en loyaliteit. Maak wel duidelijke afspraken. Spreek bijvoorbeeld af dat medewerkers een deel van de opleidingskosten terugbetalen als ze binnen een bepaalde tijd uit dienst gaan.
  • Meet de vitaliteit, productiviteit en het werkplezier van je medewerkers. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Employee Mood Monitor (eMood®) van a.s.r. 
Duurzame inzetbaarheid verbeteren?

Werknemers zijn een onmisbare schakel binnen jouw organisatie. Door de arbeidskrapte is het extra belangrijk om goed voor hen te zorgen. Zo houd je je huidige personeel duurzaam inzetbaar en vitaal en ben je een aantrekkelijke werkgever voor nieuw talent. Dat kan met goede arbeidsvoorwaarden die fysieke, mentale én financiële fitheid stimuleren. Denk aan een passend salaris en pensioen, onze preventieve maatregelen om verzuim te voorkomen en te beperken, en ons gezondheidsprogramma a.s.r. Vitality. Maar óók door kennis van experts over duurzame inzetbaarheid met je te delen.

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemorgen, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":true,"PEN_C_IDV2":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":true,"SCH_Pac_C_ASRNL":true,"SCH_Pdb_C_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":true,"ARD_C_DB":true,"ARD_C_KLANTADVIES":true}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }