De Wet toekomst pensioenen (Wtp). Als pensioenadviseur wil je je klanten hierover natuurlijk goed informeren en adviseren. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten in een Wtp-pensioenregeling? En welke vragen spelen er onder pensioenadviseurs? Je leest het hier.
De Wet toekomst pensioenen biedt een uitgelezen kans om te investeren in vitaliteit. Waarom is het belangrijk om met een bredere blik naar pensioen en het arbeidsvoorwaardenpakket te kijken? Op de toolkit-pagina hebben wij alle relevante informatie hierover gebundeld. Zoals een korte uitlegvideo over waarom pensioen en vitaliteit hand in hand gaan. En een whitepaper over de mogelijkheden die de Wet toekomst pensioenen aan werkgevers en adviseurs biedt.
De Wet toekomst pensioenen om extra aandacht van werkgevers voor hun pensioenregeling. Omdat ze die waarschijnlijk anders moeten gaan invullen. Aan jou als pensioenadviseur de taak om werkgevers inzicht te verschaffen in de veranderingen die nodig zijn in hun pensioenregeling. Dit vraagt om een actieve houding van adviseurs.
"De Wet toekomst pensioenen bezorgt pensioenadviseurs de komende jaren handenvol werk", stelt Folkert Pama (directeur pensioenen bij a.s.r.). “Het aandeel pensioenadviseurs is door consolidatie gedaald, maar de Wet toekomst pensioenen kan een stimulans zijn om dit mooie vak weer op te pakken. Het zijn gouden kansen om de banden met bedrijven aan te halen. Laat werkgevers proactief kennismaken met de nieuwe Wtp-pensioenregeling, begeleid ze bij het bepalen van flat rates, compensatieregelingen en het nabestaandenpensioen. Bekijk ook welke individuele ondersteuning werknemers nodig hebben.”
Er zijn verschillende manieren om werknemers op individueel niveau te ondersteunen. En financieel inzicht te geven. Veel pensioenuitvoerders bieden meer financieel inzicht in een online omgeving. Zo biedt a.s.r. bijvoorbeeld het gratis platform ikdenkvooruit.nl. Folkert Pama: “‘Ik denk vooruit’ is en handige tool voor adviseurs om mee te nemen naar gesprekken met werkgevers en werknemers. Zo bereik je meteen de groep die zich niet zo snel in pensioen en/of andere financiële vraagstukken verdiept.”
Dit verschilt per bedrijf. Het is aan jou als pensioenadviseur om in het pensioenadvies de consequenties van de mogelijke keuzes in kaart te brengen. Zo kan de werkgever zelf beslissingen maken.
In de transitiefase gaat het vooral om de keuze:
Deze keuze hangt uiteraard af van verschillende factoren. Werken er vooral jonge mensen bij het bedrijf of juist niet? Hoe lang werkt de gemiddelde werknemer daar? Bij een bedrijf met veel jonge mensen in dienst die doorgaans niet heel lang op één plek blijven, zal de optie van een hoger salaris en een lager premiepercentage mogelijk interessanter zijn. Zo zijn er meerdere scenario’s mogelijk. Inzicht geven in dit soort financiële consequenties is een effectieve eerste stap om met de werkgever het gesprek over de transitiefase aan te gaan.
Alle regelingen moeten uiterlijk vóór 1-1-2028 zijn omgezet. Dit staat los van de looptijd van de uitvoeringsovereenkomst of een eventuele overstap naar een andere pensioenuitvoerder.
Goed om te weten is dat db-regelingen bij a.s.r. in principe niet meer verlengd kunnen worden. De beschikbare premieregeling is het uitgangspunt van de pensioenproducten van a.s.r. voor werkgevers. Zodra de Wet toekomst pensioenen definitief is, passen we onze pensioenproducten hier verder op aan. Werkgevers zijn met het Werknemers Pensioen of Doenpensioen dus alvast goed voorgesorteerd.
Vanaf 1 juli 2023 treedt de Wet toekomst pensioenen in werking. Een werkgever heeft dan nog tot 1 januari 2028* de tijd om de pensioenregeling voor de werknemers aan te passen. Vanaf die datum moet alles helemaal geregeld zijn. Dat lijkt misschien nog ver weg, maar werkgevers moeten voor die tijd een hoop belangrijke beslissingen nemen. Bijvoorbeeld of ze voor hun huidige personeel gebruik willen maken van de compensatieregeling. Lees in dit blog hoe werkgevers de transitie naar de beschikbare premieregeling kunnen invullen.
* Dit moet nog in de nadere wetgeving worden aangepast.Ja, nieuwe werknemers kunnen vanaf 1-7-2023 nog gewoon meedoen met de bestaande regeling volgens het huidige regime. Dat geldt zowel bij db-regelingen (defined benefit) als dc-regelingen (defined contribution). Wel moet de db-regeling vóór 1-1-2028 worden omgezet naar het nieuwe stelsel (dc-regeling). Dit geldt ook voor werkgevers die hun nieuwe werknemers ook na 1 juli 2023 nog laten opnemen in de oude dc-regeling. Uiteindelijk moet ook de oude dc-regeling worden omgezet naar de nieuwe (dc-)regeling.
Het nieuwe pensioenstelsel zorgt ervoor dat werknemers meer regie krijgen over hun pensioenopbouw. Dit geldt met name bij de omzetting van db-regelingen (defined benefit) naar dc-regelingen (defined contribution). Dit betekent dat ze zelf meer keuzes gaan maken.
Deze omzetting vraagt niet alleen om een actieve houding van werknemers, maar ook van werkgevers en pensioenadviseurs. Werknemers moeten namelijk geactiveerd worden deze keuzes te maken. Rondom beleggingen bijvoorbeeld. Maar ook of werknemers op hun pensioendatum eenmalig maximaal 10% van het ouderdomspensioen willen opnemen. Deze uitgebreide mogelijkheden brengen echter ook meer verantwoordelijkheden voor werknemers met zich mee. En daar is goede communicatie voor van belang. Dat is dus een uitdaging voor jou en de werkgevers.
a.s.r. helpt hier graag bij. Bijvoorbeeld met het Werknemers Pensioen en Doenpensioen. Met eenvoudige tools, heldere communicatie en persoonlijke service vergroten we het pensioenbewustzijn van werkgevers en werknemers. Zo zijn werknemers beter in staat weloverwogen keuzes te kunnen maken.
Werknemers krijgen meer individuele keuzes in de nieuwe pensioenregeling. Het is belangrijk dat ze hier goed op worden voorbereid. Werkgevers spelen hier een belangrijke rol in. Volgens directeur Pensioenen bij a.s.r. Folkert Pama moet er voor werknemers op ten minste drie kernvragen antwoord komen:
Er zijn verschillende manieren om werknemers meer inzicht in hun financiën te bieden. Denk aan een individueel gesprek met een financieel adviseur of jou als pensioenadviseur, of een groepspresentatie of webinar door een adviseur. Daarnaast bieden veel pensioenuitvoerders meer financieel inzicht in een online omgeving. Zo biedt a.s.r. bijvoorbeeld het gratis platform 'Ik denk vooruit'. Werknemers kunnen hier binnen 10 minuten al een eerste inzicht krijgen in hun financiële situatie.
We hebben alle veel gestelde vragen bij elkaar gezet in handige PDF's.
Met een pensioenregeling van a.s.r. dragen werkgevers bij aan een financieel gezonde toekomst voor hun werknemers. Bij a.s.r. vinden we het daarnaast belangrijk dat werknemers mentaal en fysiek gezond zijn, nú en later. Daarom bieden we naast een pensioenregeling de extra services 'Ik denk vooruit' en a.s.r. Vitality. Zo investeren werkgevers samen met ons en hun werknemers in de lange termijn.
Heb je een vraag voor ons? Dan helpen we je graag verder. Via onze contactpagina verwijzen we je naar de juiste persoon.