Natuurlijk wil jij als ondernemer of zzp'er fysieke klachten voorkomen. Want als je eenmaal last hebt van bijvoorbeeld je schouders of je rug, dan kom je er niet zo makkelijk meer van af. En regelmatig leiden dit soort klachten uiteindelijk tot arbeidsongeschiktheid. Een ondernemer of zzp’er die het grootste deel van zijn dag zittend doorbrengt, achter zijn laptop of in zijn auto, heeft grotere kans om last te krijgen van zijn rug, door een verkeerde zit-en werkhouding. Een timmerman of stukadoor, die veel boven zijn macht werkt, heeft een grotere kans om last te krijgen van zijn schouders. Dit zijn zomaar 2 voorbeelden van situaties waarin een fysiotherapeut vaak kan helpen. En niet alleen met fysiotherapie op het moment dat je al klachten hebt.
Op deze pagina behandelen we de volgende onderwerpen:
Wist je dat een fysiotherapeut met je mee kan kijken naar je werkhouding? Zo kun je voorkomen dat je klachten krijgt door onbewust steeds in een verkeerde houding te werken. De fysiotherapeut kan daarnaast ook tips en oefeningen geven om het risico op klachten te verkleinen.
Wat kan een fysiotherapeut voor jou betekenen om te voorkomen dat je last krijgt van je lichaam?
-
Werkplekonderzoek
Fysiotherapeuten weten exact in welke houding jouw lichaam het langst kan blijven functioneren. Zo is de hoek van waarin je gewrichten staan heel belangrijk voor de juiste krachtverdeling. En een juiste zithouding is heel belangrijk om rugklachten te voorkomen. Die kunnen op den duur tot arbeidsongeschiktheid leiden. Daarom is het belangrijk dat je bureaustoel en bureau of werkbank op de juiste hoogte staan afgesteld. -
Meekijken naar je werkhouding
Til je je zware spullen eigenlijk wel verantwoord en werk je wel op de juiste hoogte? We weten vaak wel hoe het moet. Maar doen we het ook goed tijdens een routineklus die even snel moet? Het is fijn om soms weer even te horen hoe jij het beste met jouw lichaam kunt omgaan. Zeker als je een zwaar beroep hebt, want dan is jouw lichaam de belangrijkste tool die je hebt. Hoe beter je voor je lichaam zorgt, hoe kleiner de kans dat je lichaam gaat protesteren. En zo kun jij dus langer door blijven werken. -
Risico’s arbeidsongeschiktheid inschatten
Fysiotherapeuten kunnen soms al in een vroeg stadium, door met jou te praten, achterhalen of je een verhoogd risico loopt op bepaalde klachten. Zij kunnen dan ook meteen een plan opstellen om dit risico te verkleinen. Kortom, het is de moeite waard om eens een afspraak te maken met een fysiotherapeut.
Er zijn geen vaste tarieven voor een behandeling/consult bij een fysiotherapeut. Doorgaans ben je tussen de 28 en 40 euro per keer kwijt. Deze duurt vaak een half uur. Voor meer specialistische behandelingen liggen prijzen wat hoger. Je fysiotherapeut kan je hier over informeren.
Het is niet nodig om eerst een verwijzing van je huisarts te hebben om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut. Het is wel slim om van tevoren te checken of je verzekerd bent voor de kosten van fysiotherapeutische behandelingen en zo ja, voor hoeveel behandelingen en tot op welk bedrag. Soms worden kosten maar tot een bepaald bedrag of percentage vergoed. Handig om dit van te voren te weten, zodat je niet voor een verrassing komt te staan. Als je niet verzekerd bent, kun je er voor kiezen om de behandelingen zelf te betalen. Anders betaal je op de langere termijn vaak zelf een hogere prijs voor je fysieke klachten.