De beurzen hielden afgelopen zomer gelijke tred met het Nederlandse weer: een warm begin, maar al snel koelde het klimaat af door oplopende rentes. Onze fondsbeheerder a.s.r. vermogensbeheer blikt terug op wat er in het derde kwartaal op de financiële markten gebeurde.
Zowel in de eurozone als in de VS daalde de inflatiedruk. In Europa was de inflatie in september 4,3% (jaar-op-jaar) ten opzichte van bijna 11% in oktober 2022. Voor de VS was dat 3,7% in augustus (jaar-op-jaar), wat hoger is dan de 3,3% in juli. Maar alsnog een stuk lager dan de piek van 9% in juni 2022.
Buiten de eurozone en de VS is het inflatiebeeld sterk wisselend. In het Verenigd Koninkrijk lijkt het strenge centrale bank beleid “eindelijk” effect te hebben. De inflatie daalde van 10,4% in februari naar 6,7% in augustus. In China is in juli de inflatie zelfs kort negatief geweest, waarna die weer licht is toegenomen naar 0,1% in augustus. In Japan schommelde de inflatie de afgelopen 6 maanden tussen de 3,0% en 3,5%.
Als gevolg van de stijgende rentes daalden zowel de Europese als de Amerikaanse aandelenmarkten. De Amerikaanse aandelen presteerden echter zwakker in vergelijking met Europese aandelen. In euro’s bleef de schade relatief beperkt door de waardestijging van de dollar ten opzichte van de euro.
Ook bedrijfsobligaties werden negatief beïnvloed door de stijgende rentes, maar in mindere mate dan de staatsobligaties. Europese ‘investment grade’-bedrijfsobligaties rapporteerden een negatief rendement, terwijl ‘high yield’-bedrijfsobligaties als enige beleggingscategorie in september een bescheiden positief rendement behaalden.
Aziatische aandelen en opkomende markten werden minder beïnvloed door de stijgende rentes. De koersdalingen waren hier dan ook beperkt in vergelijking met ontwikkelde markten.
Deze tekst hoort bij de nieuwsbrief oktober 2023 voor klanten van Persoonlijk pensioen van beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit.