Ga naar de hoofdinhoud

Ontwikkelingen in het derde kwartaal 2024

Wereldeconomie stabiel maar risico’s nemen toe

Renteverlagingen van centrale banken en overheidsmaatregelen om de Chinese economie te stimuleren, waren aan het eind van afgelopen kwartaal bepalend voor ontwikkelingen op financiële markten. Over het hele derde kwartaal gemeten stegen koersen van zowel aandelen als obligaties. Maar waar de wereldeconomie zich als geheel vrij stabiel ontwikkelt, lijkt er onderliggend toch sprake te zijn van een toenemende recessiedreiging. Ook op geopolitiek vlak blijft het spannend. In dit beleggingsbericht blikt Mies Ligtenberg van a.s.r. vermogensbeheer terug én vooruit.

Beleggingsspecialist asr vermogensbeheer Mies Ligtenberg
Beleggingsspecialist Mies Ligtenberg
Terugblik

De wereldeconomie lijkt zich als geheel vrij stabiel te ontwikkelen. De groei van ongeveer 3% waar in 2024 op afgestevend wordt, is vergelijkbaar met de gerealiseerde groei in 2023 en de verwachte groei in 2025. Onderliggend zijn er wel verschillen zichtbaar tussen regio’s. Daarnaast zijn er risico’s toegenomen waardoor de vooruitzichten iets verslechterd zijn. Dat komt dit keer niet door de aanhoudend (te) hoge inflatie, maar door een toenemende recessiedreiging.

Wat deden de financiële markten?

Voor financiële markten stond het afgelopen kwartaal dus vooral in het teken van renteverlagingen. Dat die er zouden komen was geen verrassing meer. Maar niet iedereen had erop gerekend dat de Amerikaanse Fed zou aftrappen met een renteverlaging van 50 basispunten. 

Vooruitblik derde kwartaal

Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt lijken een bepalende factor voor het komende kwartaal. Daarnaast zullen ook de uitkomsten van verschillende verkiezingen bepalend blijven voor de economische vooruitzichten. 

Deze tekst is bedoeld voor klanten van beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit.