"Als ik kom te overlijden, weet ik dat mijn vrouw Marleen er heel blij van wordt als ze bij onze kleindochter in de buurt woont." Roland Mees (62) wil zijn vrouw goed achterlaten als hij komt te overlijden. Over het financiële plaatje hoeven hij en zijn vrouw zich geen zorgen te maken. Wat heeft het echtpaar geregeld rondom overlijden? Roland vertelt erover in dit blog.
Krijg binnen 10 minuten inzicht in je financiële situatie, nu én later. En zet je eerste stap vooruit.
Dit interview is afgenomen in oktober 2020.
Een jaar of zes geleden kwam de vader van Marleen te overlijden. Roland: “Hij liet ons een erfenis na. Het leek ons toen verstandig om met een financieel adviseur te praten om onze financiën eens goed op een rijtje te zetten. Zelf vonden wij het moeilijk inschatten hoeveel wij voor later nodig zouden hebben. Een financieel adviseur heeft daar beter zicht op. De uitkomst: we zouden niet per se tot ons 67ste door hoeven werken.”
Op dat moment werkt Roland al jaren als performance tester voor a.s.r. Marleen zet zich na een loopbaan in het onderwijs en de kinderopvang, als remedial teacher en taalhulp in op een basisschool en in de bibliotheek. Nu, drie jaar later, ziet de wereld er heel anders uit. Door de coronamaatregelen kan Marleen haar vrijwilligerswerk niet meer doen, en werkt Roland thuis vanaf de zolder.
Lees ook: Je nalatenschap regelen: zo doe je dat in 3 stappen
Inmiddels heeft Roland de knoop doorgehakt: over maximaal een jaar wil hij stoppen met werken. Hoe zijn niet-werkende leven er precies uit gaat zien, weet hij nog niet. Maar bang voor het bekende zwarte gat is hij niet. “Normaal gesproken speel ik als pianist en organist in een kerkkoor en begeleid ik kerkdiensten. Beide kunnen door de coronamaatregelen helaas niet. Gelukkig mogen we sinds kort wel weer boogschieten.
Ook heb ik nog het plan opgevat om een whitepaper over mijn vakgebied te schrijven, daar heb ik straks hopelijk tijd voor. Of misschien begint het toch te kriebelen en pak ik na een tijdje nog ergens een freelance klus op, dat kan natuurlijk ook,” glimlacht Roland.
Lees ook: Eerder stoppen met werken? 3 tips van finance influencer The Happy Financial
Op de korte termijn heeft het stel een duidelijk plan voor ogen: verhuizen naar Zwolle. “Daar woont onze middelste dochter met haar man en hun bijna twee jaar oude dochter. Marleen past met heel veel plezier een dag per week op. Alleen de reistijd vanuit Nieuwegein – een uur en een kwartier, zonder file – valt tegen. Daar zouden we graag vanaf willen. Dat wordt dus verhuizen.”
De afgelopen jaren zorgden Roland en zijn vrouw ervoor dat hun financiële zaken voor later goed geregeld zijn. “De eerste werkgever waar ik zo’n 35 jaar geleden aan de slag ging, deed niet aan pensioenregelingen. ‘Zoek het zelf maar uit,’ was toen het motto."
Dat deed ik door een aantal koopsompolissen af te sluiten, wat men nu een lijfrente noemt. Dat geld komt zo langzamerhand vrij, maar zolang we het nog niet nodig hebben, storten we het in een bankspaarproduct. Mocht ik onverhoopt komen te overlijden, dan komt dat geld alsnog direct vrij. Daarnaast heeft mijn huidige werkgever wél een pensioenregeling. Ook bouw ik daar een nabestaandenpensioen op; een uitkering die Marleen ontvangt als ik kom te overlijden.”
Lees ook: 5 zaken die je regelt om je partner na overlijden financieel goed achter te laten
Want ook al is overlijden geen leuk onderwerp om over na te denken, Roland wil er zeker van zijn dat Marleen financieel goed achterblijft. 30 jaar geleden dacht ik erover na om hiervoor een uitvaartverzekering af te sluiten. Ik maakte een berekening en kwam tot de conclusie dat ik beter zelf het bedrag voor mijn uitvaart bij elkaar kon sparen. Dat ben ik gaan doen, waardoor ik nu een spaarpotje van ongeveer € 12.000 heb. Mocht het nodig zijn, kunnen we daar meteen bij.”
Lees ook: Wat moet ik regelen voor mijn overlijden? [wensenboekje]
”Een jaar of zes geleden lukte het ons om de hypotheek voortijdig geheel af te lossen. Op de woning rustten toen twee hypotheekleningen: één met een levensverzekering, één met een spaardeel. De levensverzekering is inmiddels tot uitkering gekomen. Het spaardeel laten we nog even doorlopen, als ‘verrassingspotje’ voor over een paar jaar.”
Lees ook: Babette (35): “Extra aflossen op de hypotheek voelt zo veel lekkerder dan die nieuwe jeans”
Kortom: wat er ook gebeurt, Roland weet dat hij zijn vrouw zonder financiële zorgen achterlaat als hij komt te overlijden. “Een rustgevend gevoel,” vindt hij het. Het enige wat het stel nog moet doen, is hun levenstestament updaten. “Dat hebben we opgesteld toen de kinderen klein waren, en moeten we eigenlijk nodig herzien. Het staat op het virtuele to-do lijstje, maar zoals het vaak met dat soort lijstjes gaat: andere zaken lijken altijd belangrijker. Als we in ons nieuwe huis in Zwolle zitten, moet het er toch echt van komen,” lacht hij.
Lees ook: Wat is een levenstestament en waarom heb je het nodig? [checklist]
Dit blog is eerder gepubliceerd op 23 oktober 2020.