Je hebt álle vragen goed beantwoord, dus dat komt aardig in de buurt van een doctorstitel in de duurzaamheid. Jou hoeven we echt niet te vertellen wat het verschil tussen een warmtepomp en een waterpomp is… Ga zo door!
Lees ook: 5 stappen om je eerste huis te kopen en te verduurzamen
Vraag 1: Als je een huis wil verduurzamen, dan kan dit onder meer door de (spouw)muren, de vloer en het dak te isoleren.
Antwoord: Dit is waar, vooral als je huis gebouwd is vóór 1992. Dan is de kans namelijk groot dat je woning niet of beperkt geïsoleerd is. En dan loont het beslist om isolatie aan te brengen. Isolatie houdt de warmte in je woning, waardoor je minder energie verbruikt. Je kan beginnen met het isoleren van je spouwmuren, je vloer en je dak. De kosten van isoleren verdien je uiteindelijk terug met de besparing die dit oplevert op je energierekening. Ook kan je hier onder bepaalde voorwaarden subsidie voor krijgen, waardoor je jouw investering nog sneller hebt terugverdiend.
Lees ook: Subsidies voor woningisolatie
Vraag 2: Het energielabel van een huis heeft invloed op de hoogte van het bedrag dat je kunt lenen.
Antwoord: Dit is waar. Voor een huis met een ‘minder’ energielabel kan je eigenlijk altijd meer lenen dan voor een huis dat al het hoogste energielabel heeft (A++++). Zelfs als een huis al energielabel A+++ tot en met B heeft, kan je altijd nog € 10.000 extra lenen om je huis nóg energiezuiniger te maken. Vanaf energielabel C zelfs nog meer. Dit extra geld kun je alleen gebruiken voor bepaalde energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, HR-glas of zonnepanelen.
Lees meer hierover in ons blog: hoeveel kun je maximaal lenen voor je huis?
Vraag 3: Als je om je om je huis te verduurzamen een Verduurzamingshypotheek van a.s.r. afsluit, dan kan je uit deze Verduurzamingshypotheek ook een kokendwaterkraan aanschaffen.
Antwoord: Niet waar. Een kokendwaterkraan kan in sommige gevallen energiezuiniger zijn dan een waterkoker die je regelmatig gebruikt. Maar dit hoeft lang niet altijd zo te zijn. In ieder geval niet dusdanig dat je zo’n kraan ook uit de Verduurzamingshypotheek kan aanschaffen. Deze hypotheek is vooral bedoeld voor effectievere besparingsmogelijkheden, zoals energiezuinige ventilatie, leidingisolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Hoewel we geen enkele besparing een druppel op een gloeiende plaat zullen noemen… Alle kleine beetjes helpen!
Wil je precies weten wat je allemaal vanuit de Verduurzamingshypotheek kan financieren?
Bekijk dan hier de hele lijst met energiesparende maatregelen.