Ga naar de hoofdinhoud
Zakelijk Arbeidsongeschikt­heids­verzekeringen het verschil tussen passende arbeid en beroepsarbeidsongeschiktheid?

Passende arbeid of juist beroepsarbeidsongeschiktheid? Bij deze vraag kijken veel mensen ons soms glazig aan. Toch wordt elke AOV afgesloten op basis van een van deze uitgangspunten. Het bepaalt namelijk de manier waarop je wordt beoordeeld bij arbeidsongeschiktheid en wanneer je een AOV-uitkering krijgt.

Bij het afsluiten van je verzekering beslis je samen met je adviseur of je verzekerd wilt zijn op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid of op basis van passende arbeid. Dat betekent, als je arbeidsongeschikt bent, dat de vaststelling van de mate van jouw arbeidsongeschiktheid anders kan uitpakken. Bij de AOV's van a.s.r. kijken we altijd naar beroepsarbeidsongeschiktheid.

Wat is passende arbeid?

Kies je voor passende arbeid dan kijken wij bij de vaststelling van de mate van arbeidsongeschiktheid naar je opleiding en werkervaring, maar ook naar je krachten en bekwaamheden. Wij kijken naar het werk wat je nog zou kunnen doen, stellen de mate van arbeidsongeschiktheid vast en afhankelijk van de hoogte van je verzekerd bedrag berekenen we dan je uitkering.

Een voorbeeld van passende arbeid: 
Lucas heeft een aantal jaren geleden de bloemenkraam van zijn ouders op de markt overgenomen. Daarvoor werkte hij als receptionist bij een hotel. Hij raakt voor 40% arbeidsongeschikt en kan geen auto meer rijden en te lang staan. De verzekeraar kijkt naar andere, passende beroepen die normaal in Nederland voorkomen en stelt dan de mate van arbeidsongeschiktheid vast. Daarop wordt vervolgens de uitkering gebaseerd.
Wat is beroepsarbeidsongeschiktheid?
Raak je arbeidsongeschikt en ben je op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid verzekerd? Dan kijken wij of jij je eigen beroep binnen je eigen bedrijf nog kunt uitoefenen. Het kan zijn dat je daarvoor een aangepaste werksituatie nodig hebt en dat je bijvoorbeeld niet alles meer doet zoals je vroeger deed, maar je voert nog wel je beroep uit. Zolang je door jouw ziekte of ongeval niet meer of voor een deel niet meer je eigen beroep kunt uitvoeren, krijg je van ons een uitkering. Er wordt dus niet gekeken of je werkzaamheden bij een ander bedrijf op basis van opleiding of vroegere werkzaamheden kan doen.
Een voorbeeld van beroepsarbeidsongeschiktheid
Stel dat Lucas had gekozen voor een AOV op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid, dan zag zijn beoordeling er als volgt uit. Als bloemist raakt Lucas arbeidsongeschikt aan zijn benen. Hij kan niet meer met de auto eropuit en op de markt staan. Omdat Lucas zijn beroep als bloemist niet meer kan uitoefenen heeft hij recht op een maandelijkse uitkering.
Wat zijn de verschillen tussen beroepsarbeids­ongeschiktheid en passende arbeid?
Beroepsarbeidsongeschiktheid
Bij beroepsarbeidsongeschiktheid kijken we, als dat nodig is, samen met jou naar de mogelijkheden om werkomstandigheden aan te passen of werkzaamheden binnen je bedrijf anders te verdelen en aan te passen zodat je je beroep kunt blijven uitoefenen. Denk aan de meewerkende eigenaar van een schildersbedrijf die stopt met schilderen en zich voortaan meer gaat toeleggen op het binnenhalen van nieuwe klanten. We kijken ook of er misschien slimme aanpassingen van je werk of werkomstandigheden mogelijk zijn, zoals ergonomische aanpassingen en dergelijke. Kies je voor beroepsarbeidsongeschiktheid? Dan betaal je een hogere premie dan bij passende arbeid.
Passende arbeid
Bij passende arbeid kijken we naar werkzaamheden die jij buiten je onderneming nog wel zou kunnen uitvoeren. Voor de vaststelling van de arbeidsongeschiktheid kijken we naar een ander passend beroep en houden daarbij rekening met je opleiding, werkervaring, salaris en lichamelijke of geestelijke beperkingen. Bij passende arbeid wordt gekeken naar ‘passende functies’ om de arbeidsongeschiktheid vast te kunnen stellen en daarmee de hoogte van je uitkering te kunnen bepalen. Wij houden hierbij geen rekening met de beschikbaarheid van een dergelijke functie. Kies je voor passende arbeid? Dan betaal je een lagere premie dan bij beroepsarbeidsongeschiktheid. 
Hoe beoordelen wij arbeidsongeschiktheid?
Uit ervaring weten we dat je als ondernemer erg gehecht bent aan je vak. Zeker als je van je hobby je werk hebt gemaakt. We bieden bij a.s.r. AOV's aan op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid. Dit wordt ook wel het 'arbeidsongeschiktheidscriterium' genoemd. 
Een arbeidsongeschiktheidscriterium kiezen bij het afsluiten van een AOV

Een arbeidsongeschiktheidscriterium kiezen bij het afsluiten van een AOV

AOV
AOV 2.5 Flexibele AOV
Langer mee AOV

Je wordt standaard beoordeeld op beroepsarbeidsongeschiktheid.

Je wordt standaard beoordeeld op beroepsarbeidsongeschiktheid.
Je wordt standaard beoordeeld op beroepsarbeidsongeschiktheid.
De eerste 5 jaar word je beoordeeld op beroepsarbeids­ongeschiktheid.



Voor de Langlopende uitkering (tot je 67e) kijken we of je blijvend en volledig arbeids­ongeschikt bent en dus helemaal geen werk meer kan uitvoeren.
Wij helpen je graag