Ga naar de hoofdinhoud

Je denkt er liever niet over na wanneer je de liefde van je leven het ja-woord hebt gegeven. Maar ongeveer één op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Naast alle persoonlijke zaken die je bij een scheiding moet regelen, kan een scheiding ook gevolgen hebben voor je eigen bedrijf. Welke dat zijn? Je leest er in dit artikel alles over.

Scheiden: wat moet er in het bedrijf geregeld worden bij een scheiding?

De emoties tijdens een scheidingsproces kunnen hoog oplopen. Het is daarom belangrijk om goede afspraken met elkaar te maken. Op die manier zorg je ervoor dat de scheiding zo soepel mogelijk verloopt. Deze afspraken, de huwelijkse voorwaarden, maak je doorgaans voor de bruiloft, maar kunnen gedurende het hele huwelijk worden aangepast. Of je wel of niet onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, maakt uit voor het scheidingsproces:

  • Getrouwd onder huwelijkse voorwaarden? Dan heb je ervoor gekozen om het bedrijf al dan niet buiten het gemeengoed te houden. Heb je dit gedaan, dan verandert er bij de scheiding niets: het bedrijf en alles wat daarbij hoort blijft van jou.
  • Getrouwd in gemeenschap van goederen vóór 1 januari 2018? Dan is een eigen bedrijf na de scheiding voor 50 procent van de voormalig partner. In het ergste geval moet de een de ander uitkopen.
  • Getrouwd in gemeenschap van goederen na 1 januari 2018? Dan geldt er, tenzij anders afgesproken, beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat bij een scheiding alles ten tijde van het huwelijk gedeeld is. Alles van voor het huwelijk blijft gescheiden. Dit geldt ook voor een eigen bedrijf. Is deze opgericht voor het huwelijk, dan verandert er niets. Opgericht tijdens het huwelijk? Dan is het bedrijf voor 50 procent van de ander.
Samen met je (voormalig) partner in een man-vrouwfirma?

Maakten jullie deel uit van een man-vrouwfirma (anders dan de naam doet vermoeden, maakt de sekse van een dergelijke firma niet uit) of een vof en stopt één van de twee vanwege de scheiding? Houd er dan rekening mee dat verschillende fiscale aftrekposten niet meer aftrekbaar zijn van de winst. Het kan dus zijn dat het voordeliger is om onder een andere rechtsvorm door te gaan.

Waarom alimentatie een obstakel kan vormen

Als jij en je partner uit elkaar gaan, kan het zijn dat je alimentatie moet betalen. Het is wettelijk geregeld dat jouw voormalig partner op dezelfde voet moet kunnen doorleven als toen jullie nog samen waren. Het is niet de bedoeling dat je vroegere partner ineens een stuk minder geld heeft. Maar mocht je langdurig uitvallen en daardoor geen inkomen meer krijgen, dan kan de betalingsregeling een hele uitdaging worden.

Het is daarom verstandig om na te denken over een AOV. Op die manier verzeker je je van een inkomen wanneer het nodig is, en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Wat als je arbeidsongeschikt raakt? Lees onze whitepaper!

Scheiden kan gevolgen hebben voor jouw financiële situatie en die van jouw bedrijf. Daarom is het goed om na te denken over wat het betekent als je arbeidsongeschikt raakt tijdens of na een scheiding. Hoe sta je er dan financieel voor? In deze whitepaper zetten we voor je op een rij welke mogelijkheden er zijn om je in te dekken voor arbeidsongeschiktheid. Download nu onze whitepaper en kom niet voor financiële verrassingen te staan!

Meer lezen over life events?