Het arbeidsongeschiktheidscriterium is de manier waarop jouw verzekeraar je arbeidsongeschiktheid beoordeelt.
Je arbeidsongeschiktheid wordt bij a.s.r. standaard beoordeeld op basis van ‘beroepsarbeidsongeschiktheid’ en niet op ‘passende arbeid’.
Bij beroepsarbeidsongeschiktheid kijken we of je je eigen werkzaamheden en beroep nog (deels) kunt uitvoeren.
Ook kijken we of er aanpassingen in je werk mogelijk zijn. Zolang je door arbeidsongeschiktheid je beroep niet meer kan uitvoeren en er geen aanpassingen in het mogelijk werk zijn, krijg je van ons een uitkering.
Lees meer over 'beroepsarbeidsongeschiktheid' en 'passende arbeid'.
Het eigen risico is de periode waarin je arbeidsongeschikt bent, maar nog geen uitkering ontvangt. Dit wordt ook wel wachtdagen genoemd. Als je arbeidsongeschikt raakt, wordt er een ingangsdatum vastgesteld. Dit is meestal de datum waarop je een arts hebt bezocht. Vanaf deze datum gaat je eigen risico in. In deze periode ontvang je nog geen uitkering.
Lees meer over eigen risico bij AOV en hoe je dat kiest.
Momenteel is de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden. Bij een AOV kun je echter kiezen voor een andere eindleeftijd, zoals 55 of 60 jaar. Dan betaal je minder premie. Bij sommige AOV’s en situaties is het ook mogelijk om een latere eindleeftijd te kiezen. De maximale eindleeftijd bij a.s.r. is nu 68 jaar. Het is niet altijd mogelijk om zelf de eindleeftijd te bepalen.
Lees meer over de eindleeftijd bij een AOV.
Bij sommige AOV’s kun je kiezen voor een indexering. Indexering is het jaarlijks aanpassen van je verzekerd bedrag en/of uitkering aan de inflatie. Het zorgt er dus voor dat je verzekering blijft aansluiten bij de koopkracht van het moment.
Indexering is best lastig, lees daarom op onze pagina alles over indexering.
Heb je ergens anders nog een arbeidsongeschiktheidsverzekering, waardoor de arbeidsongeschiktheidsverzekering bij a.s.r. pas later moet ingaan dan op de datum van acceptatie? Dan heb je recht op dekking van het inlooprisico. Je hebt dan recht op een dekking voor arbeidsongeschiktheid vanaf het moment dat wij je geaccepteerd hebben.
Je kunt ervoor kiezen om je te verzekeren volgens voor het criterium ‘passende arbeid’, als alternatief voor het criterium ‘beroepsarbeidsongeschiktheid’. Je betaalt dan minder premie, maar als je dan arbeidsongeschikt raakt, kijken we of je nog wel werkzaamheden kan doen in andere sectoren, die aansluiten bij je werkervaring en opleiding. Voor het deel dat je nog kunt werken ontvang je dan geen uitkering.
Meer over het verschil tussen 'beroepsarbeidsongeschiktheid' en 'passende arbeid'.
Je kunt volledig of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn. In veel gevallen is dit gedeeltelijk. Gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid wordt uitgedrukt in het percentage van arbeidsongeschiktheid en is gebaseerd op hoeveel je nog kunt. Dit percentage bepaalt onder andere hoe hoog de uitkering vanuit je AOV is.
Bij a.s.r. ontvang je standaard een uitkering vanaf 25 procent arbeidsongeschiktheid. Afhankelijk van het AOV-product dat je kiest, kun je deze drempel ook verhogen voor een lagere maandelijkse premie.
Lees meer over deze zogeheten ‘uitkeringsdrempel’.
Je kunt twee verschillende verzekerde bedragen kiezen: voor Rubriek A (het eerste jaar dat je arbeidsongeschikt bent) en Rubriek B (dat begint zodra je langer dan een jaar arbeidsongeschikt bent). Je kunt er ook voor kiezen om geen onderscheid te maken tussen Rubriek A en Rubriek B. Je kiest dan één verzekerd bedrag, dat geldt voor de gehele periode van arbeidsongeschiktheid.
Lees meer over rubriek A en rubriek B.
De uitkeringsduur van een AOV bepaalt hoe lang je een uitkering ontvangt als je arbeidsongeschikt bent. Bij de meeste AOV’s is de uitkeringsduur gelijk aan de eindleeftijd. Sommige AOV’s hebben een gemaximeerde uitkeringsduur, bijvoorbeeld 2 of 5 jaar. De premie voor dit soort AOV's ligt een stuk lager. Maar je krijgt dus ook maar 2 of 5 jaar een uitkering als je arbeidsongeschikt bent.
Meer informatie over de uitkeringsduur.
De uitkeringsdrempel van je AOV is het minimale percentage dat je arbeidsongeschikt moet zijn om een uitkering te ontvangen. Als jouw mate van arbeidsongeschiktheid, uitgedrukt in een percentage, hoger is dan je uitkeringsdrempel, ontvang je een uitkering.
Zo werkt de uitkeringsdrempel.
Het verzekerd bedrag bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering bepaalt hoeveel vervangend inkomen jij krijgt als je arbeidsongeschikt bent. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering sluit je af omdat je je inkomen wilt beschermen tegen de eventuele financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid.
Leer meer over het verzekerd bedrag.
Op de pagina over de voorlopige dekking kan je teruglezen wanneer je recht hebt op een voorlopige dekking en wanneer niet, wat deze dekking inhoudt en wanneer die stopt. Om vast te stellen of je recht hebt op een voorlopige dekking moeten wij in ieder geval je aanvraagformulier én gezondheidsverklaring hebben ontvangen. Een eventuele voorlopige dekking loopt totdat de verzekering daadwerkelijk ingaat of een afwijzing bekend is. Er wordt geen voorlopige dekking afgegeven voor bestaande ziektes, aandoeningen of klachten.
Je sluit niet elke dag een arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Daarom bieden wij je de mogelijkheid vragen te stellen tijdens een vrijblijvend informatiegesprek. Wij helpen je graag.
Dit kan telefonisch via (030) 278 03 35 op werkdagen van 8.30 tot 17.30 uur of via ons contactformulier.